Hirdetés

Cluster fejfájás

A halmozott rohamokban jelentkező, cluster fejfájás olyan súlyos fájdalom, amely mindig féloldali, a halántéktájat és a szem környékét érinti, mindig ugyanazon az oldalon. A rohamok rendszerint 6-8 hetente jelentkeznek és egy-egy roham viszonylag rövid ideig (kevesebb, mint 4 órán át) tart.

Hirdetés

cluster fejfájás

A cluster fejfájás előfordulása

Viszonylag ritka megbetegedés, az emberek néhány ezrelékét érinti, főleg (kb. 80%-ban) a 30–40 éves férfiakat. Az érintett betegek 10%-a szenved a folyamatos krónikus formától. A cluster fejfájásra jellemző, hogy a rohamok periódusokba rendeződnek, amelyek gyakran az évszakváltáskor (tavasszal-ősszel) kezdődnek és 1-3 hónapig tartanak. Ezekben a periódusokban a rohamok szinte minden nap ismétlődnek, néha naponta többször is, sokszor megfigyelhető, hogy a napnak azonos időszakában (pl. éjszaka-hajnalban). Van a cluster fejfájásnak egy jóval ritkább formája is, amikor nem különülnek el a fájdalom-periódusok, hanem a rohamok szinte folyamatosan ismétlődnek.

A cluster fejfájás oka

A cluster fejfájás okáról még keveset tudunk, annak ellenére, hogy a jellegzetes rohamok alapján a diagnózisa egyszerű. A legfrissebb eredmények szerint a hypothalamusnak, az agy biológiai órájának, a működészavara tehető felelőssé a rohamok elindításáért. A cluster fejfájás lehetséges okainak felderítését nehezíti az, hogy meglehetősen ritka betegség. A rohamok kiváltásában szerepe lehet az alkoholfogyasztásnak és a dohányzásnak is, így ezek mindenképp kerülendők!

A cluster fejfájás tünetei és lefolyása

A betegségre jellegzetes rohamok többnyire hirtelen kezdődnek és 15-180 percig tartanak. A panaszok mindig ugyanazon az oldalon jelentkeznek. Általában a vegetatív kísérő tünetek jelennek meg először: a fájdalom oldalán a szem kipirosodik, könnyezik, esetleg összehúzódik, a szemhéj duzzadt, az azonos oldali orrfél eldugul, vagy éppen folyik, az arcfél kipirulhat és gyakran jól láthatóvá válnak a bőr alatt futó erek is, majd ezt követően lép fel a fej érintett oldalán a súlyos, lüktető, kínzó, égő és hasogató fájdalom, amely kiterjed a szem környékére is. A rohamok alatt előfordul az azonos oldali könnyezés, kötőhártya-izgalom, valamint az azonos oldali felső szemhéj esetenként lecsüng, a pupilla gyakran szűk.

Cluster fejfájásban a rohamok gyakran jelentkeznek éjszaka, néhány óra alvást követően; egy részük a REM fázishoz kapcsolódik. A fájdalom súlyossága miatt a betegek képtelenek feküdni, ehelyett járkálnak, néha a fejüket ütögetik, masszírozzák, esetleg megpróbálják hűteni vagy éppen melegíteni. A fájdalomhoz rendszerint nem társul sem hányinger sem hányás, valamint a fények, hangok és szagok sem rontják az állapotot.

A cluster fejfájás diagnózisa

A kórismét elsősorban a fejfájás jellemzői és a társuló panaszok alapján lehet felállítani, a beteg elmondásai alapján. Ha megváltozik a fejfájás jellege, akkor komputertomográfia (CT) vagy mágneses rezonancia (MRI) vizsgálat végzendő!

A cluster fejfájás terápiája

A rohamokban egyszerű fájdalomcsillapítók hatástalanok, ezért mindenképpen szakorvos segítségére van szükség a megfelelő gyógyszer kiválasztásában. A roham kezdetén 15-20 percen keresztül, arcmaszkon át adott 100%-os oxigén, vagy szájon át adott kortikoszteroid (metil-prednizolon) megakadályozhatja a roham kifejlődését.

A cluster fejfájás megelőzése

Az epizodikus cluster fejfájásban szenvedő betegeknek a panaszok megelőzése céljából gyógyszert kell szedniük. Alkalmazható a verapamil, maximum napi 480 mg-os dózisban, illetve ha szükséges, és nincs kardiovaszkuláris ellenjavallata, akkor akár ennél nagyobb dózisban is. A prednizont 5 napig 80 mg, majd több hétig napi 60 mg-os dózisban lehet adni, de nem szabad megfeledkezni a tartós szteroid kezelés mellékhatásairól! Propranolol adható napi 3x40 mg, sotalol napi 2x80 mg, vagy atenolol napi 1x100 mg-os dózisban, ha az előző szerek eredménytelenek, vagy alkalmazásuk ellenjavallt. Végső esetben, a lehető legkisebb hatásos dózisban lítium is adható, a vérszintjének rendszeres monitorozása mellett (rövid ideig tartó túladagolása is vesekárosodást okozhat!).

Forrás:

Mark H. Beers, MSD Orvosi kézikönyv a családban
Ekbom K, Monstad I, Prusinski A, Cole JA, Pilgrim AJ, Noronha D. Subcutaneous sumatriptan in the acute treatment of cluster headache: a dose comparison study. The Sumatriptan Cluster Headache Study Group. Acta Neurol Scand 1993;88:63-9; A Magyar Fejfájás Társaság ajánlásai

Aktuális hírek

Egyszerű módszerek szájszag ellen

A legtöbb esetben a kellemetlen szájszag ellen viszonylag könnyen tehetünk, de előfordulhat az is, hogy a rossz lehelet kialakulásáért komolyabb probléma a felelős, ennek pedig a megoldása is...

Szívelégtelenség: hogyan kezelhető?

A gyógyszeres kezelésektől az eszközös kezeléseken át a szívátültetésig. Mikor, melyik lehet a megfelelő terápia?

Nem kívánom a szexet, mi a bajom?

A szexuális együttlétek igen fontosak egy párkapcsolatban, ám olykor előfordulhat, hogy a pár egyik tagja összebújás helyett inkább mással töltené az időt. Amennyiben a libidó hiánya túlságosan is...

5 nyári tanács szívbetegeknek

A szívbetegeknek fokozottan érdemes vigyázniuk magukra a kánikulai időszakban, különösen, ha 50 év felettiek, társbetegségeik is vannak és/vagy túlsúlyosak.

Gyógyszerkivitel és behozatal: mit kell tudni az utazóknak?

Egy-egy utazás alkalmával előfordulhat, hogy igazolást kell beszerezni ahhoz, hogy a krónikus betegségükre vagy az akut problémáikra szedett gyógyszereiket gond nélkül magukkal vihessék az utazók...

Betegségek a strandról: így nem szedi össze

A nyár a napozás, a strandolás időszaka. Ám a szünidő és a hőség beköszöntével nemcsak a fürdőzők száma nő ugrásszerűen, hanem sajnos a fertőzéseké és a tipikus strandbetegségeké is. Mit tegyünk,...

további cikkek >>