Jelenlegi hely

Hirdetés!

Alvási apnoe

Alvási apnoeAz alvási apnoe kizárólag alvás közben jelentkező légzéskimaradás, hosszabb szünet a légvétek közben. Míg a néhány másodpercig észlelt jelenség akár normális is lehet – ki ne érezte volna, hogy náthás időszakban, eldugult orral, vagy akár kissé hátracsúszó nyelv esetén fel-fel horkant álmában? -, a hosszabb, 10 másodpercnél tovább tartóak feltétlen kórosként értékelendők. Nem nevezzük alvási apnoénak a nem alvás közben észlelt légzéskimaradásokat: így külön betegség az affektív apnoe, viszont ide tartozik a centralis apnoe, ami az agytörzsi alvás-ébrenlét központ és a vele kapcsolatban lévő agyi magvak fejletlensége, illetve károsodott volta miatt alakulhat ki. A leggyakoribb alvási apnoe forma mégis az angol rövidítéssel OSAS (obstructive sleep apnoe syndrome)-nak leírt, azaz az elzáródásos alvási légzéskimaradás tünetegyüttes. Léteznek kevert formák is, ahol a központi idegrendszeri tényezők mellett orr-gége-garat-mellkas elváltozások okoznak apnoét.

Hirdetés

Az alvási apnoe előfordulása

A koraszülöttek körében a primer, centralis apnoe igen gyakori. A nagyobb kisdedek, gyermekek egy részében a légúti fertőzésekre érzékenyebbeknél gyakran észlelünk OSAS-t, ami mindössze a mandulák eltávolításával orvosolható végleg. A felnőtt férfi lakosság 20-25%-a érintett a fejlettebb társadalmakban, ugyanitt a nők 8-10%-ánál sikerült kimutatni magasabb gyakoriságban légzéskimaradást.

Az alvási apnoe okai

A koraszülötteknél és az időre született, de méhen belül, vagy a világrajövetel során károsodott csecsemőknél a fejletlen vegetatív idegi elemek működészavara miatt központi, azaz centrális légzéskimaradás észlelhető igen nagy gyakorisággal. A csecsemőkorra és kora-kisded korra inkább a az affektív ébrenléti apnoe jellemző, mely főleg kifejezett nevetés, sírás, egyéb heves érzelmi reakció közben jelentkező félelmetesnek látszó légzéskimaradás. A közösségbe járó gyermekek, majd a felnőttek egy részében a visszatérő légúti fertőzések kapcsán a meglévő torok nyirokelemek: az orr- és garatmandulák jelentősen megnövekedhetnek. A túlsúly, a dohányzás és valószínűleg a napi stressz, de egyéb, veleszületett tényezők, mint szív-, tüdő-, érrendszeri illetve anyagcsere-betegség megléte feltétlen hajlamosít obstruktív apnoéra. Ismerten a felnőttkori centrális apnoéra hajlamosító tényezők: különböző, az agytörzset ért traumák, fertőzések, daganatok és egyéb neurológiai kórképek, szívbetegségek, kritikátlan gyógyszerszedés, előrehaladott kor.

ágy, alvásIsmert, hogy a belégzési fázisban a hasüreg felé nyomuló rekeszizom mozgásával szinkron bizonyos felső légúti tágító izmok aktivitása is megemelkedik. Mindezzel válik elkerülhetővé az egyébként a rekesz mozgásával létrejövő légköri alatti negatív nyomás káros hatása: a lágy szájpad és a hátsó garatfal elemeinek beszippantódása a légmozgás irányába. OSAS esetén a szájpad emelő és a hátsó garatfalat tartó izmok aktivitása nem emelkedik a belégzéssel szinkronban, ami átmeneti szűkületet, vagy teljes akadályt is okozhat. Ezt a hatást erősíti a Bernoulli-elv is, azaz a légút legszűkebb keresztmetszetén való áthaladáskor olyannyira felgyorsulhat a levegő, hogy az energia-megmaradás törvénye miatt egészen le kell csökkennie a nyomásnak, így összetapadhatnak a szemközti nyálkahártya-felszínek.

