Hirdetés

Raynaud-szindróma

A Raynaud-szindrómára rohamszerűen jelentkező sápadtság majd elkékülés jellemző a kéz ujjain (és ritkábban a lábujjakon is), melyet hideghatás vagy néha stressz, bizonyos gyógyszerek válthatnak ki. A roham elmúlásával erőteljes vörösség, lüktető fájdalom, érzészavar és enyhe duzzanat léphet fel.

Raynaud-szindrómaA rosszullétek rendszerint maguktól, illetve meleg szobába való visszatérés vagy a végtag meleg vízbe merítésének hatására szűnnek. A keringési zavar következtében az ujjbegyeken apró fekélyek alakulhatnak ki.

A Raynaud-syndroma előfordulása

Számos betegségben kísérő tünetként előfordulhat, elsősorban fiatal nők betegsége, a lakosság 3%-a érintett.

A Raynaud-szindróma oka

Nem ismert, valószínűleg beidegzési zavar áll a betegség hátterében.

A Raynaud-szindróma diagnózisa

A fent leírt tünetek alapján, típusos megjelenés esetén nem okoz gondot.

A Raynaud-szindróma terápiája

Kezelésének alapja, hogy kerülni kell azokat a tényezőket, melyek a rohamot kiválthatják. A dohányzást abba kell hagyni, melegen kell öltözködni. A kezeket állandóan védeni kell a sérülésektől; a sebek ugyanis lassan gyógyulnak. Azokban az estekben, amikor a jelenség egy alapbetegséghez társul, akkor magát az alapbetegséget (is) kell kezelni.

Gyógyszeres kezelése értágító hatású szerekkel történhet.

Amennyiben a rohamok sűrűsödnek és súlyosbodnak és a gyógyszeres kezelés is eredménytelen, akkor műtéti megoldás, az ereket "szűkítő" vegetatív ideg megfelelő szakaszának eltávolítása (ún. sympathectomia) indokolt.

A betegség kimenetele a társuló alapbetegségtől függ, maga a szindróma az életkilátásokat érdemben nem befolyásolja.

Forrás:

MSD Orvosi kézikönyv a családban, Melania Kiadó