Jelenlegi hely

Hirdetés!

Fejfájás, migrén tünetei és kezelése

Egyszerű fejfájás vagy migrén? A migrénes fájdalom rendkívül kínzó lehet, gyakran egyéb tünetek is kísérik, például émelygés, hányás, fény- és hangérzékenység. De mi a migrénes roham és milyen tünetekkel jár?

 

Hirdetés

Mi a migrén?

A migrén rohamokban jelentkező heves fejfájás, visszatérő, lüktető, nagyfokú fájdalom, amely többnyire a fej egyik oldalát érinti, ritkábban kétoldali. A hirtelen kezdődő fájdalmat látási, hallási vagy egyéb idegrendszeri tünetek előzik meg. A roham általában havonta egy-négy alkalommal jelentkezik, és fél-egy napig tart, de ez egyénenként változó lehet. Van, akinél életében egyszer és van, akinél havonta többször is előfordul. A roham néhány órától akár három napig is tarthat. Émelygés, hányinger, hányás kísérheti.


A migrénes fejfájás gyakran szempanaszokkal indul

Migrén előfordulása

A migrénes fejfájás előfordulása férfiak körében 4,8%, a nőkében 14,6%. Főleg a fiatalabb, munkaképes korúakat érinti.
A migrénes rohamot aurával járó (15%) és aura nélküli (85%) formára osztják fel; az előbbiben a fejfájásrohamot megelőző panaszok (pl. látászavarok), vagyis aura előzi meg, az utóbbi viszont közvetlenül fejfájással kezdődik.
A migrénes rohamot kiváltó tényezők közé tartozik az alvás-ébrenléti ritmus zavara, a hipoglikémia, a stresszhelyzetek változása.

Migrén tünetei

Migrén tünetei a roham előtti napokban: ásítás, édesség utáni vágy, fáradtság és személyiségváltozás. Ezt követi az úgynevezett aura, melynek során az egyik vagy mindkét szem látóterében vakító fények, csillámló cikk-cakk vonalak, szikralátás vagy látótérkiesés alakulhat ki. Ilyenkor a tárgyak nagyobbnak látszanak, beszédzavar is jelentkezhet. Néhány perccel, de maximum egy órával ezután jelentkezik a rendszerint féloldali, görcsös, lüktető, hasogató fejfájás. Ehhez hányinger, hányás csatlakozik és hang-, fény- vagy szagérzékenység, a beteg nem képes fizikai munkavégzésre és általában elsötétített szobában, ágynyugalomban keres enyhülést. A rohamhoz sápadtság, rendellenes bélmozgások stb. tárulnak.

Migrénes roham lefolyása

A migrénes fejfájás többnyire egyoldali, diffúz, általában a homlok- és halántéktájékról indul, majd ráterjed a fej adott oldalára (esetenként az egész fejre, akár a tarkóra is). A roham és a fájdalom heves, lüktető, görcsös jellegű. Fény, zaj, mozgás fokozza az erősségét. 1-2 óra alatt eléri maximális intenzitását, teljes időtartama 6-24 óra lehet. Az esetek nagy részében hányinger, hányás, hasmenés is fellép, majd a roham elmúltával gyakori vizelés jellemző.

A fejfájásroham megszűnése után még egy napig előfordulnak utótünetek: fáradtság, kimerültség, koncentrálási nehézségek.

A krónikus, rohamokban előforduló féloldali fejfájás megjelenésében inkább a cluster fejfájásra hasonlít: naponta többszöri (10-20x), rövid ideig tartó (1-2 perc), súlyos, szemkörül megjelenő fejfájás jellemző. Társuló tünetek: orrdugulás, orrfolyás, könnyezés, kötőhártya gyulladás, csüngő szemhéj.

Migrén kiváltó okai

A migrén okai nem teljesen ismertek. Örökletességre utal, hogy a betegek nagyobb részének családjában előfordult már. Kialakulását előidézheti az agy bizonyos területeinek működészavara, ami miatt különböző anyagok szabadulnak fel értágulatot, gyulladást okozva.  Feltételezik, hogy a fájdalmat az agyi erek kitágulása váltja ki, melyet számos tényező okozhat: bizonyos ételek, hormonális változások (pl. a mestruációs periódus előtt), stressz, túl erős/vibráló fények, a kávé/teaivás szokásának hirtelen elhagyása, stb. 

Valószínűleg központi szerepe van a szerotoninnak, ami kezdetben felszaporodik a vérben, és érösszehúzódást okoz (ez felelős a migrént megelőző auráért), majd vérszintje csökken, emiatt az agyi artériák kitágulnak, és migrénes roham jelentkezik. A roham alatt a véreloszlás megváltozik. Egyes területeken vérszegénység alakul ki, ez felelős az esetleges idegrendszeri tünetek kialakulásáért (például zsibbadás, izomgyengeség, beszédzavar). 

