Hirdetés

Orrsövényferdülés

Az orrsövény az orr része, általában egyenes, a két orrlyuk között helyezkedik el. Orrsövényferdülésnek nevezik amikor az orrsövény a középvonaltól valamelyik oldalra eltolódik.

orr

Az orrsövényferdülés oka

Leggyakoribb oka az arcot és orrot ért trauma, erőhatás. Okozhatja veleszületett fejlődési tökéletlenség vagy születéskori sérülés miatt is elhajolhat, elferdülhet az orrsövény.

Az orrsövényferdülés tünetei

Normálisan az orrsövény az orr középen helyezkedik el, így biztosított a levegő akadálytalan kiáramlása. Orrsövényferdülés esetében a bal vagy a jobb oldalra előboltosuló orrsövény megakadályozza az orrüregben a levegő és az orrmelléküregek váladékainak az áramlását. A tünetek ennek következtében alakulnak ki, melyek mértéke arányos a kiboltosulás fokával. Az érintett orrjáratok, illetve orrmelléküregek (az úgynevezett sinusok) váladékainak a kiürülése nem lesz megfelelő. A betegek általában nehézlégzést, orrdugulást, fejfájást, gyakori véres orrfolyást, orrmelléküreg-gyulladást vagy alvási zavarokat - mint például horkolás – panaszolnak. A ferdülés miatt az illető orrvérzésre is hajlamosabbá válik a ferdülésnél kialakuló légáram szárító hatása miatt. Egyesek nem is észlelik az orrsövényferdülésüket, amíg fájdalom nem jelentkezik.

Az orrsövényferdülés diagnózisa

Az orrsövényferdülés akkor kerül felismerésre, ha már panaszokat okoz. Diagnózisát az orvos egyszerű orrvizsgálat során meg tudja állapítani.

Az orrsövényferdülés kezelése

Kis ferdülés nem okoz tüneteket, és kezelése sem szükséges. Súlyos esetben azonban az orrsövényferdülés elzárhatja az egyik orrfelet, ez
ra (szinuszitisz) hajlamosíthat, különösen akkor, ha az elferdült orrsövény valamelyik orrmelléküreg szájadékának környékén jelentkezik. Tüneti kezelésben a fájdalomcsillapítóknak, az orrváladékozás csökkentésének és az antibiotikumoknak lehet szerepe. Legtöbb esetben az orrsövényferdülést sebészi úton lehet helyreállítani. Ez az úgynevezett szeptumplasztika. Ennek során a sebész az orrlyukon keresztül eltávolítja az akadályt okozó beboltosuló orrsövényrészt.

Forrás:

Healthscout.com
emedicine.com

Aktuális hírek

Anyajegye miatt jár orvoshoz a Barátok közt sztárja

 Mára ez lett a védjegye, ugyanakkor orvosnak is legalább évente megmutatja. Miért aggódik R. Kárpáti Péter?

Trombózis vagy embólia: melyik a veszélyesebb?

A rossz keringéssel és a vénás betegségekkel kapcsolatban gyakran lehet hallani a trombózis, illetve az embólia fogalmakat. Melyik mit jelent? Mi a különbség közöttük? Melyik a veszélyesebb? 

Új szívgyógyszereket fejlesztenek Debrecenben

Ironheart: ez a projekt neve, amelynek keretében új gyógyszereket és diagnosztikai eljárásokat fejlesztenek a Debreceni Egyetem szív- és érrendszeri betegségek kutatásával foglalkozó központjában...

Mi a tüdőfibrózis?

A napokban megjelent hírekből sokan felfigyelhettek rá, hogy évről évre nő az ismeretlen eredetű tüdőfibrózisos esetek száma Magyarországon. Melyek a betegség tünetei és hogyan ismerhetjük fel?

Fájdalom, görcs, zsibbadás: csillapíthatjuk gyógyszer nélkül?

Most egy olyan gyógyszermentes terápiát mutatunk be, amely fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, ideg- és izomstimulációra, diabétesz kezelésére is alkalmas, ráadásul mellékhatások nélkül...

Hogyan előzhető meg a trombózis?

A trombózisnak – vagyis a vérereinkben kialakuló vérrögöknek – időnként súlyos, sőt életveszélyes szövődményei is lehetnek, ezért érdemes mindent megtenni azért, hogy megelőzzük ezt a betegséget....

további cikkek >>