Hirdetés

Fertőző májgyulladás

Hepatitis A vírus (HAV) által okozott heveny, fertőző májgyulladás.

májgyulladás

A fertőző májgyulladás előfordulása

Csecsemőkortól fiatal felnőtt korig gyakori. A populáció 95%-a felnőttkorára, nemritkán tünetmentesen átesik a fertőzésen. Rossz szociális körülmények között élők között fertőzően terjed.

A fertőző májgyulladás okai

Vírus okozza (a HAV vírus) széklettel, leggyakrabban szennyezett ivóvízzel, élelmiszerekkel terjed. A rossz higiéné, túlzsúfoltság, rossz szociális körülmények hajlamosítanak a betegségre. Intravénás drogfogyasztókban és homoszexuálisokban gyakrabban fordul elő. A vírus közvetlenül a májsejteket betegíti meg.

A fertőző májgyulladás tünetei

Lappangási ideje 15-30 nap. A fertőző májgyulladás bevezető szakaszában általános tünetek, hőemelkedés, hasi panaszok jelentkeznek. Később a májfunkció zavarára utaló panaszok, jobb bordaív alatt fájdalom, hányinger, hányás és sárgaság jelentkezik. A vizelet sötét, a széklet világos. A fertőző májgyulladás nemritkán sárgaság nélkül, sőt teljesen tünetmentesen zajlik.

A fertőző májgyulladás lefolyása

Teljes biokémiai gyógyulás a betegség kezdete után 1-2 hónappal várható. Ritkán elhúzódó lefolyású, epepangással járhat. A fertőző májgyulladás jó prognózisú betegség. A betegség spontán gyógyul, speciális kezelés nem szükséges. A fertőzésen való átesés után életre szóló immunitás marad hátra. A fertőzés krónikus (idült) alakba nem megy át, hordozóállapot nem ismert.

A fertőző májgyulladás diagnózisa

Fizikális vizsgálattal a megnagyobbodott máj, sárgaság észlelhető. A vér biokémiai vizsgálata, a májfunkciós eltérések igazolják a májgyulladást. A fertőző májgyulladást okozó HAV fertőzést a vérből kimutatható specifikus ellenanyagvizsgálat igazolja. Fontos más kórokú akut májgyulladásoktól elkülöníteni.

A fertőző májgyulladás terápiája

Az esetek jelentős részében nincs szükség kezelésre, egyébként tüneti terápia, infúzió adása jön szóba. Alkohol fogyasztása, illetve májkárosító, májban lebomló gyógyszer szedése kerülendő.

A fertőző májgyulladás megelőzése

A higiéné kiemelt jelentőségű. A rossz szociális körülmények között általában a gyermekeket érinti. Felnőttek körében jellegzetesen utazási megbetegedésnek számít. Aktív védőoltás az endémiás területre utazók, gyermekosztályokon dolgozó egészségügyi személyzet, nevelőintézetek, drogfogyasztók részére kifejezetten javasolt. Hepatitis A vírussal fertőzött betegek kontaktszemélyeit passzív immunizálásban lehet részesíteni. A beteg elkülönítése a fertőző terjedés miatt szükséges.

Élet a fertőző májgyulladással

A higiéné a terjedés szempontjából kulcsfontosságú. A fertőző májgyulladásból felgyógyult beteg speciális gondozást nem igényel.

Aktuális hírek

Ótvar, orbánc, tályog: tünetek és kezelésük

Hogyan ismerjük fel a baktériumok okozta bőr- és lágyrész fertőzéseket, annak érdekében, hogy megelőzzük a vérmérgezést vagy a további szövődményeket?

Így mérjük meg a pulzusunkat

A pulzus, mint fogalom mindenki számára ismert, az eltérései pedig egyre gyakrabban kerülnek a kardiológusok fókuszába. Most megtudhat többet az erős szívdobogás vélhető okairól és a pulzus...

Fájó, zsibbadó kéz: ez a neuropátia tünete

A neuropátia a perifériás idegrendszer idegeinek működési zavarát jelenti. A működési zavar jelentkezhet fájdalom, zsibbadás, érzéketlenség vagy görcsök formájában is. Milyen problémák, betegségek...

Ezeket az ételeket sose tegye a hűtőbe!

A hűtőszekrény rendkívül praktikus találmány, hiszen nemcsak hosszabb ideig fogyaszthatóvá teszi az ételeinket, de gyakran az élvezeti értéküket is növeli. Bizonyos élelmiszereknél azonban a hűtés...

Övsömör vagy ekcéma?

Az övsömör és az ekcéma egyaránt kellemetlenül viszkető bőrkiütésekkel járó betegségek, ám a kiváltó ok, és így a megfelelő kezelés is nagyon eltérő. Hogyan különböztetheti meg a két problémát a...

Magas a vérnyomása? Ezzel a 6 élelmiszerrel vigyázzon!

A magas vérnyomás megelőzésében jelentős szerepe van a táplálkozásnak, sőt, a már kialakult betegség kezelésében is döntő szerepű az életmód. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont...

további cikkek >>