Jelenlegi hely

Hirdetés

Hiperaktív hólyag

Hiperaktív hólyagról beszélünk akkor, ha a hólyag túlzott ingerelhetősége miatt gyakori vizelési inger, ill. ún. késztetéses vizelettartási képtelenség (inkontinencia) lép fel. Ez utóbbi esetben a rendkívül erős, pillanatok alatt bekövetkező parancsoló vizelési ingert azonnal vizelés követi. A késztetés nem függ a hólyag vizelettartalmától.

Hirdetés

gyakori vizelési inger

A hiperaktív hólyag előfordulása

Bármely életkorban és nemben előfordulhat, leggyakrabban mégis változókorú nőknél figyelhető meg.

A hiperaktív hólyag okai

Hólyagdaganat,
hólyaghurut,
a hólyag kimeneti nyílásának szűkülete,
hólyagkő,
fertőzés,
neurológiai betegségek (pl. sclerosis multiplex),
neurológiai traumák (pl. gerincvelő sérülés, stroke, stb.).

Férfiaknál előfordulhat még
Jóindulatú prosztata megnagyobbodás (prosztata hypertrophia),
a hólyagnyak egyéb okból bekövetkező szűkülete.

A hiperaktív hólyag oka az esetek többségében mégis ismeretlen marad.

A hiperaktív hólyag tünetei

Gyakori vizelési inger éjszaka és napközben is,
akaratlan vizeletelcseppenés, -ürítés,
hirtelen jelentkező, rendkívül heves vizelési inger.

A hiperaktív hólyag lefolyása

A betegség lefolyása az alapbetegség függvénye.

A hiperaktív hólyag diagnózisa

A szokványos nőgyógyászati, ill. urológiai vizsgálatok többnyire nem mutatnak kóros eltéréseket. A műszeres vizsgálatok célja a szervi betegségek kizárása. A leggyakrabban alkalmazott műszeres vizsgálómódszerek:
hólyagtükrözés (cisztoszkópia),
kismedencei ultrahangvizsgálat,
a vizelet laboratóriumi vizsgálata, beleértve a baktériumtenyésztést is,
a húgyutak röntgenkontrasztanyagos vizsgálata (urográfia, pyelográfia),
urodinámiás vizsgálatok.

Az urodinámiás vizsgálatok célja a hólyag-, és a hasüreg nyomásviszonyainak mérése vizelés közben. Segítségével megkülönböztethető a hiperaktív hólyag a vizelettartási képtelenség többi formájától. Meghatározható az áramlás sebessége, kizárható az akadályozottsága és lemérhető a visszamaradó vizelet mennyisége.

A hiperaktív hólyag terápiája

A kezelés célja a kiváltó ok megszüntetése – ha az ok meghatározható. Amennyiben nem, és a hiperaktív hólyag feltételezhető oka a hólyag (detrusor) izomzat fékezetlen reflexe, a paraszimpatikus idegrendszert fékező gyógyszerek lehetnek hatásosak.

A gyógyszerek legfontosabb mellékhatásai a szájszárazság és székrekedés, legfontosabb ellenjavallat a szűk zugú glaucoma (Ld. glaucoma címszó alatt).

Az ún. triciklikus antidepresszáns gyógyszerek is használatosak a hiperaktív hólyag kezelésében, mert képesek ellazítani a simaizmokat.

Sebészi kezelésre van szükség műtéttel gyógyítható okok esetén, pl.:
Prosztata hipertrófia,
hólyagdaganat,
hólyagkő,
prosztatarák, stb.

Amennyiben sebészi alapbetegség nem mutatható ki, de a beteg a hagyományosan alkalmazott gyógyszerekre rosszul reagál, hólyagmegnagyobbító műtét (cisztoplasztika) lehet hasznos. Ekkor a sebész bélkacs bevonásával megnagyobbítja a hólyag térfogatát, ezáltal csökken a hólyagizomzat ingerlékenysége és javul a tárolókapacitása.

A hiperaktív hólyag megelőzése

A hiperaktív hólyag megelőzésére általában nincs lehetőség. Fontos, hogy az első tünetek észlelésekor a beteg minél előbb menjen orvoshoz. Minél előbb kezdődik a gondozás, az annál sikeresebb lesz.

A változókorral összefüggő késztetéses inkontinenciák megelőzésében az idejekorán kezdett hormonpótló kezelés hasznos lehet. Ennek magyarázata, hogy a hólyag hátsó fala (trigonum) a hüvellyel azonos szervtelepből fejlődik, ösztrogénfüggő. Ösztrogének hiányában a trigonum sorvadhat, ami késztetéses inkontinenciához is vezethet.

Egyéb tudnivalók a hiperaktív hólyagról

Célszerű egyszerre kevés folyadékot fogyasztani, a naponta bevitt folyadékot egyenletesen az egész napra elosztani. Így mérsékelni lehet a hólyag hirtelen túltelődését.

A hólyag hiperaktivitás kezelésében bizonyos fizikoterápiás eljárásoknak is helyük van. Ilyenek pl. az elektromos stimulációval végzett hólyaggyakorlatok. Számos gyakorlat létezik, mindegyik célja újra tanulni a vizelet visszatartását. A tréningeket speciálisan képzett szakemberek útmutatása alapján célszerű végezni.

A hólyag hiperaktivitása mögött számos esetben kényszerbetegség húzódhat meg. Fontos tehát a pszichiátriai konzílium, szükség esetén a szorongás gyógyszeres oldása.Hirdetés