Hirdetés

Basedow-kór (golyva)

A Basedow-kór gyakori autoimmun betegség, melynek célszerve a pajzsmirigy. A szervezet autoantitestjeinek támadása miatt gyulladás jön létre, ezért a pajzsmirigy a normális 2-3-szorosára növekszik (golyva). A gyulladás hatására feleslegben termel pajzsmirigyhormonokat (tiroxin, trijód tironin), ezek felelősek a tünetek jelentős részéért.

kidülledt szemA Basedow-kór (golyva) előfordulása

A Basedow-kór nőkben 5-6-szor gyakrabban fordul elő, kb. 2%-ukat érinti,. Bármely életkorban előfordul, leggyakoribb azonban a 30-as éveikben járó nőknél.

A Basedow-kór (golyva) okai

A Basedow-kór kiváltó oka nem ismert. Genetikai okok szerepére utal az erős családi halmozódás. Provokáló tényezője az aktív, ill. passzív dohányzás.

A Basedow-kór (golyva) tünetei

A legfeltűnőbb tünete a szem kidülledése (exophthalmos). A pupilla felett a fehér ínhártya is láthatóvá válik. A szemek nehezen képesek közeli pontra fókuszálni (Möbius-tünet). A szemtünetek oka a szemgödörben található zsírszövet felhalmozódása és vizenyős duzzanata, melyért egy EPS (exophthalmost produkáló szubsztancia) nevű hormont tesznek felelőssé.

A többi tünet oka az anyagcsere felgyorsulása, melyet a pajzsmirigyhormonok váltanak ki. Gyakori a szapora pulzus (tachycardia), szívritmus-zavarok, enyhe hőemelkedés, remegés (tremor), idegesség, szorongás, alvászavarok, az izmok sorvadása, fogyás (jó étvágy mellett is). Gyakoriak a női cikluszavarok, a menstruáció megkevesbedése, meddőség vagy spontán vetélés. Mérsékelten fokozódik a vérnyomás is.

A Basedow-kór (golyva) lefolyása

Kezeletlen esetben a fokozódó szemtünetek súlyos látásvesztéshez vezethetnek. A szív túlterhelése miatt gyakori a szívizom megbetegedése (cardiomyopathia). A betegség prognózisát a szövődmények határozzák meg, de ritka a fatális eset. Ezek is leggyakrabban már fennálló szívbetegség talaján következnek be.

A Basedow-kór (golyva) diagnózisa

A nagyon jellemző tünetek alapján a Basedow-kór általában már az „ajtóból diagnosztizálható”. A diagnózis kimondásához mégis szükséges a vér pajzsmirigyhormon-tartalmának mérése. Az agyalapi mirigy pajzsmirigyműködést serkentő hormonjának (TSH) szintje jelentősen csökken.

Fontos a pajzsmirigy izotópos vizsgálata, mellyel a Basedow-kórt más, fokozott hormontermeléssel járó betegségektől el lehet különíteni.

Olykor szükség lehet a pajzsmirigy szövettani vizsgálatára is. Mikroszkóp alatt a pajzsmirigy hormontermelő kamrái a normálisnál kisebbek, kiürültek, az egész pajzsmirigyszövetben feltűnő a fehérvérsejtek inváziója.

A pajzsmirigyet megtámadó autoantitestek is kimutathatók vérvizsgálat segítségével.

A Basedow-kór (golyva) terápiája

A kezelés célja a pajzsmirigyhormonok termelődésének gyógyszeres elnyomása. Amennyiben ez nem elegendő, szükség lehet a mirigyszövet sugárzó jódizotóppal való roncsolására vagy a mirigy teljes sebészi eltávolítására. A pajzsmirigy pusztítása után természetesen alapkövetelmény a kieső hormonok pótlása, mely napi 1-2 tabletta segítségével lehetséges. Lázas vagy nagyobb fizikai megterhelést okozó betegségek esetén a hormonok adagjának átmeneti emelésére lehet szükség.

