Jelenlegi hely

Hirdetés

Parkinson-kór

A központi idegrendszer, azon belül is az agyi törzsdúcok (bazális ganglionok) területén lévő substantia nigra nevű agyi mag dopamint - fontos ingerületátvivő anyagot - termelő idegsejtjeinek pusztulása miatt az állapot folyamatos, lassú romlásával járó betegség. Legfőbb tünetei a mozgás meglassulása, csökkenése, az izomtónus fokozódása, izommerevség, és a nyugalmi tremor (reszketés).

Hirdetés

Már egész fiatal korban is jelentkezhet. Jellemzően 40-50 év között jelentkezik, itt az előfordulási aránya 0,5-1%, az idősebb korosztályban, 60 év fölött ugyanez 1-10% közötti A diagnosztizált betegek nagyjából kétharmada férfi, egyharmada nő. Magyarországon 18-20 ezerre tehető a parkinsonos betegek száma.

A Parkinson-kór tünetei

Gyakran, de nem mindig a kézremegés az első tünet. Máskor a környezet számára az érintett lehangoltsága, mozgásainak, beszédének lelassulása tűnik fel elsőként.

A három jellegzetes tünet a tipikusan nyugalmi testhelyzetben megmutatkozó remegés (tremor), az izommerevség (rigiditás) és a mozgások lelassulása (bradykinesia).

A nyugalmi tremor az akaratlagos mozgások vagy alvás közben eltűnik, a fáradtság vagy izgalom pedig előhozza. A kéz remegésével mutatkozik meg először, majd a többi végtagon is látszik, a száj és alsó állkapocs is érintett lehet.

Az izommerevség úgy érhető tetten, hogy ha valaki a betegnek a végtagját passzívan akarja mozgatni; például a kart megemelni, határozottan érezhető a merev izmok által kifejtett ellenállás.

A mozgások lassulása korai tünet, mely a precíziós mozgásokban - például íráskor - jelentkezik, ugyancsak látható az arcon, melynek merev kifejezést ad, az artikulációs mozgások sérülésével a beszéd lassúvá és monotonná, olykor dadogóvá válik. A kísérő mozgások hiányára jó példa, hogy járás közben a karlendítés elmarad. A beteg járása csoszogós, aprózó léptű lesz.

A Parkinson-kór esetleges szövődményei

A Parkinson-kór előrehaladtával - tehát nem a kezdeti stádiumban! - a hipotalamusz, az agytörzs, a gyerincvelő bizonyos sejtcsoportjai, és a perifériás idegrendszerhez tartozó, szimpatikus idegdúcai is károsodnak, aminek következtében vegetatív tünetek - nyálcsorgás, nyelészavar, vizelettartási nehézségek, székrekedés, testsúlycsökkenés is jelentkezhetnek.

Mivel a már említett dopaminnal működő (dopaminerg) idegpályák nemcsak a mozgásirányításban játszanak szerepet, hanem bizonyos értelmi folyamatokban is részt vesznek, nem meglepő, hogy a betegség tünetei közé tartoznak bizonyos depresszív jelek is; szorongás, alvászavar, apátia.
A mentális képességek kezdetben megtartottak, később viszont lassan károsodnak.

Kiváltó okok

Amennyiben a betegség oka ismeretlen, Parkinson-kórról beszélünk. Amennyiben a kórkép más betegségre (pl. anyagcsere-zavarokra, agyvelő-gyulladásra, koponyasérülésre, koponyaűri vérzésre, stb.) vezethető vissza, Parkinson-szindrómával ("parkinsonizmus") állunk szemben. A Parkinson-szindróma bármely életkorban egyaránt előfordulhat.

Mit tehet a beteg Parkinson-kór esetén?

A beteg mozgásának karbantartására elengedhetetlen a megfelelő fizioterápiás kezelés és gyógytorna. Ennek során a beteg olyan technikákat sajátíthat el, melyek segítségével jobban tudja uralni engedetlen izmait: gyakorolhatja a megfelelő mozdulatokat, főképp a járást, ellensúlyozhatja a testtartási reflexek működésének hiányosságait, edzésben tarthatja a finommozgásokat végző izmait. A vízben végzett gimnasztika segíti az izmok ellazulását, csillapítja a fájdalmat. A beszéd és nyelési nehézségekre szintén létezik olyan torna, ami megmozgatja a megfelelő izomcsoportokat. Elsajátíthatók azok a technikák, amelyek az izmok gátoltsága mellett is könnyítik a beszédet és főként az evést és ivást.

Diagnózis és kezelés

A kivizsgálás során megfigyelik a beteg mozgását, járását, testtartását. Az akaratlan izomremegésnek külön jelentőséget tulajdonítanak a diagnózisnál. Nem mindegy ugyanis, hogy a remegés valóban nyugalmi állapotban jelentkezik-e, vagy mozgás közben, milyen gyakoriak a remegések, nagy mozdulatokkal járnak-e, vagy alig észrevehetőek, stb. A tremor ugyanis az egyik legjellegzetesebb tünet, de nemcsak a Parkinson-kórra jellemző. Az egyes betegségek más és más jellegű remegéses tünetekkel járhatnak. Vannak tremor nélküli parkinsonos betegek is.

Az anamnézis felvételekor kikérdezik a beteget, milyen gyógyszereket szed, mert bizonyos gyógyszerek, az ún. neuroleptikumok az idegsejtek felszínén lévő dopaminreceptorok gátlásával ugyanolyan tüneteket okoznak, mintha a rendszerben nem volna dopamin, ez a fajta dopaminhiány azonban megfelelőbb gyógyszerválasztással visszafordítható.

A fizikális és gyógyszeres vizsgálatok segítségével általában jól meghatározható a Parkinson-kór, kérdéses esetekben további vizsgálatok - vérkép, májfunkció, pajzsmirigyhormon vizsgálat, stb. - is indokolt lehet. Kezdődő Parkinson-kórt MRI-vel, CT-vel is vizsgálnak.

A kezelés célja a komplikációk kialakulásának megelőzése és csökkentése. A betegség előrehaladásának mérséklése egyelőre még nem lehetséges.

A betegség egyes kísérő tüneteinek (szájszárazság, nyelési nehézség, emésztőrendszeri panaszok, alvászavarok, depresszió) kezelésére további gyógyszeres terápiák mérlegelendők.

Másodlagos parkinzonizmus esetében a kiváltó okot kell a kezeléssel minél hamarabb megszüntetni, így a terápia alapvetően eltér az idiopátiás Parkinson-kórétól.Hirdetés