Hirdetés

Lábszárfekély

A lábszárfekélyt latinul ulcus crurisnak hívják. Vénaproblémák következtében lép fel. A vénás elégtelenség lábszár- és bokaduzzadást okozhat. Ezáltal a bőr károsodik, barnásan elszíneződik, könnyen sérülékennyé válik és súlyos esetekben seb alakluhat ki. Ez a seb, a lábszárfekély csak nagyon nehezen gyógyítható. Legtöbbször az időseknek az alsó lábszáron alakul ki, nőknél gyakrabban, mint férfiakon.

A lábszárfekély tünetei


A lábszárfekély legygakrabban az alsó lábszáron alakul ki. Először a bőr elvékonyodik és fényessé válik, kékeslilás, barnás foltok jelennek meg. Utána a bőrön felületi sérülések, majd idővel mély sebek alakulnak ki. A seb környéki bőr vörös, barnás, a bokák gyakran duzzadtak. A lábszárfekély gyakran nagyon fájdalmas, mégis néhányan csodával határos módon nem sokat szenvednek.



A lábszárfekély esetleges komplikációi


A lábszárfekély megkönnyíti a kórokozók bejutását. Gyakori komplikációként léphet fel a fekély gombás vagy baktérium okozta fertőzése, ami súlyos esetben a csontig is hatolhat.



Mit tehet Ön lábszárfekély esetén


A legfontosabb teendő a vér áramlásának elősegítése a lábakból. Ez leginkább kompressziós harisnya viselésével oldható meg. Minden vénás megbetegedésre érvényes: ne ülj és állj, inkább sétálj vagy feküdj le. Minden adandó alkalmommal a lábakat fel kell polcolni, a vér visszafolyását segítendő. A természet is segíthet, belsőleg a gesztenyekivonat fokozza a véráramlást; a körömvirág, echinacea, hamamelisz borogatás enyhítheti a panaszokat; gingko, gesztenye és körömvirág-tea is támogatólag hat. A lábszárfekély gondosan és alaposan kell gondozni. A kezelés sok türelmet ígényel, mert a gyógyulás sokáig eltarthat.



Mit tehet az orvos lábszárfekély esetén


Az orvos megállapítja, hogy a fekélyt tényleg vénás elégtelenség okoza-e. A seb gyógyulását elősegítő gyógyszereket ír fel. Javasolja elasztikus kötés vagy szorítóharisnya alkalmazását, ezzel elősegítendő a vér visszaáramlás a lábakból. Tanácsokat as a sérült bőrfelület ápolására!

Aktuális hírek

A vashiány 6 furcsa tünete

A vas a szervezet számára nélkülözhetetlen elem, mert biztosítja az oxigén eljutását a sejtekhez, vagyis a hiánya komoly problémákat okozhat. A vashiányt felismerni, amikor még a vérképen esetleg...

A hőhullámok a szívet is kikészítik

Egy új kutatás szerint összefüggés van a menopauza körüli hőhullámok és a szív- és érrendszeri betegségek közt, vagyis megdőlt az a nézet, hogy a szívbetegségek inkább a férfiakat sújtják.

Fehér foltok a körmön: ártalmatlan pöttyök?

A körmökön megjelenő fehér pöttyök, foltocskák nagyon gyakoriak, szinte minden ember észreveheti ezeket a kezén legalább egyszer. De érdemes ezekkel foglalkozni, esetleg bőrgyógyászati vizsgálatra...

Mekkora az ideális péniszméret? - Nők elmondták

Számtalan vicc forrása a kérdés, egy újabb kutatás szerint azonban végre megvan a megoldás, mit is mondanak erről a hölgyek. A PlOS One-ban megjelent tanulmány talán pontot tehet a talányra. 

Házi praktikák benőtt körmök ellen

A benőtt köröm tulajdonképpen azt jelenti, hogy a köröm éles, hegyes széle „belenő” a köröm mellett található, lágy, puha bőrrészbe, és ott nemcsak kellemetlenségeket, de erős fájdalmakat is...

Mikor kóros a menstruációs vér?

Bár nem a legkellemesebb, legesztétikusabb téma, a menstruációs vér meglepően sokat elárulhat a hölgyek egészségéről. Akárcsak a ciklus egyéb jellemzőit, ezt is érdemes figyelni, mert az esetleges...

további cikkek >>