Hirdetés

Székrekedés

A székletürítés normális gyakorisága egyéntől függő, és a napi három alkalomtól a három nap alatti egy alkalomig változhat. Ezért székrekedésről csak akkor beszélhetünk, ha az illető személynél a székletürítés gyakorisága a nála szokásos alá süllyed. Az alkalmankénti székrekedés igen gyakori, és semmi komolyat nem jelent, de igen fontos elkülöníteni a normális emésztési tevékenység folyamatos és világosan elkülöníthető megváltozásától, amely olyan komoly betegségek jele lehet, mint a végbél-és a vastagbélrák.

A székrekedés tünetei

A székletürítési gyakoriság megszokott alá süllyedése.
Székelési nehézségek, erőlködés.
Kismennyiségű, száraz, kemény széklet (darabos, golyószerű).
Puffadás (a bélgázok túltermelődése) és gyakori bélgázürítés.
Folyás/álhasmenés (mely esetben a bélüreget elzáró kemény székletdarabok miatt csak a folyékony formában lévő béltartalom tud kiürülni).

A székrekedés kiváltó okai

Folyadék és/vagy rosthiányos étrend.
A fizikai munka/testgyakorlás hiánya, mely a bélfal gyenge összehúzódását, és ezáltal a széklet bélüregben való előrehaladásának nehézségeit eredményezi.
A megállapodott ürítési rend hiánya, vagyis a természetes székelési inger munka vagy egyéb közösségi tevékenység miatti elfojtása.
Terhesség, mely állapot a belek összenyomódásával jár.
Nagykiterjedésű, az ürítés akadályozását okozó aranyér.
Bizonyos fájdalomcsillapító gyógyszerek (melyek ópiátokat tartalmaznak) és vastabletták.

Mit tehet Ön székrekedés esetén

Igyon 6-8 csésze folyadékot, és egyen 3-4 alkalommal rostokban gazdag ételeket (gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek) minden nap!
Sétáljon naponta, végezzen hetente három alkalommal 15-60 percen át aerobic gyakorlatokat!
Szedjen egyszerű hashajtót! (A hashajtók csak néhány napon át szedhetők. Hosszútávú használatuk bélrenyheséghez és még súlyosabb székrekedéshez vezethet.)
Menjen el orvosához, ha a fenti módszerek nem segítenek, vagy ha a székrekedés folytatódik, illetve szokatlan jelleget ölt!

Mit tehet az orvos székrekedés esetén

Erős hashajtót ír fel.
Kizárja az aranyeret és a székrekedés egyéb komoly okait, mint a végbél-/vastagbélrák.
Kezeli az esetleges komplikációkat.

A székrekedés megelőzése

Igyon elegendő mennyiségű folyadékot, egyen rostos ételeket és rendszeresen mozogjon!
Alakítson ki rendszerességet a székelési szokásokban, kerülje a természetes székletürítési inger elfojtását, az ürítés elhalasztását!

Aktuális hírek

Anyajegye miatt jár orvoshoz a Barátok közt sztárja

 Mára ez lett a védjegye, ugyanakkor orvosnak is legalább évente megmutatja. Miért aggódik R. Kárpáti Péter?

Trombózis vagy embólia: melyik a veszélyesebb?

A rossz keringéssel és a vénás betegségekkel kapcsolatban gyakran lehet hallani a trombózis, illetve az embólia fogalmakat. Melyik mit jelent? Mi a különbség közöttük? Melyik a veszélyesebb? 

Új szívgyógyszereket fejlesztenek Debrecenben

Ironheart: ez a projekt neve, amelynek keretében új gyógyszereket és diagnosztikai eljárásokat fejlesztenek a Debreceni Egyetem szív- és érrendszeri betegségek kutatásával foglalkozó központjában...

Mi a tüdőfibrózis?

A napokban megjelent hírekből sokan felfigyelhettek rá, hogy évről évre nő az ismeretlen eredetű tüdőfibrózisos esetek száma Magyarországon. Melyek a betegség tünetei és hogyan ismerhetjük fel?

Fájdalom, görcs, zsibbadás: csillapíthatjuk gyógyszer nélkül?

Most egy olyan gyógyszermentes terápiát mutatunk be, amely fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, ideg- és izomstimulációra, diabétesz kezelésére is alkalmas, ráadásul mellékhatások nélkül...

Hogyan előzhető meg a trombózis?

A trombózisnak – vagyis a vérereinkben kialakuló vérrögöknek – időnként súlyos, sőt életveszélyes szövődményei is lehetnek, ezért érdemes mindent megtenni azért, hogy megelőzzük ezt a betegséget....

további cikkek >>