Jelenlegi hely

Hirdetés!

Orrpolip

Az orrpolipok az orrnyálkahártya testes, könnycsepp alakú kitüremkedései az orrmelléküregek szájadéka körül. A vastagbél vagy a húgyhólyag polipjaival szemben az orrpolipok nem daganatok, jelenlétük nem jelenti a rák kialakulásának kockázatát. Gyulladásos folyamat következtében alakulnak ki, habár a betegség családi halmozódása is előfordulhat.

Hirdetés

orrpolip, orrmelléküregAz orrpolip előfordulása

Felnőttkorban a népesség 1-4 százalékában fordul elő. Férfiakban háromszor gyakoribb, mint nőkben.

Az orrpolip oka

Legtöbb esetben a betegség oka ismeretlen. Habár általában krónikus gyulladásos folyamatot gondolnak az orrpolip kialakulásának hátterében. Asztma, krónikus orrmelléküreg fertőzés és az úgynevezett cisztás fibrózis nevű betegség növeli az orrpolip kialakulásának kockázatát. Többszörös (multiplex) polipok kialakulása pedig vagy genetikai eredetre vagy pedig valamilyen alapbetegségre utal. Gyerekekben az orrmelléküregek krónikus fertőzése, allergiás orrfolyás vagy cisztás fibrózis okoz többszörös polipokat az orrban.

Az orrpolip tünetei

Kisebb polipok tünetmentesek lehetnek, ezekre csak rutin vizsgálat során derül fény. Vizsgálat során az orr elülső részében fekvő polipok könnyebben észrevehetőek, mint amelyek a hátsó régióban helyezkednek el. A polipok akkor okoznak tünetet, ha gátolják a levegő kiáramlását. Sokan nem is veszik észre, hogy orrpolipjuk van, annak ellenére, hogy orrnyálkahártya duzzanatuk, gátolt orrlégzésük van. Általában orrfolyás, gátolt orrlégzés, fejfájás és horkolás a leggyakoribb tünetegyüttes. Ezek alapján krónikus fertőzés alakul ki. Szaglászavar, vagy csökkent szaglásérzés is felkeltheti a polipok meglétének gyanúját.

Az orrpolipos betegek gyakran asztmások és súlyosan allergiásak lehetnek aszpirinre és más nem-szteroid gyulladásgátlókra.

Az orrpolip diagnózisa

Orrvizsgálat során szürkés, szőlőszemszerű massza látható az orrüregben.

Az orrpolip kezelése

Orrspray-ben vagy szájon át alkalmazott kortikoszteroidokkal a polipok megszüntethetők, illetve azok mérete csökkenthető. Antibiotikus kezelés szükséges amennyiben a krónikus gyulladásos folyamat felülfertőződik, és gennyes váladék keletkezik
Endoszkópos műtétre lehet szükség, ha a polipok elzárják a légutakat, vagy gyakori orrmelléküreg-gyulladást okoznak azzal, hogy elzárják az orrmelléküregek szájadékát és ezzel a váladék útját. Izolált vagy kis számú polipok esetén a tünetek nagymértékű javulása várható.

Jóindulatú, többszörös polipok esetében nagy az orrpolip kiújulásának az esélye.

Forrás:

Mark H. Beers, MD:MSD Orvosi kézikönyv a családban
medlineplus.gov
emedicine.comHirdetés