Hirdetés

Ízületi gyulladás (oszteoartrózis)

Degeneratív ízületi betegség, tehát az ízület, és a csontfelszínek fokozatos és folyamatos tönkremenetelével járó kórkép. Az ízületi gyulladások közül a leggyakoribb. Férfiakon korábban alakul ki, mint nőkön. A lényege a porcpusztulás az ízület területén, a csontvégi felszíneken, ahol az ízesülés történik. A normális állapotban egyenletes, sima felszín durvává, egyenetlenné válik, a csont felszínén apró kinövések jelentkeznek.

Hirdetés

Az állapotot okozhatja az ízület túlterhelése, hirtelen megerőltetése, elhízás vagy az ízületet alkotó csontok elmozdulása. Leginkább érintettek ebben a teherviselő ízületek, mint pl. a deréktáj, csípő és a térd. Az ízületek normális, mindennapos igénybevétele természetesen nem okoz oszteoartrózist. Általában idősebb korban alakul ki, és nem minden esetben jár látványosabb tünetekkel.

Az ízületi gyulladás (oszteoartrózis) tünetei

Ízületi fájdalom, amely terhelésre, vagy ismétlődő mozgatásra romlik,
Az érintett ízület duzzanata;
Csikorgó hang, fájdalom, merevség, mozgáskorlátozottság, és mindezekből következően alvászavarok,
Az érintett ízület környékén az izmok gyengesége a csökkent használat miatt
Az ízület deformálódása, apró csontos kinövések jelentkezése, pl. a kéz vég- és középső ujjainak ízületeiben (ún. Heberden-csomó, és Bouchard-csomó).

 

Az ízületi gyulladás (oszteoartrózis) esetleges komplikációi

 

A lábfejen lévő nagyujj oszteoartrózisos elfajulása bütyök képződéséhez vezet.

 

Az ízületi gyulladás (oszteoartrózis) kiváltó okai

 

A betegség lényegi eleme az ízületekben lévő csontvégi porcréteg elhasználódása, kopása. A kopás oka lehet a tartósan fennálló túlzott megerőltetés, sérülés vagy deformálódás.
A primer oszteoartrózis az idősödéssel, és az ízületek általános degenerációjával függ össze.
A másodlagos oszteoartrózis viszont egyéb betegség következménye, ez lehet pl. ismétlődő trauma, az érintett ízületen végzett műtét, vagy valamely veleszületett ízületi deformáció.
Ilyen veleszületett rendellenesség az ún. Perthes-kór, amelyben a csípőízületek elváltozása korai degenerációhoz vezet, később pedig oszteoartrózishoz.

 

Mit tehet Ön ízületi gyulladás (oszteoartrózis) esetén

 

- Konzultáljon az orvossal, aki megállapítja a betegség típusát
- Pihentesse az ízületet a fájdalom megszűnéséig, az újabb gyulladás megelőzősével.
- A fájdalom és merevség enyhítésére naponta kétszer alkalmazható hőkezelés az érintett területen, egy hőpalackkal, forró törülközővel, vagy infravörös lámpával.
- Fájdalom- és gyulladáscsökkentő készítményeket kell alkalmazni az orvos javaslata alapján.
Kiegészítésképpen glukózamin és/vagy kondroitin-tartalmú készítmények szedése - meg kell beszélni az orvossal ill. a gyógyszerésszel.
- Túlsúly esetén meg kell próbálni a testsúlycsökkentést, a teherviselő ízületek tehermentesítése céljából.
- Rendszeres testmozgás végzése.

 

Mit tehet az orvos ízületi gyulladás (oszteoartrózis) esetén

 

Az artrózis nem gyógyítható, a csodás kúrák ígéretétől tartózkodni kell! Az orvos rendelhet fájdalomcsillapító-gyulladáscsökkentő szert, javasolhat fizioterápiát, gyógytornát, hőkezelést. Súlyos esetben műtét is indikálható, vagyis csípő- ill térdprotézis műtét végzése. A műtét típusa függ az életkortól és a betegség súlyosságától. Időskorban, a súlyos artrózis esetén jó eredmények várhatóak.

 

Az ízületi gyulladás (oszteoartrózis) megelőzése

 

Kerülni kell a különleges megterhelést.
A fájdalmas ízületet kímélni kell, legalábbis átmenetileg.
Túlsúly esetén súlycsökkentés.
A megfelelő testhelyzetek megkeresése (ülés, alvás, napi tevékenységek).

 

Aktuális hírek

Így szüntethető meg véglegesen a pajzsmirigy-túlműködés

A pajzsmirigy betegségeinek kezelésére több lehetőség is mutatkozik, ám ezek sokszor megijesztik a betegeket. Pedig a túlműködő pajzsmirigy, illetve a normál működésű, de megnagyobbodott szerv...

Orbáncfű: gyógyír idegesség, depresszió, stressz ellen

Az utóbbi években nagy reneszánsza lett a korábban is jól ismert orbáncfűnek. Köszönhető ez a hypericin nevű hatóanyagának, amely antidepresszáns hatású. Ma már növényi gyógyszer is készül belőle...

Mi áll a kellemetlen szájszag hátterében?

A kellemetlen szájszag, vagyis a halitózis az egyik legkínosabb tünetek egyike, mely szélsőséges esetben szorongást, súlyos önértékelési zavarokat is kiválthat. Esetenként pedig a szájszag komoly...

14 ok, miért fogyasszunk uborkát

Az uborka egyike a világon legelterjedtebb termesztett zöldségeknek. Annyira hasznos egészségünkre nézve, hogy sokszor, némi túlzással ugyan, de megkapja a superfood – szuperétel minősítést is. ...

Teljesen kikészíti ereinket a meleg

A nyári melegben vénáink kitágulnak, lábaink pedig elnehezülnek, éjszaka görcsölnek. Az érsebész szerint a vénák megtámasztása kompressziós kezeléssel átmeneti megoldást jelenthet a panaszok...

Nyálteszt: mit árul el az egészségünkről?

​A nyál néhány szerepét mindenki ismeri: segíti a nyelést és a rágást, védi a fogakat és az ínyt, emellett pedig – mint azt a krimikből jól tudjuk – a DNS-ünk azonosításához is felhasználhatjuk....

további cikkek >>