Hirdetés

Ízületi gyulladás (oszteoartrózis)

Degeneratív ízületi betegség, tehát az ízület, és a csontfelszínek fokozatos és folyamatos tönkremenetelével járó kórkép. Az ízületi gyulladások közül a leggyakoribb. Férfiakon korábban alakul ki, mint nőkön. A lényege a porcpusztulás az ízület területén, a csontvégi felszíneken, ahol az ízesülés történik. A normális állapotban egyenletes, sima felszín durvává, egyenetlenné válik, a csont felszínén apró kinövések jelentkeznek.

Az állapotot okozhatja az ízület túlterhelése, hirtelen megerőltetése, elhízás vagy az ízületet alkotó csontok elmozdulása. Leginkább érintettek ebben a teherviselő ízületek, mint pl. a deréktáj, csípő és a térd. Az ízületek normális, mindennapos igénybevétele természetesen nem okoz oszteoartrózist. Általában idősebb korban alakul ki, és nem minden esetben jár látványosabb tünetekkel.

Az ízületi gyulladás (oszteoartrózis) tünetei

Ízületi fájdalom, amely terhelésre, vagy ismétlődő mozgatásra romlik,
Az érintett ízület duzzanata;
Csikorgó hang, fájdalom, merevség, mozgáskorlátozottság, és mindezekből következően alvászavarok,
Az érintett ízület környékén az izmok gyengesége a csökkent használat miatt
Az ízület deformálódása, apró csontos kinövések jelentkezése, pl. a kéz vég- és középső ujjainak ízületeiben (ún. Heberden-csomó, és Bouchard-csomó).

 

Az ízületi gyulladás (oszteoartrózis) esetleges komplikációi

 

A lábfejen lévő nagyujj oszteoartrózisos elfajulása bütyök képződéséhez vezet.

 

Az ízületi gyulladás (oszteoartrózis) kiváltó okai

 

A betegség lényegi eleme az ízületekben lévő csontvégi porcréteg elhasználódása, kopása. A kopás oka lehet a tartósan fennálló túlzott megerőltetés, sérülés vagy deformálódás.
A primer oszteoartrózis az idősödéssel, és az ízületek általános degenerációjával függ össze.
A másodlagos oszteoartrózis viszont egyéb betegség következménye, ez lehet pl. ismétlődő trauma, az érintett ízületen végzett műtét, vagy valamely veleszületett ízületi deformáció.
Ilyen veleszületett rendellenesség az ún. Perthes-kór, amelyben a csípőízületek elváltozása korai degenerációhoz vezet, később pedig oszteoartrózishoz.

 

Mit tehet Ön ízületi gyulladás (oszteoartrózis) esetén

 

- Konzultáljon az orvossal, aki megállapítja a betegség típusát
- Pihentesse az ízületet a fájdalom megszűnéséig, az újabb gyulladás megelőzősével.
- A fájdalom és merevség enyhítésére naponta kétszer alkalmazható hőkezelés az érintett területen, egy hőpalackkal, forró törülközővel, vagy infravörös lámpával.
- Fájdalom- és gyulladáscsökkentő készítményeket kell alkalmazni az orvos javaslata alapján.
Kiegészítésképpen glukózamin és/vagy kondroitin-tartalmú készítmények szedése - meg kell beszélni az orvossal ill. a gyógyszerésszel.
- Túlsúly esetén meg kell próbálni a testsúlycsökkentést, a teherviselő ízületek tehermentesítése céljából.
- Rendszeres testmozgás végzése.

 

Mit tehet az orvos ízületi gyulladás (oszteoartrózis) esetén

 

Az artrózis nem gyógyítható, a csodás kúrák ígéretétől tartózkodni kell! Az orvos rendelhet fájdalomcsillapító-gyulladáscsökkentő szert, javasolhat fizioterápiát, gyógytornát, hőkezelést. Súlyos esetben műtét is indikálható, vagyis csípő- ill térdprotézis műtét végzése. A műtét típusa függ az életkortól és a betegség súlyosságától. Időskorban, a súlyos artrózis esetén jó eredmények várhatóak.

 

Az ízületi gyulladás (oszteoartrózis) megelőzése

 

Kerülni kell a különleges megterhelést.
A fájdalmas ízületet kímélni kell, legalábbis átmenetileg.
Túlsúly esetén súlycsökkentés.
A megfelelő testhelyzetek megkeresése (ülés, alvás, napi tevékenységek).

 

Aktuális hírek

Ótvar, orbánc, tályog: tünetek és kezelésük

Hogyan ismerjük fel a baktériumok okozta bőr- és lágyrész fertőzéseket, annak érdekében, hogy megelőzzük a vérmérgezést vagy a további szövődményeket?

Így mérjük meg a pulzusunkat

A pulzus, mint fogalom mindenki számára ismert, az eltérései pedig egyre gyakrabban kerülnek a kardiológusok fókuszába. Most megtudhat többet az erős szívdobogás vélhető okairól és a pulzus...

Fájó, zsibbadó kéz: ez a neuropátia tünete

A neuropátia a perifériás idegrendszer idegeinek működési zavarát jelenti. A működési zavar jelentkezhet fájdalom, zsibbadás, érzéketlenség vagy görcsök formájában is. Milyen problémák, betegségek...

Ezeket az ételeket sose tegye a hűtőbe!

A hűtőszekrény rendkívül praktikus találmány, hiszen nemcsak hosszabb ideig fogyaszthatóvá teszi az ételeinket, de gyakran az élvezeti értéküket is növeli. Bizonyos élelmiszereknél azonban a hűtés...

Övsömör vagy ekcéma?

Az övsömör és az ekcéma egyaránt kellemetlenül viszkető bőrkiütésekkel járó betegségek, ám a kiváltó ok, és így a megfelelő kezelés is nagyon eltérő. Hogyan különböztetheti meg a két problémát a...

Magas a vérnyomása? Ezzel a 6 élelmiszerrel vigyázzon!

A magas vérnyomás megelőzésében jelentős szerepe van a táplálkozásnak, sőt, a már kialakult betegség kezelésében is döntő szerepű az életmód. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont...

további cikkek >>