Hirdetés

Jóindulatú emlődaganatok

Az emlőben található jóindulatú daganatok mindennaposak, aligha van olyan nő, akinek életében hasonló nem fordulna elő. Daganatnak nem nevezhető az emlő fibrocisztás betegsége (masztopátia), melyet külön címszó alatt ismertetünk. A jóindulatúság csak szövettanilag igazolható, ezért valamennyi daganat esetén annak sebészi kimetszése és mikroszkópos vizsgálata kötelező. Lényegében ez adja meg a jóindulatú emlődaganatok orvosi jelentőségét.

Jóindulatú emlődaganatok előfordulása

A jóindulatú emlődaganatok a pubertás után bármilyen életkorban előfordulhatnak. Férfiaknál is bekövetkeznek, de náluk jóval ritkábban. Mindez hormonális tényezők szerepére is utalhat.

Jóindulatú emlődaganatok okai

A jóindulatú emlődaganatok között ismerünk hormonális hatásokkal (cikluszavarokkal) összefüggőt (fibroadenóma), létezik vírus által kiváltott (intraduktális papillóma), a kiváltó okot azonban, az esetek többségében, nem lehet azonosítani.

Jóindulatú emlődaganatok tünetei

Tapintás: az emlő jóindulatú daganata jellemzően sima felszínű, rugalmas tapintású, alapjáról könnyen elmozdítható, környezetétől élesen elkülönülő, bőrrel, környezeti kötőszövetekkel összekapaszkodást nem mutató szövettöbblet, mely végtelen növekedést nem mutat.

A tejmirigyek kivezető csövéből kiinduló (intraduktális) papilllóma jellemző tünete a vérző emlőbimbó.

Jóindulatú emlődaganatok lefolyása

  • A jóindulatú emlődaganatok rosszindulatú elfajulásra nem hajlamosak. Növekedésükben hamar megállnak, így méretük kisdiónyinál nagyobb nem szokott lenni.

Jóindulatú emlődaganatok diagnózisa

  • Az emlő jóindulatú daganatai legtöbbször az emlők önvizsgálata, rákszűrő, ill. mammográfiás vizsgálat során derülnek ki. A pontos diagnózis felállításához a daganat kimetszésére és szövettani vizsgálatára van szükség. Általános gyakorlat a műtét közben végzett szövettani vizsgálat annak eldöntésére, hogy nem rosszindulatú-e a folyamat, s ha ennek gyanúja felmerül, milyen mértékben terjesszék ki a műtétet. Jóindulatúság műtét alatti szövettani vizsgálat alapján történő megállapítása esetén a kimetszésből eredő seb pár öltéssel zárásra kerül és a betegség megoldottnak tekintendő. Szövettani kép alapján leggyakoribb jóindulatú daganatok:

Intraduktális papillóma

a tejmirigyek kivezető csövéből kiinduló, karfiolszerű, laphám

eredetű, humán papillómavírus okozta jóindulatú daganat.

Rosszindulatú elfajulásával az esetek kevesebb, mint 1%-ában

lehet számolni.

Fibróma

Borsónyi-babnyi, rugalmas tapintatú, sima felszínű,

alapján könnyen elmozdítható kötőszövet eredetű jóindulatú daganat.

Fibroadenóma

Jóindulatú mirigydaganattal (adenóma) keveredett fibróma.

Lipóma

Tokkal körülvett zsírdaganat.

Rhabdomyoma

A mellkas izmaiból kiinduló jóindulatú daganat.

Osteoma, chondroma

A bordák csontjából, ill. porcállományából kiinduló,

nagyon ritka jóindulatú daganat.

Neurinóma

Az idegszálak velőshüvelyéből kiinduló jóindulatú daganat.

Sok esetben dominánsan öröklődő progresszíven szaporodó

neurinomák (neurofibromatosis, vagy Recklinghausen-kór)

emlődaganatok formájában is megmutatkoznak.

Angióma

Jóindulatú érdaganat.

 

Jóindulatú emlődaganatok terápiája

  • A jóindulatú emlődaganat általában egyszerű sebészi kimetszéssel megoldódik. Amennyiben a jóindulatú emlőbetegség (többnyire örökletes) rendszerbetegség (pl. Recklinghausen-kór) része, az eset speciális gondozást igényel.

Jóindulatú emlődaganatok megelőzése

  • A jóindulatú emlődaganatok közül csak az adenofibróma előzhető meg a felmerülő cikluszavarok, vérzési rendellenességek korai gondozásával.

  • Örökletes rendszerbetegség (osteochondrosis, Recklinghausen-kór, stb.) esetében genetikai tanácsadás javasolt az ismétlődés megelőzése céljából.

Egyéb tudnivaló a jóindulatú emlődaganatokról

  • Bár a jóindulatú emlődaganatok többnyire veszélytelenek, a veszélytelenségről csak rendszeres rákszűrővizsgálattal győződhetünk meg. Ennek mai rutin gyakorlata az évente elvégzett mammográfia (az emlők speciális röntgenvizsgálata), mely nőknél 40 éves kor felett mindenki számára javasolt.

Aktuális hírek

Az anyatej életmentő lehet a koraszülötteknek

Magyarországon évente nyolcezer csecsemő jön világra koraszülöttként. Ma már korszerű eszközök segítenek megteremteni a koraszülöttek fejlődéséhez szükséges körülményeket, azonban a 6 hónapig...

Ingyenes influenza elleni oltás járhat a pedagógusoknak

Más rizikócsoportok mellett az idei évtől ingyenesen kaphatnak influenza elleni védőoltást a pedagógusok is. Kinek javasolják még az ingyenes védőoltást? Mutatjuk!

Feketelistára kerültek népszerű gyulladáscsökkentők

 Franciaországban 62 db, vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő, megfázásra használható gyógyszert vizsgáltak meg. Majd a fele, közülük 28 db nem ment át a rostán - sőt ezeket inkább kerülni kell...

Candida pusztító, tisztító diéta: garantáltan beválik

Ez a diéta nemcsak Candida ellen hatásos. Ajánlható mindazoknak, akiknek gomba fertőzésük van, gyenge az immunrendszerük, folyamatosan fogam­zásgátló tablettát szednek, vagy tartós antibiotikumos...

A magas vérnyomás 3 M-je: Mérj! Mozdulj! Monitorozz!

A magas vérnyomás „lesből támad”, vagyis a legtöbbször tünetmentesen van jelen, és csak a következményei hívják fel rá a figyelmet.A kezelés lépéseiről, és az életmód gyógyító szerepéről is többet...

Az arcüreggyulladás tünetei

Az arc- és homloküreg-gyulladás során az orr, a homlok és az orcák környékén található üregek, illetve az azok belsejét borító nyálkahártya gyullad be. Az arc- és homloküreg-gyulladás a legtöbb...

további cikkek >>