Jelenlegi hely

Hirdetés!

Allergia

Néhány embernél kóros túlérzékenység alakulhat ki olyan anyagok iránt, melyek normális körülmények között ártalmatlanok. E betegség családon belül halmozottan is előfordulhat. Sokan pár év múlva túljutnak e betegségen, másoknál az allergia egy életen át fennmaradhat.

Hirdetés

Az allergia tünetei

Az érintett szervektől függnek:
- Szemek: vörössé válnak, könnyeznek, bedagadnak.
- Orr: vízszerű orrfolyás, tüsszögés.
- Légutak: köhögés, légszomj, zihálás.
- Gyomor-bélrendszer: emésztési zavarok, hasmenés.
- Izületek: fájdalom, vörösség, duzzanat.
- Bőr: viszketés, kiütés/kidomborodó vörös foltok.

Az allergia esetleges komplikációi

- Anafilaxiás sokk (súlyos allergiás reakció, amely a vérkeringés összeomlásával jár).
- Halál.

Az allergia kiváltó okai

A szervezet védekező mechanizmusa kórosan túlérzékennyé válik. Számos kémiai anyag, köztük hisztamin szababul fel, mely a tünetekért felelős. Ha légzés, étkezés, érintés vagy injekció útján allergén jut a szervezetbe, a folyamat elindulhat. Gyakori allergének a házipor, virágpor, cigarettafüst, kozmetikumok, hajfestékek, nikkelezett ékszerek és gyógyszerek.

Mit tehet Ön allergia esetén

Mivel az enyhe allergiás folyamatok önmaguktól is megszűnnek 2-3 nap alatt ha több allergiás hatás nem következik be, ilyenkor türelmesen várni kell.
A bőrkiütésekre valamely antihisztamin kenőcs vagy oldat lehet jó hatással. Ritkán azonban maga a szer is irritálhatja a bőrt.
Antihisztamin gyógyszerek alkalmazása. (Az antihisztaminok álmosságot okozhatnak. A járművezetést, ill. a nehéz gépekkel való munkát szedésük ideje alatt kerülni kell.)
Orvoshoz kell fordulni légzési nehézség esetén, vagy ha a tünetek három napon túl is fennállnak.
Azonnal meg kell keresni a legközelebbi kórház intenzív osztályát, ha anafilaxiás sokkra utaló jelek kezdődnek, tehát sápadtság, hideg verejtékezés, nyirkos bőr, szapora légzés, szapora pulzusszám, aluszékonyság vagy eszméletvesztés figyelhető meg.

Mit tehet az orvos allergia esetén

Erős hatású antihisztaminokat vagy mellékvesekéreg-hormon származékokat (erős gyulladáscsökkentők) ír fel.
Bőrpróbát végez, melynek segítségével meghatározható/k/ az/ok/ az anyag/ok/, mely/ek/ túlérzékenységet vált/anak/ ki. (A próba időigényes és nem mindig eredményes.)
Úgynevezett deszenzibilizáló injekciókat ad több éven át a meghatározott anyagra, mely a túlérzékenységet kiváltotta. (Sok orvos nem tartja célravezetőnek, ui. minimális mértékben fennáll az anafilaxiás sokk veszélye, melyet maga a deszenzibilizáló injekció idézhet elő. Hatásossága sem egyértelmű.)

Az allergia megelőzése

Azonosítani kell azokat az anyagokat, amelyek a túlérzékenységet kiváltják, és amennyiben lehetséges, kerülni kell a velük való érintkezést.
Amennyiben a betegnek önmaga által ismert gyógyszertúlérzékenysége van, azt az orvossal közölni kell, és az egészségügyi lapon fel kell tüntetni, pontosan meghatározva az illető gyógyszert. Ezt a lapot mindig magánál kell hordani. (Egyesek a karkötőjükbe vésetik más fontos, egészségre vonatkozó adattal együtt.) Ezzel megelőzhető olyan gyógyszer beadása, melyre túlérzékenység áll fenn, még akkor is, ha eszméletvesztés következik be.
Gyógyszerérzékenység és egyéb súlyos allergia esetén tájékoztatni kell a családtagokat, csakúgy, mint a vizsgálat során a kezelőorvost (szülészt, fogorvost) és gyógyszervásárláskor a gyógyszerészt.Hirdetés