Hirdetés

Carpalis alagút-szindróma

Gyakori fájdalmas betegség, melyet az alkar belső felszínén, a tenyérbe futó ideg, az úgynevezett nervus medianus-nak a csuklón lévő szalagok (carpalis szalag) és a ’carpalis alagút’ egyéb része közé való szorulása okoz. A carpalis szalag rögzíti a csukló területén a tenyérbe futó inakat, ér-és idegképleteket. A tünetekért a carpalis alagútban lévő térfogatváltozások során az idegre gyakorolt nyomás a felelős.

Carpalis alagút-szindróma

A carpalis alagút-szindróma okaiAz alagút tartalmának térfogatát az ízületek folyadékfelszaporodása, friss és gyógyult törések, daganatok és néha fejlődési rendellenességek is növelhetik. A tünetek jelentkezhetnek olyan egyénekben, akik kezüket, alkarjukat intenzíven használják. A carpalis alagút-szindróma számos betegség tünete is lehet. Ilyenek például: reumás megbetegedések, cukorbetegség, leukémia.

A carpalis alagút-szindróma tüneteiA nervus medianus mentén jelentkező fájdalom az első tünet, mely égő vagy bizsergő érzés lehet. Az erősödő, hasogató fájdalom az alkarba, néha a vállba és a nyakba sugározhat. A tüneteket a csukló vagy az alkar mozgatása súlyosbítja. A tünetek gyakran éjjel okoznak kifejezett panaszt. A sokáig fennálló szindróma súlyosabb tünete a később kialakuló érzészavar, illetve az ideg atrófiája, vagyis sorvadása.

A carpalis alagút-szindróma diagnózisaA beteg kórtörténetének megismerése után a legegyszerűbb a carpalis kompressziós teszt elvégzése, mely során direkt nyomást gyakorol az orvos a csukló területén lévő carpalis alagútra. Speciális módszer az úgynevezett elektromiográfia, mely az izom ingere adott ingerületvezetését vizsgálja.

A carpalis alagút-szindróma kezeléseA kezelés célja a nervus mediánus-ra gyakorolt nyomás megszüntetésére irányul. Ha a kiváltó ok ismert, akkor annak a megszüntetésére kell törekedni (például a folyadék leengedése, tumor eltávolítása vagy a túlterhelés megszüntetése). A lágyrészduzzanat tüneteit enyhíti az alkar megemelése, a folyadékfelszaporodást az ízületbe adott szteroid injekció csökkentheti. Egyes esetekben a tünetek enyhítése sebészi beavatkozást kíván, mely során a carpalis szalagot szétválasztják. Evvel tartós fájdalommentességet lehet elérni. A nyomás alól felszabadult csuklóba napok alatt visszatér az izomerő.

Forrás:

Korszerű orvosi diagnosztika és terápia – Melánia Kiadó

Aktuális hírek

Fájó ízületek, emésztési gondok: ez is cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség gyakran lappangva, tünetek nélkül alakul ki, ám ahogy egyre több ideig esnek a referencia tartományon kívül a glükóz értékek, annál több panasz jelentkezhet. Milyenek...

Természetes dopping: a céklalé!

A cékla jótékony hatásairól ódákat lehetne zengeni, nemrég az is kuderült, hogy sportolóknak is tökéletes természetes teljesítményfokozó.

Anyajegye miatt jár orvoshoz a Barátok közt sztárja

 Mára ez lett a védjegye, ugyanakkor orvosnak is legalább évente megmutatja. Miért aggódik R. Kárpáti Péter?

Trombózis vagy embólia: melyik a veszélyesebb?

A rossz keringéssel és a vénás betegségekkel kapcsolatban gyakran lehet hallani a trombózis, illetve az embólia fogalmakat. Melyik mit jelent? Mi a különbség közöttük? Melyik a veszélyesebb? 

Új szívgyógyszereket fejlesztenek Debrecenben

Ironheart: ez a projekt neve, amelynek keretében új gyógyszereket és diagnosztikai eljárásokat fejlesztenek a Debreceni Egyetem szív- és érrendszeri betegségek kutatásával foglalkozó központjában...

Mi a tüdőfibrózis?

A napokban megjelent hírekből sokan felfigyelhettek rá, hogy évről évre nő az ismeretlen eredetű tüdőfibrózisos esetek száma Magyarországon. Melyek a betegség tünetei és hogyan ismerhetjük fel?

további cikkek >>