Bármilyen eredetű is legyen az alvás alatti légzéskimaradás, a vér oxigénszintje ilyenkor gyorsan csökken, a széndioxidé emelkedik, ez erőltetettebb légzést tesz szükségessé, ami azonban beindítja a központi idegrendszer ébredési folyamatait: ha kell, egy éjszaka alatt akár többször is.

Az alvási apnoe tünetei

A legfontosabb tünet OSAS esetén a horkolás, akár kisgyermekkortól kezdve. Kialakulhat kóros aluszékonyság a szaggatottá vált alvási minta miatt. Megfigyelhető még az alvás során maga a légzés kimaradása, fokozódó légszomj, nyugtalanság, fokozott izzadás, rendszertelen szívverés is. Reggel többnyire fejfájás, szájszárazság, kialvatlanság érzet jelentkezik, a nappali órák pedig depresszióban, fokozódó fáradtságban telnek. Mindezek miatt már a kisgyermekeknél az értelmi képességek csökkenését, vagy stagnálását észleljük. Előfordulhat ágybavizelés is. Felnőtteknél ez társulva potencia-, illetve libidócsökkenéssel személyiségváltozást is okozhat.

Az alvási apnoe lefolyása

Nem is gondolnánk, de a horkoló, OSAS-ban szenvedők jelentős részénél szívritmus-zavar, magas vérnyomás-betegség, koszorúér-betegség és anyagcsere-betegségek, akár cukorbetegség is észlelhető; az alvási fázisban többször megébredő szervezet nem a normális alvás-ébrenléti fázisok, hanem kóros alvási minta szerint piheni ki a nappal fáradalmait. Ezért fontos mind a rosszulalvók, horkolók, mind pedig a szív- és érbetegek kardiológiai-belgyógyászati kivizsgálása.

Az alvási apnoe diagnózisa

Az alvási apnoe diagnózisa a pontos kórtörténeten túl definíció szerint alváslaborban, ún. polysomnographiás (PSG) vizsgálattal történik. Az éjjeli vizsgálat során a páciens fejéről egyszerű EEG elektródák, a szemek körüli területről szemmozgás-érzékelők, az orr és a száj környékéről áramlásmérők, majd a mellkasról annak kitérését vizsgáló elektródák kerülnek elvezetésre. Szinte minden PSG vizsgálat része a pulzus és a vér oxigéntelítettség, ritkábban a vérnyomás eszközös mérése, de egyes laborokban hang- és képanyagot is rögzítenek a fenti elvezetések regisztrátumával szinkron.

Az alvási apnoe terápiája

Gyermekkorban a terápia a kivizsgálás alatt talált anatómiai elváltozások megoldását jelenti: az orr- és / vagy garatmandulák eltávolítása. Centralis apnoe esetén fiatal csecsemőkorban gyógyszeres segítséggel emelhető meg az agytörzs ébredési szintje. Esetlegesen szükség lehet orr- szájplasztikai beavatkozások elvégzésére (pl. orrsövény-ferdülés műtéti korrekciója). Nagyobb gyermekeknél és felnőtteknél a fentieken túl lehetőség van szélesebb körű gyógyszeres terápia megajánlására. Ezek a készítmények vagy az orr vagy a garat átjárhatóságát fokozzák, vagy az alvás-ébrenlét központra hatnak. Végső esetben ún. folyamatos pozitív nyomású légzést támogató eszközre (CPAP=continous positive airway pressure) van szükség, mely az éjszakai órákban, kényelmes orrbetéten keresztül használva képes jelentős mértékben az alvás minőségét javítani. A mai, korszerű, ágymelletti (bed-side) készülékek alig hallhatóan üzemelnek és finom érzékelőik segítségével nem engedik a légutak túlfújását és jeleznek alacsony nyomás esetén is.

