Jelenlegi hely

Hirdetés

Irritábilis bél szindróma (IBS)

Irritábilis bél szindróma (IBS) esetén a vastagbél normális mozgása és a székletürítés mechanizmusa károsodott. Ez fájdalommal, felfúvódással, fokozott gázképződéssel jár. Székrekedés, vagy épp ellenkezőleg eléggé "laza" székletek, és hasmenés is kialakulhat. Magyarországon a lakosság mintegy 15%-a érintett, tehát gyakorinak mondható.

Hirdetés

Irritábilis bél szindróma (IBS)

Az irritábilis bél szindróma (IBS) tünetei

- Az alhasban észlelhető görcsök, puffadás;
- Fájdalom a has baloldalán, amely székletürítés, gázok távozása után enyhül;
- Nyák jelenléte a székletben;
- Hasmenés - túl gyakori a székletürítés, erős a székelési késztetés, és a széklet maga is laza, híg állományú;
- Székrekedés - ritka a székürítés, kevés és kemény a székelt (bogyószerű), nehéz a kiürítése, és a beteg úgy érzi, hogy nem is sikerült teljesen;
- A két fenti állapot váltakozik, és normális időszakok is vannak közötte.

Az irritábilis bél szindróma (IBS) esetleges komplikációi

Az IBS sok kellemetlenséget okozhat, de tulajdonképpen "ártalmatlan" betegség. Sokan aggódnak amiatt, hogy rákos elfajulás következhet be, de az eddigi tapasztalatok szerint nincsen kapcsolat az IBS és a gyomor-bélrendszeri daganatok között. Konzultálni kell az orvossal, ha a betegnek kétségei vannak ezen a téren!

Az irritábilis bél szindróma (IBS) kiváltó okai

A betegség oka jelenleg nem ismeretes, de az tény, hogy a stressz, a fokozott stressz rontja a tüneteket. Közrejátszhat, hogy a szervezet bizonyos ételeket nem tud megfelelően megemészteni, lehet, hogy kevés az étkezési rost a táplálékban, vagy egyes gyógyszerek, pl. antibiotikumok, fájdalomcsillapítók fogyasztása is hat a bélműködésre. Egy korábban elszenvedett ételmérgezés is károsíthatja a bélben lévő idegvégződéseket, és kialakul, ill. kiújul az IBS.

Mit tehet Ön irritábilis bél szindróma (IBS) esetén

Mitől javulhat az állapot?

- A stresszhelyzetek kezelésének megtanulása, elsajátítása, konzultáció.
- Fizikai aktivitás - ennek fokozásával az emésztés javul.> Helyes táplálkozás, sok zöldségféle, növényi rostok, és víz fogyasztása.
A rostokat csak kellő óvatossággal lehet növelni az étrendben, mert eleinte romolhatnak a tünetek. Érdemes betegnaplót vezetni arról, mit fogyaszt a beteg, napirendet, és megfigyelni, hogy milyen tényező okozhat romlást (vagy éppen javulást) az állapotban.

Mi az, amit bizonyosan rontja az IBS-t?

- Egyes ételek és italok fogyasztása. Néhány tipikus gondot okozó étel: túlzottan zsíros és/vagy édesített ételek, a mesterséges édesítőszerekkel készült ételek, a gázképzők (pl. szénsavas üdítők), tej, csokoládé, kávé, tea, alkohol.
- Túl gyors étkezés, túlzott mennyiségek fogyasztása.
- Fokozott stressz.
- Női megfigyelés, hogy az IBS tünetei menstruáció idején romlanak.

Mit tehet az orvos irritábilis bél szindróma (IBS) esetén

Az orvos a tünetek alapján meg tudja állapítani a diagnózist. Ha ez mégis kétséges lenne, és fennáll a súlyosabb betegség lehetősége is, pl. a belelkből származó vérzés jelenléte, akkor további vizsgálatok szükségesek. Ezek: vérkép, székletvizsgálat, szigmoidoszkópia, kolonoszkópia (tehát a belek endoszkópos vizsgálata végbélen keresztül), irrigoszkópia (feltöltéses bélröntgen). Ha IBS áll fenn, akkor ezek a vizsgálatok mind negatív eredménnyel zárulnak.

Ha nem javulnak az IBS tünetei, az orvos javasolhat görcsgátló, hasmenésgátló, (vagy székletlazító) gyógyszereket. Ezekkel érdemes körültekintően bánni, és nem folyamatosan szedni, csak ha tünetek észlelhetőek. A gyógyszerek a tüneteket valóban javíthatják, de gyógyulás ezektől nem várható. Sokkal többet ér bármilyen változtatása az életmódban, a fizikai aktivitásban a tünetek javítására, mérséklésére.

Az IBS nem jár lázzal, nincsen vér a székletben, vagy olyan kellemetlen tünetek, amelyek miatt éjjel fel kellene kelni. Ha mégis jelentkeznének ilyen tünetek, pl. hányás, szédülés, rosszullét, érdemes felkeresni az orvost.Hirdetés