Jelenlegi hely

Hirdetés!

Köszvény

A köszvényt az ízületben felhalmozódó kristályok, pontosan urátkristályok okozzák. Azért rakódnak le, mert a vérben megemelkedik a húgysav szintje. Lerakódhatnak a vesében is - ez a közismert vesekőképződés egyik formája. Az bebizonyosodott, hogy nem kifejezetten az étel és az alkoholfogyasztás okozza a köszvényt, bár rohamokat provokálhat - már meglévő köszvény esetében. További kockázati tényező lehet az öröklött metabolikus betegség, egyes gyógyszerek, daganatos betegség, ill. annak gyógyszeres kezelése.
A köszvény leggyakoribb a nagylábujjon, de jelentkezhet a bokán, könyökön, csuklón és a kézen is. Időnként bukkan fel, ekkor az ízület vörösebb, duzzadt, fájdalmas, több, napig, akár hétig, majd elmúlik a jelenség. Általában a 40 feletti férfiakat érinti. Nőkben igen ritka, ha előfordul, az csak a menopauza után valószínű.

Hirdetés

A köszvény tünetei


A klasszikus roham általában egyetlen perifériás ízületet érint, típusosan az öregujj (nagy lábujj) ízületét. Ezt hívjuk podagrának. Az első roham az esetek 50%-ában ezt az ízületet érinti. Gyakori a bokaízületben, a térdben, a kéz kisízületeiben, a csuklóban és a könyökben. Többnyire a hajnali órákban jelentkezik, erős ízületi fájdalommal. Néhány óra alatt az ízület és környéke duzzadttá, meleggé válik, felette bőrpír alakul ki, a fájdalom fokozódik. A gyulladás maximuma 24 órán belül kialakul, láz, gyengeség kísérheti. Kezelés nélkül 5-15 nap alatt megszűnik.
A köszvényes rohamok közötti időszakok tünetmentesek. Előfordulhat, hogy az első roham után sohasem ismétlődik, máskor több év eltelte után jelentkeznek ismét a rohamok. Legtöbb esetben azonban az első roham után egy év elteltével jön a második is. Esetenként a rohamok gyakoribbá, súlyosabbá válnak.A köszvény esetleges komplikációi


Kezeletlen esetben a rohamok egyre gyakrabban ismétlődnek, és fokozatosan krónikus destruktív polyarthritishez vezetnek.
A tofusz (tophus) a krónikus köszvényre jellemző csomó. Ezek a szabálytalan alakú csomók az ujjak és a kéz feszítő felszínén, az alkar külső oldalán, a könyökökön, az Achilles-ínon, az öregujjízületen, a fül porcos részén jelennek meg. Belsejükben kicsapódott kristályok vannak. Kezeletlen esetekben a tophusok nagyra nőhetnek, kifekélyesedhetnek, felülfertőződhetnek. Krónikus esetben visszafordíthatatlan ízületi károsodás jön létre.A köszvény kiváltó okai


Gyakran metabolikus-X szindrómához társul (törzsre lokalizálódó elhízás). A köszvényes rohamot kiválthatja a bőséges étkezés, az étkezést követő alkoholfogyasztás vagy az ízületek fizikai megterhelése. A testi megterhelés mellett a lelki megterheléseknek is szerepet tulajdonítanak a tünetek fellángolásában vagy a krónikus folyamat rosszabbodásában.
A betegség kialakulására hajlamosít az elhízás, az alkoholfogyasztás, a foglalkozási vagy környezeti ólomártalom, a magas vérnyomás, a veseműködés zavara, egyes vizelethajtók szedése és a köszvényes megbetegedés a családban.Mit tehet Ön köszvény esetén


A köszvény kezelésében a diétának meghatározó szerepe van. A helyes és következetes diéta eredményeként a jellegzetes panaszok enyhülnek, a rohamok pedig elmaradnak, illetve megelőzhetőek. A diéta megállapításakor több tényezőt kell figyelembe venni, elsősorban a testsúlyt. A köszvényesek túlnyomó része elhízott.
A testsúly csökkentése érdekében természetesen energiaszegény diétára van szükség. A diéta energiatartalma az elhízás fokától és a fogyókúra időtartamától függ.
El kell hagyni az étrendből a cukrot, csokoládét, cukrászipari termékeket, lekvárt, mézet, fagylaltot, kompótot, édes üdítőitalokat és nem szabad az ételek ízesítéséhez cukrot használni. Mellőzni kell a zsírokat és a vajat, valamint az erősen zsíros húsokat, húskészítményeket (disznósajt, tepertő, szalonna, császárhús, szalámi-, kolbászfélék, stb.) és a zsíros tejtermékeket (tejföl, sajtok többsége, tejszín, vaj). A diéta alapját a zöldség- és főzelékfélék, valamint a gyümölcsök alkotják, ezekből naponta többszöris kell fogyasztania. Megengedett a burgonya, korlátozott mennyiségben a nem cukrozott, nem édesítve készített főtt tésztafélék (makaróni, galuska, tarhonya stb.) és a rizs.
Folyadékból minél többet kívánatos fogyasztani, napi 2 - 3 liter folyadék elősegíti a húgysav kiürülését. Az ízesítők és a fűszeranyagok közül a drasztikus hatásúak (mustár, torma, ecet, curry, ketchup, csípős paprika, chili) kerülendők.Mit tehet az orvos köszvény esetén


Az akut köszvényes rohamok kezelésére nem-szteroid gyulladásgátlókat lehet alkalmazni, a fájdalom, és az ízületi gyulladás mérséklésére. Aszpirin nem adható, mert meggátolja a szervezetből a húgysav kiürülését, tehát még ronthat is az állapoton. A hosszú távú kezelésben húgysavcsökkentők szerepelnek, mint az allopurinol, az alkoholfogyasztás csökkentése, és a purinban gazdag ételek kerülése, mint pl. szardella, dió, máj, vese stb.

A húgysavkristályok speciális fénymikroszkópos vizsgálattal kimutathatók az érintett ízületből vett folyadékban, vagy a bőrelváltozásokból (tophusokból) nyert mintában.A köszvény megelőzése


Megfelelő étrend, fokozatos fogyás, az alkoholfogyasztás csökkentése vagy elhagyása.Hirdetés