Az alvási apnoe megelőzése

Az alvási apnoe csecsemőkorban egyesek szerint mérsékelhető a háton/oldalt illetve féloldalt fektetéssel. Mindezzel jelentősen csökkenthető a csecsemőhalál valószínűsége is. Idősebb korban inkább a szövődmények elkerülése, megelőzése lehet a fő szempont a korai diagnosztika és állapotfelmérés segítségével. Általánosságban elmondható, hogy a meleg, száraz levegő tovább szárítja a légúti nyálkahártyát, rontja a légzésfunkciót; ugyanígy minden légúti obstruktív állapot – kezdve az egyszeri náthával – kialakíthat alvási apnoét.

Gondozás, életvitel alvási apnoe esetén

A horkolás népbetegség, és igen sok házaspár tagjainak életét keseríti meg. A terápiás lehetőségek széles skálája ma már lehetővé teszi az általános terápiától kezdve a célzott kezelést is, megfelelő diagnózis esetén. A bed-time CPAP készülékek mára hozzáférhető áruk, diszkrét méretük és működési paramétereik miatt mindenképpen megfontolandó megoldás lehetnek.

Egyéb tudnivalók az alvási apnoeről: alváslaboratóriumok Magyarországon

A laboratóriumok szakmai koordinálását a Magyar Alvástársaság végzi, az Európai Alvástársaság irányelveivel összhangban. Ez a gyakorlatban egységes európai irányelvek szerinti alváslaboratóriumi akkreditációt jelent.

Hazánkban akkreditált alváslaboratóriumok

Állami Egészségügyi Központ, Alvásdiagnosztikai és Terápiás laboratórium

 1. 1134 Budapest, Róbert Károly krt. 44
 2. OEP finanszírozott ellátású központ

 3. SE I. Belgyógyászati Klinika, légzés- és alvásfiziológiai Laboratórium

 4. 1083 Budapest, Korányi Sándor u. 2/a.
 5. OEP finanszírozott ellátású központ

 6. Markusovszky Kórház, Alvás- laboratórium,Szombathely

 7. 9700 Szombathely, Markusovszky Lajos u. 3
 8. OEP finanszírozott ellátású központ

 9. DEOEC Neurológiai Klinika, Alvásdiagnosztikai és Terápiás laboratórium

 10. 4024, Debrecen, Móricz Zsigmond krt. 22.
 11. OEP finanszírozott ellátású központ

 12. PTE ÁOK Neurológiai Klinika, Alvásdiagnosztikai és Terápiás laboratórium

 13. 7623 Pécs, Rét u. 2.
 14. OEP finanszírozott ellátású központ

 15. Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet, Alvásdiagnosztikai laboratórium

 16. 1529 Budapest, Pihenő utca 1
 17. OEP finanszírozott ellátású központ

 18. Pest megyei Tüdőgyógyintézet, Alvásdiagnosztikai laboratórium

 19. 2045 Törökbálint, Munkácsy Mihály utca 70
 20. OEP finanszírozott ellátású központ

 21. SE Pulmonológiai Klinika, Alvás- diagnosztikai laboratórium

 22. 1021 Budapest, Diósárok út 1/c
 23. OEP finanszírozott ellátású központ

 24. Somno Center, Dél-Alföldi Regionális Alvásdiagnosztikai és Terápiás Központ

 25. 6725 Szeged, Kálvária sgt. 57
 26. OEP finanszírozott ellátású központ

 27. Országos Alvásterápia Központ

 28. 2040 Budaörs, Szép u. 15
 29. Térítésköteles ellátású központ

 30. Somnocenter Benyovszky, Budapest

 31. 1089 Budapest, Benyovszky Móric utca 10
 32. Térítésköteles ellátású központ

 33. Somno Center Dél-Buda, Alvásdiagnosztikai Központ

 34. 1115 Budapest, Tétényi út 12-16
 35. Térítésköteles ellátású központ

 36. További információ:
 37. Rövidítések:

 38. SE: Semmelweis Egyetem
 39. DEOEC: Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum
 40. PTE: Pécsi Tudományegyetem
 41. OEP: Országos Egészségbiztosítási Pénztár


Hirdetés