A szembetegség gyógyítása

Az enyhe esetek műkönnyel és nem szteroid gyulladásgátlókkal is jól kezelhetők. A látást veszélyeztető esetekben szteroid gyulladásgátlókat és a szem belnyomását csökkentő gyógyszereket alkalmazunk. A hatékony kezelés előfeltétele a dohányzás teljes elhagyása.

Amennyiben a konzervatív (gyógyszeres) kezelések elégtelenek a szem normális helyzetébe történő visszahelyezésre, műtéti beavatkozásra van szükség. A műtét során a szemgödör hátsó falából távolítanak el csontot, ami által elegendő hely lesz a felhalmozódó zsírszövet számára, és a szem visszakerülhet az eredeti helyzetébe. Amennyiben kettőslátás marad vissza speciális (prizma) szemüveg segítségével korrigálható a beteg látása.

A kísérőtünetek gyógyítása

A remegés, szapora szívműködés, vérnyomás-emelkedés, esetenként szívritmuszavarok gyógyítására leggyakrabban az adrenalin hatását közömbösítő béta-blokkoló hatású szívgyógyszereket alkalmazzák. Az éjszakai nyugalom biztosítására átmenetileg enyhe nyugtatók, altatók is megengedhetők.

A Basedow-kór (golyva) megelőzése

A betegség megelőzésére szerények a lehetőségek. A dohányzás teljes mellőzése a Basedow-kór megelőzése szempontjából is ajánlható.

Egyéb fontos tudnivaló a Basedow-kórról (golyváról)

A pajzsmirigyhormonok termelődését visszaszorító gyógyszerek ártalmasak a csontvelőre, ami által a vérből a legfontosabb falósejtek kipusztulását okozhatják (agranulocytosis). A gyógyszeres kezelés tehát csak szoros laboratóriumi kontroll mellett javasolható.

A pajzsmirigy műtéti eltávolításának legkomolyabb szövődménye a visszatérő gégeideg (nervus laryngeus recurrens) sérülése, mely nagyon súlyos és gyógyíthatatlan rekedtséget hagy maga után. A műtét közben a mellékpajzsmirigyek is sérülhetnek, ami komoly kalciumanyagcsere-zavarokat hagyhat maga után.

A radiojód kezelés jól tolerálható, egyetlen abszolút ellenjavallata a terhesség.

Aktuális hírek

A vashiány 6 furcsa tünete

A vas a szervezet számára nélkülözhetetlen elem, mert biztosítja az oxigén eljutását a sejtekhez, vagyis a hiánya komoly problémákat okozhat. A vashiányt felismerni, amikor még a vérképen esetleg...

A hőhullámok a szívet is kikészítik

Egy új kutatás szerint összefüggés van a menopauza körüli hőhullámok és a szív- és érrendszeri betegségek közt, vagyis megdőlt az a nézet, hogy a szívbetegségek inkább a férfiakat sújtják.

Fehér foltok a körmön: ártalmatlan pöttyök?

A körmökön megjelenő fehér pöttyök, foltocskák nagyon gyakoriak, szinte minden ember észreveheti ezeket a kezén legalább egyszer. De érdemes ezekkel foglalkozni, esetleg bőrgyógyászati vizsgálatra...

Mekkora az ideális péniszméret? - Nők elmondták

Számtalan vicc forrása a kérdés, egy újabb kutatás szerint azonban végre megvan a megoldás, mit is mondanak erről a hölgyek. A PlOS One-ban megjelent tanulmány talán pontot tehet a talányra. 

Házi praktikák benőtt körmök ellen

A benőtt köröm tulajdonképpen azt jelenti, hogy a köröm éles, hegyes széle „belenő” a köröm mellett található, lágy, puha bőrrészbe, és ott nemcsak kellemetlenségeket, de erős fájdalmakat is...

Mikor kóros a menstruációs vér?

Bár nem a legkellemesebb, legesztétikusabb téma, a menstruációs vér meglepően sokat elárulhat a hölgyek egészségéről. Akárcsak a ciklus egyéb jellemzőit, ezt is érdemes figyelni, mert az esetleges...

további cikkek >>