Hirdetés

Cluster fejfájás

A halmozott rohamokban jelentkező, cluster fejfájás olyan súlyos fájdalom, amely mindig féloldali, a halántéktájat és a szem környékét érinti, mindig ugyanazon az oldalon. A rohamok rendszerint 6-8 hetente jelentkeznek és egy-egy roham viszonylag rövid ideig (kevesebb, mint 4 órán át) tart.

cluster fejfájás

A cluster fejfájás előfordulása

Viszonylag ritka megbetegedés, az emberek néhány ezrelékét érinti, főleg (kb. 80%-ban) a 30–40 éves férfiakat. Az érintett betegek 10%-a szenved a folyamatos krónikus formától. A cluster fejfájásra jellemző, hogy a rohamok periódusokba rendeződnek, amelyek gyakran az évszakváltáskor (tavasszal-ősszel) kezdődnek és 1-3 hónapig tartanak. Ezekben a periódusokban a rohamok szinte minden nap ismétlődnek, néha naponta többször is, sokszor megfigyelhető, hogy a napnak azonos időszakában (pl. éjszaka-hajnalban). Van a cluster fejfájásnak egy jóval ritkább formája is, amikor nem különülnek el a fájdalom-periódusok, hanem a rohamok szinte folyamatosan ismétlődnek.

A cluster fejfájás oka

A cluster fejfájás okáról még keveset tudunk, annak ellenére, hogy a jellegzetes rohamok alapján a diagnózisa egyszerű. A legfrissebb eredmények szerint a hypothalamusnak, az agy biológiai órájának, a működészavara tehető felelőssé a rohamok elindításáért. A cluster fejfájás lehetséges okainak felderítését nehezíti az, hogy meglehetősen ritka betegség. A rohamok kiváltásában szerepe lehet az alkoholfogyasztásnak és a dohányzásnak is, így ezek mindenképp kerülendők!

A cluster fejfájás tünetei és lefolyása

A betegségre jellegzetes rohamok többnyire hirtelen kezdődnek és 15-180 percig tartanak. A panaszok mindig ugyanazon az oldalon jelentkeznek. Általában a vegetatív kísérő tünetek jelennek meg először: a fájdalom oldalán a szem kipirosodik, könnyezik, esetleg összehúzódik, a szemhéj duzzadt, az azonos oldali orrfél eldugul, vagy éppen folyik, az arcfél kipirulhat és gyakran jól láthatóvá válnak a bőr alatt futó erek is, majd ezt követően lép fel a fej érintett oldalán a súlyos, lüktető, kínzó, égő és hasogató fájdalom, amely kiterjed a szem környékére is. A rohamok alatt előfordul az azonos oldali könnyezés, kötőhártya-izgalom, valamint az azonos oldali felső szemhéj esetenként lecsüng, a pupilla gyakran szűk.

Cluster fejfájásban a rohamok gyakran jelentkeznek éjszaka, néhány óra alvást követően; egy részük a REM fázishoz kapcsolódik. A fájdalom súlyossága miatt a betegek képtelenek feküdni, ehelyett járkálnak, néha a fejüket ütögetik, masszírozzák, esetleg megpróbálják hűteni vagy éppen melegíteni. A fájdalomhoz rendszerint nem társul sem hányinger sem hányás, valamint a fények, hangok és szagok sem rontják az állapotot.

A cluster fejfájás diagnózisa

A kórismét elsősorban a fejfájás jellemzői és a társuló panaszok alapján lehet felállítani, a beteg elmondásai alapján. Ha megváltozik a fejfájás jellege, akkor komputertomográfia (CT) vagy mágneses rezonancia (MRI) vizsgálat végzendő!

A cluster fejfájás terápiája

A rohamokban egyszerű fájdalomcsillapítók hatástalanok, ezért mindenképpen szakorvos segítségére van szükség a megfelelő gyógyszer kiválasztásában. A roham kezdetén 15-20 percen keresztül, arcmaszkon át adott 100%-os oxigén, vagy szájon át adott kortikoszteroid (metil-prednizolon) megakadályozhatja a roham kifejlődését.

A cluster fejfájás megelőzése

Az epizodikus cluster fejfájásban szenvedő betegeknek a panaszok megelőzése céljából gyógyszert kell szedniük. Alkalmazható a verapamil, maximum napi 480 mg-os dózisban, illetve ha szükséges, és nincs kardiovaszkuláris ellenjavallata, akkor akár ennél nagyobb dózisban is. A prednizont 5 napig 80 mg, majd több hétig napi 60 mg-os dózisban lehet adni, de nem szabad megfeledkezni a tartós szteroid kezelés mellékhatásairól! Propranolol adható napi 3x40 mg, sotalol napi 2x80 mg, vagy atenolol napi 1x100 mg-os dózisban, ha az előző szerek eredménytelenek, vagy alkalmazásuk ellenjavallt. Végső esetben, a lehető legkisebb hatásos dózisban lítium is adható, a vérszintjének rendszeres monitorozása mellett (rövid ideig tartó túladagolása is vesekárosodást okozhat!).

Forrás:

Mark H. Beers, MSD Orvosi kézikönyv a családban
Ekbom K, Monstad I, Prusinski A, Cole JA, Pilgrim AJ, Noronha D. Subcutaneous sumatriptan in the acute treatment of cluster headache: a dose comparison study. The Sumatriptan Cluster Headache Study Group. Acta Neurol Scand 1993;88:63-9; A Magyar Fejfájás Társaság ajánlásai

Aktuális hírek

A vashiány 6 furcsa tünete

A vas a szervezet számára nélkülözhetetlen elem, mert biztosítja az oxigén eljutását a sejtekhez, vagyis a hiánya komoly problémákat okozhat. A vashiányt felismerni, amikor még a vérképen esetleg...

A hőhullámok a szívet is kikészítik

Egy új kutatás szerint összefüggés van a menopauza körüli hőhullámok és a szív- és érrendszeri betegségek közt, vagyis megdőlt az a nézet, hogy a szívbetegségek inkább a férfiakat sújtják.

Fehér foltok a körmön: ártalmatlan pöttyök?

A körmökön megjelenő fehér pöttyök, foltocskák nagyon gyakoriak, szinte minden ember észreveheti ezeket a kezén legalább egyszer. De érdemes ezekkel foglalkozni, esetleg bőrgyógyászati vizsgálatra...

Mekkora az ideális péniszméret? - Nők elmondták

Számtalan vicc forrása a kérdés, egy újabb kutatás szerint azonban végre megvan a megoldás, mit is mondanak erről a hölgyek. A PlOS One-ban megjelent tanulmány talán pontot tehet a talányra. 

Házi praktikák benőtt körmök ellen

A benőtt köröm tulajdonképpen azt jelenti, hogy a köröm éles, hegyes széle „belenő” a köröm mellett található, lágy, puha bőrrészbe, és ott nemcsak kellemetlenségeket, de erős fájdalmakat is...

Mikor kóros a menstruációs vér?

Bár nem a legkellemesebb, legesztétikusabb téma, a menstruációs vér meglepően sokat elárulhat a hölgyek egészségéről. Akárcsak a ciklus egyéb jellemzőit, ezt is érdemes figyelni, mert az esetleges...

további cikkek >>