A migrén diagnózisa

A diagnózis felállítása pusztán a tünetek (kórelőzmény) alapján lehetséges. A neurológiai vizsgálat célja mögöttes szervi okok kizárása.t (például zsibbadás, izomgyengeség, beszédzavar). 

Mit tehetünk migrén esetén?

  • Pihenjen egy sötét, nyugalmas szobában, próbáljon aludni!
  • Alkalmazzon jégpakolást, hidegvizes törölközőt!
  • A roham alatt a fájdalomcsillapító és/vagy hányáscsillapító gyógyszerek a legjobban pezsgőtablettaként, kúp vagy por formájában szívódnak fel.

Célszerű a fejfájások súlyosságát és gyakoriságát betegnaplóban rögzíteni. Sok esetben a diétás kezelés nem elegendő a roham elkerüléséhez. Ilyenkor - a fejfájás erősségétől és a kísérő tünetektől függően - különböző összetételű és erősségű gyógyszert kap a beteg.

Enyhe fájdalom esetén, ha azt hányinger nem kíséri, tabletta formájában vény nélkül is kapható fájdalomcsillapítók jönnek szóba, például acetylsalicylsav, paracetamol, ibuprofen vagy diclofenac (természetesen nem egyszerre, hanem csak az egyiket vagy a másikat szabad kipróbálni, mert együttesen a mellékhatásaik jelentősen fokozódnak!). Ezeket hányáscsillapítóval lehet kiegészíteni.

Közepes vagy erős roham esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert a vény nélkül kapható szerek általában nem segítenek. A kísérő hányinger miatt ilyenkor általában nem tablettát, hanem kúpot, orrsprayt, injekciót kap a beteg. Ezek a szerek ergotamin, dihydroergotamin vagy triptán tartalmúak. A gyulladás csökkentésén kívül érösszehúzó hatással is rendelkeznek, ezért kezeletlen magasvérnyomás, érszűkület, koszorúér-betegség, agyi érbetegségek esetén ellenjavalltak. Mellékhatásként melegségérzés, kipirulás, mellkasi nyomásérzés alakulhat ki.

Mit tehet az orvos migrén esetén

  • Szem környéki fejfájás esetén a vérnyomás mérése szükséges.
  • Hányáscsillapítót, fájdalomcsillapítót ír fel. Enyhe migrén kezelése paracetamollal, acetilszalicilsavval vagy nem szteroid gyulladáscsökkentővel, önmagukban vagy metoklopramiddal együtt.
  • Speciális migrénellenes gyógyszert rendel.

Migrén szövődményei

Krónikus migrén
Ha a beteg több hónapon át minden hónapban legalább 15 napon át migrénes tünetektől szenved, akkor krónikus migrénről van szó. Gyakran az aura nélküli migrén szövődménye, és növekvő számban jelentik. Ettől el kell különíteni a gyógyszerek által kiváltott krónikus fejfájást, amit például a fájdalomcsillapítók túladagolása okozhat.[12]

Status migraenosus
Status migraenosus esetén az egyik roham közvetlenül a másik után következik, vagy a roham időtartama meghaladja a 72 órát A betegnek alig van ideje arra, hogy kipihenje magát, ezért ez különösen sok szenvedéssel jár.

Migralepsia
A migralepsia migrén által okozott epilepsziás rohamot jelent. Az aurafázist egy órán belül epilepsziás roham követi. Az aurás migrén szövődménye, amit feltárja a migrén és az epilepszia közötti bonyolult kapcsolatot.[12]

Migrénes infarktus
A migrénes infarktus többnyire az aurás migrén szövődménye. Az aura egy óránál tovább is eltarthat. A migrén képalkotó eljárásokkal kimutatható bevérzéseket okoz az agy egyes területein.Főként 45 év alatti nőket érint. További rizikófaktorai a dohányzás és a túlsúly.

Infarktus nélküli perzisztens aura
Az infarktus nélküli perzisztens aurát az egy hétnél hosszabb migrénes tünetek jellemzik maradandó agykárosodások nélkül. Az auratünetek kétoldaliak.

A migrén megelőzése

Az alvás-ébrenlét ritmusának megtartása, szabályos étkezés, a kiváltó tényezők kerülése.
Megelőző kezelés akkor szükséges, ha a migrénes rohamok száma meghaladja a havi négyet. Ilyenkor béta-receptor-gátlók, kálcium-csatorna-antagonisták, triciklikus antidepresszánsok, görcsgátló szerek adhatók, valamint fontos az ismert rohamprovokáló tényezők, helyzetek kerülése.Hirdetés