Jelenlegi hely

Hirdetés!

Malnutritio (alultápláltság)

A malnutritio olyan állapotot jelöl, amikor a szervezet nem jut kellő mennyiségű tápanyaghoz, vagyis alultápláltság tünetei jelentkeznek.

Hirdetés

Malnutritio (alultápláltság)Okok, kockázatok, előfordulás

Számos oka lehet, pl:
• Nem kellő mennyiségű, vagy nem kiegyensúlyozott étrend
• Emésztési vagy felszívódási zavar
• Egyes betegségek, állapotok kísérőjelensége

Voltaképpen az éhezés is (fejlődő országok, harmadik világ) jelentős kiváltó okként szerepel. Létrejöhet azonban különböző vitaminhiányok miatt is. Akár akkor, ha csak egyetlen fjata vitamin hiányzik az étrendünkből. Számos esetben nem is okoz közvetlen tüneteket, viszont lehet olyan súlyosságú adott helyzetben, hogy szinte az életet veszélyezteti.

A malnutritio világszerte komoly fenyegetettség, főként a gyermekek körében. A szegénység, a természeti katasztrófák, politikai problémák, háborús helyzet mind-mind oka lehet az alultápláltságnak. Természetesen a járványok is, és ez utóbbiak nemcsak a fejlődő országok területén.

Az alultápláltság tünetei

A tünetek igen változékonyak, és számos esetben a kiváltó októl függenek. Általános tünetek a fáradtságérzés, szédülés, testsúlycsökkenés.

A malnutritio diagnosztikája

Az elvégezendő tesztek a speciális zavar, betegség típusától függenek, általában el kell végezni a tápláltsági állapot felmérését, a vérkép elemzését.

Kezelés

A malnutritio kezelésének alapja a hiányzó tápanyagok, nutriensek pótlása, a megfelelő tüneti kezelés, és a fennálló alapbetegség egyidejű kezelése.

Az alultápláltság prognózisa

Az állapot kimenetele az alultápláltság okától függ. A legtöbb fajta malnutritio javítható, korrigálható. Ha valamely betegség húzódik meg a háttérben, annak helyes kezelése magát az alultápláltságot is helyreállíthatja.

Szövődmények

A kezeletlen alultápláltság mentális vagy testi fogyatékossághoz, betegségek kialakulásához, halálozáshoz vezethet.

Hogyan és mikor konzultáljunk az orvossal?

Az alultápláltság tényét meg kell beszélni – adott esetben a gyermek-háziorvossal. Ha a gyermek nem kellő módon fejlődik, vagy bármely működészavar észlelhető, fennállhat az alultápláltság ténye. Az alábbi tüneteket is érdemes figyelni: sápadtság, súlyosabb hajhullás, gyermekkori fejlődési zavarok, nagyobb lányokon a menstruáció kimaradása.

A malnutritio megelőzése

Helyesen összeállított, kiegyensúlyozott diéta a legtöbb típusú malnutritio jó ellenszere lehet.Hirdetés