Hirdetés

Prékancerózis (rákmegelőző állapot)

Prékancerózisnak nevezzük a rákot megelőző állapotot. Léteznek fakultatív és obligát (kötelező) prékancerózisok. Fakultatív esetben az elváltozás csak meghatározott valószínűséggel fajul rákká, obligát prékancerózisoknál viszont minden esetben, ha nem kezelik megfelelő módon.

emlődaganatNem tekintjük ennek azokat a betegségeket, melyek hajlamosítanak rákra, de az alapelváltozás, melyből rosszindulatú daganat indulhat ki, nem feltétlenül jelenik meg (Down-szindróma, Xeroderma pigmentosum, AIDS, stb.).

Szó szerint a prékancerózis rákot megelőző állapot, de a fogalmat ma már valamennyi rosszindulatú betegségre kiterjesztették függetlenül attól, hogy az rák, fehérvérűség vagy más rosszindulatú daganat.

A prékancerózis előfordulása

Bárkinél, bármely életkorban előfordulhat, de a prékancerózissal kezdődő rákos betegségek idősebb korban jelentkeznek. Gyakoriságukról semmilyen adattal nem rendelkezünk, mert a fakultatív prékancerózisok legtöbbször nem kerülnek felismerésre, az obligát formák pedig már csak invazív rák stádiumban.

A prékancerózis okai

A prékancerózis számos szervben számos betegség gyűjtőneve, tehát egységes okról nem beszélhetünk. Léteznek genetikailag meghatározott rákot megelőző betegségek (pl. vastagbél polipózis), vírusfertőzés eredetűek (a méhnyakrák humán papillómavírus fertőzései), UV-sugárzás által kiváltott (pl. melanóma prékancerózisa), mégis az esetek döntő többségében az ok, csakúgy, mint magának a ráknak az oka, nem ismeretes.

Az alábbiakban, a teljesség igénye nélkül ismertetjük az emberi szervezet prékancerózisait (F = fakultatív, O = obligát)

1. A bőrfelület prékancerózisai:

Bowen-kór: Sárgásbarna, viszkető, hámló kidudorodás („papula” = foltszerű kiemelkedés) (O)
Qeyrat-féle eritroplázia: élénkpiros, bársonyos felületű folt (O)
Paget-kór: főként az emlőbimbók körül kialakuló erősen viszkető, ekcémaszerű folt (O)
Dubreuilh-kór: a melanoma prekancerózisa (melanosis preblastomatosa circumscripta). Foltszerű pigmentáció karéjozottá (lóherelevél formájú) válik, belőle szurokfekete gombostűfejnyi kiemelkedések indulnak ki (O)
Kraurosis vulvae: a női szeméremtest autoimmun eredetű sorvadása, erős viszketése (F)
Leukoplakia: főként a nyálkahártyákon fehér folt, szövettanilag elszarusodó laphám ott, ahol el nem szarusodó laphámnak kellene lennie (F)
Festékes anyajegyek. A felszínes formák jóindulatúak, a hám és az irha határát érintő ún. junkcionális formák veszélyesebbek. A szeméremtesten csak veszélyes formák fordulnak elő (F).

2. A méhnyak prékancerózisai

Ezeket az állapotokat CIN (cervikális intraepiteliális neoplázia = csak a hámra kiterjedő sejtszintű rosszindulatú folyamat) néven foglalják össze, súlyossági fokukat római számokkal jelölik. A CIN I. inkább fakultatív, a CIN III. obligát prékancerózis. Felismerésük citológiai és kolposzkópos szűrővizsgálatot követően szövettani vizsgálattal történik.

