Hirdetés

Hodgkin-kór

A Hodgin-kór elsőleges a nyirokcsomók mérsékelten rosszindulatú daganata, mely a non-Hodgkin limfómákkal ellentétben szövettanilag nem szokványos rosszindulatú daganatos képet mutat. Másodlagosan más nyirokszövetekre (lép, csontvelő), végső stádiumban nem nyirokcsomó eredetű szövetekre is átterjed, ill. ott áttétet képez.

Hodgkin-kórA Hodgkin-kór előfordulása

Bármely életkorban és nemben előfordul leggyakoribb 15-35 év, majd 50-70 év között.

A Hodgkin-kór oka

A Hodgkin-kór oka nem ismert, sok esetben az Epstein-Barr vírus szerepe feltételezhető.

A Hodgkin-kór tünetei

Kezdetben egy anatómia régióban, majd testszerte a nyirokcsomók, a máj és a lép megnagyobbodása, gyors testsúlycsökkenés a legjellemzőbb. A nyirokcsomók duzzanata felett a bőr olykor elszíneződik és a duzzanat alkohol hatására átmenetileg fokozódhat. A többi tünet (bőrviszketés, éjszakai izzadás, étvágytalanság, hőemelkedés, stb.) nagyon sok egyéb betegség mellett is előfordul. Csökken a fertőzésekkel szembeni védelem, gyakoriak a társuló fertőzések.

A Hodgkin-kór lefolyása

A betegség lefolyása függ a szövettani típustól és a klinikai stádiumtól. 4 szövettani típust különítünk el, ezek (az első a legjobb, a 4. a legrosszabb prognózisú):

Limfocita predominanciás forma. A szöveti képet a nyiroksejtek nagy száma uralja.

Fokális szklerózis. A nyirokcsomóban gócos kötőszövet-felhalmozódás figyelhető meg.

Kevert típus. Az 1, 2. és 4. típus kombinációja.

Limfocita depléciós forma. A képet a nyiroksejtek hiánya jellemzi.

A klinikai stádium beosztása az ún. Ann-Arbor beosztás szerint történik

1. stádium: a nyirokcsomók csak egy anatómiai területen, pl. a jobb kulcscsont felet nagyobbodnak meg,

2. stádium: a nyirokcsomók több anatómiai területen is megnagyobbodnak, de csak a rekeszizom alatti vagy feletti területen,

3. stádium: a nyirokcsomók mind a rekeszizom alatti, mind feletti testüregekben megnagyobbodnak,

4. stádium: a nyirokdaganat a nyirokcsomókon kívüli szövetekben is megjelenik.

A Hodgkin-kór diagnózisa

A diagnózis lényege a megnagyobbodott nyirokcsomó eltávolítása és szövettani vizsgálata. A pontos stádiumbeosztáshoz egésztest CT vagy MRI a legmegbízhatóbb módszer.

A Hodgkin-kór kezelése

Sebészi eltávolításként szóba jöhet még az erősen megnagyobbodott lép eltávolítása.

Szintén 1. stádiumban az érintett területre történő sugárkezelés mindenképp hasznos.

A kezelés gerincét a citosztatikus kemoterápia adja. Több kezelési forma is létezik, klasszikus gyógyszer-kombinációnak a CVP (ciklofoszfamid, Vincristin, prednisolon) és a COPP-sémát (ciklofoszfamid, oncovin, procarbazin, prednisolon) tekintjük. A gyógyulás elégtelen üteme esetén számos egyéb kombináció is létezik.

Kiegészítő kezelés: vitaminok, roboráló szerek, fertőzés esetén antibiotikumok vagy gombaellenes gyógyszerek lehetnek szükségesek.

A Hodgkin-kór gondozása, életvitel

Eredménytelen kezelés esetén a nyirokcsomók kóros volta miatt a szervezet immunológiai védelme erősen legyengül, a beteg általános állapota leromlik, a beteg halálát többnyire valamilyen véletlenszerű fertőzés okozza.

Szerencsére ma már a Hodgkin-kór az esetek többsége meggyógyítható, különösen 1-2. stádiumú és viszonylag jóindulatú szövettani formák esetén. Korai stádiumban a tízéves túlélés ma már 80% felett van, de előrehaladott esetekben, intenzív kezelés mellett is 60% gyógyulási arány érhető el.

Hodgin-kór immunhiányos állapotot jelent, különösen citosztatikus kezelés mellett. A fertőzésektől való védelem (tömeg kerülése, az aktuális védőoltások felvétele, fertőzéses betegségek minél korábbi kezelése, stb.) különösen fontos Hodgkin-kór esetén.

Aktuális hírek

A vashiány 6 furcsa tünete

A vas a szervezet számára nélkülözhetetlen elem, mert biztosítja az oxigén eljutását a sejtekhez, vagyis a hiánya komoly problémákat okozhat. A vashiányt felismerni, amikor még a vérképen esetleg...

A hőhullámok a szívet is kikészítik

Egy új kutatás szerint összefüggés van a menopauza körüli hőhullámok és a szív- és érrendszeri betegségek közt, vagyis megdőlt az a nézet, hogy a szívbetegségek inkább a férfiakat sújtják.

Fehér foltok a körmön: ártalmatlan pöttyök?

A körmökön megjelenő fehér pöttyök, foltocskák nagyon gyakoriak, szinte minden ember észreveheti ezeket a kezén legalább egyszer. De érdemes ezekkel foglalkozni, esetleg bőrgyógyászati vizsgálatra...

Mekkora az ideális péniszméret? - Nők elmondták

Számtalan vicc forrása a kérdés, egy újabb kutatás szerint azonban végre megvan a megoldás, mit is mondanak erről a hölgyek. A PlOS One-ban megjelent tanulmány talán pontot tehet a talányra. 

Házi praktikák benőtt körmök ellen

A benőtt köröm tulajdonképpen azt jelenti, hogy a köröm éles, hegyes széle „belenő” a köröm mellett található, lágy, puha bőrrészbe, és ott nemcsak kellemetlenségeket, de erős fájdalmakat is...

Mikor kóros a menstruációs vér?

Bár nem a legkellemesebb, legesztétikusabb téma, a menstruációs vér meglepően sokat elárulhat a hölgyek egészségéről. Akárcsak a ciklus egyéb jellemzőit, ezt is érdemes figyelni, mert az esetleges...

további cikkek >>