3. A szájüreg prékancerózisai

Ld. leukoplakia (F)

4. A gyomor prékancerózisai

Gyomorfekély (F)
Vészes vérszegénység (oka a gyomorkimenet autoimmun gyulladása és sorvadása (F)

5. A vékonybél prékancerózisai

Ld. Peutz-Jeghers-kór (F)

6. A vastagbél prékancerózisai

Polipok (F)
Örökletes vastagbél polipózis (O)
Fekélyes vastagbél-gyulladás (colitis ulcerosa) (F)

7. A csontvelő prékancerózisai

Polycytaemia rubra vera (Vaquez-Osler-kór). A vörösvérsejtek kóros felszaporodása, mely idővel csontvelő eredetű leukémiába megy át. (O)
Hand-Schüler-Christian-kór. Az agyalap csontjainak csontvelejében bekövetkező örökletes sejtosztódási zavar. (O)

8. Petefészek-ciszták

A petefészek-ciszták közül a savós, belső felszínükön karfiolszerű növedékeket mutató (ún. papilláris) ciszták hajlamosak rosszindulatú elfajulásra. Amennyiben a belső növedékben rosszindulatú átalakulás következik be, „borderline” („határvonal”) daganatról beszélünk. (F)

A prékancerózis diagnózisa

A diagnózis alapja mindig a szövettani vizsgálat. A vizsgálandó szövet nyerhető egyszerű kimetszéssel, endoszkópos vizsgálattal, ritkábban nagyműtét során végzett kimetszéssel. A diagnózis felállításában a képalkotó eljárások csak annyiban segítenek, amennyiben segítenek a kóros szövet felkutatásában. Újabban a kezdődő rosszindulatú daganatok kimutatásában nagyon hatékonynak bizonyult a pozitron emissziós tomográfia (PET), ez viszont már nem prékancerózist, hanem valódi daganatot jelez.

A prékancerózis terápiája

Mivel a prékancerózis kifejezés számos betegség gyűjtőneve, egységes terápia és kórjóslat sem határozható meg.

Egyéb tudnivalók a prékancerózisról

A beteg főként a bőrfelület prékancerózisainak felismeréséért tehet sokat. A legfontosabb bőrdaganat a melanóma, a többi viszonylag jól gyógyítható. A festékes anyajegy, pigmentált folt, stb. rosszindulatú válásának megindulása az alábbi jegyek alapján ismerhető fel:

 • viszketés
 • a felszín egyenetlenné válása
 • A folt alakjának megváltozása, lóherelevél formájú terjedése
 • szurokfekete elszíneződés
 • gyulladás
 • fekély
 • vérzés


A prékancerózisok jelentős része rákszűrő vizsgálatok alkalmával fedezhetők fel. Ma öt olyan daganatcsoportot ismerünk, melyek időben hatékonyan szűrhetők. Ezek:

 • Bőrdaganatok
 • Méhnyakrák
 • Emlőrák
 • Béldaganatok
 • Prosztatarák

Aktuális hírek

Mikor és miként szükséges fogamzásgátlót váltani?

A fogamzásgátló módszerek közül a tabletták igen nagy népszerűségnek örvendenek, ám érdemes tudni, hogy vannak olyan esetek, amikor célszerű más gyógyszerre váltani. Hogy mikor és hogyan, arról...

Így lesz dús, egészséges a szakállunk!

Szexisnek találják a hölgyek a szakállat? Bizonyos kultúrákban a hatalom, az erő vagy a kifinomultság jelképe, az elmúlt években pedig kifejezetten divatos lett még a fiatalabbak körében is....

Kötelezően a legolcsóbb rákgyógyszert kell választani

Novembertől korlátozzák a daganatellenes gyógyszereket az onkológiákon. Két ugyanolyan hatóanyagú gyógyszer közül az olcsóbbat kell választania az orvosnak. Mit gondolnak erről a bennfentesek?

Állandó orrdugulást okozhat a reflux

Az elhúzódó krónikus orrmelléküreg-gyulladás kialakulásában szerepet játszhat a mára népbetegséggé lett reflux is. Az orrdugulás kezeléséhez ilyen esetben a kiváltó okot, a gyomorsav nyelőcső felé...

Rheumatoid artritisz is okozhat reggeli ízületi merevséget

A mozgásszervi megbetegedések közül a legtöbb és legnagyobb kellemetlenséget a rheumatoid artritisz okozza, mely szinte az egész életre komoly hatással van. Tudjon meg mindent a probléma...

Mennyire fertőző az övsömör?

Az övsömör egy meglepően gyakori, igen fájdalmas fertőző betegség, mely az idegeket, illetve a bőrt érinti, és jellegzetes kiütésekkel jár.  Hátterében ugyanaz a vírus áll, mely a bárányhimlőt is...

további cikkek >>