Jelenlegi hely

Hirdetés

Székrekedés

A székletürítés normális gyakorisága egyéntől függő, és a napi három alkalomtól a három nap alatti egy alkalomig változhat. Ezért székrekedésről csak akkor beszélhetünk, ha az illető személynél a székletürítés gyakorisága a nála szokásos alá süllyed. Az alkalmankénti székrekedés igen gyakori, és semmi komolyat nem jelent, de igen fontos elkülöníteni a normális emésztési tevékenység folyamatos és világosan elkülöníthető megváltozásától, amely olyan komoly betegségek jele lehet, mint a végbél-és a vastagbélrák.

Hirdetés

A székrekedés tünetei

A székletürítési gyakoriság megszokott alá süllyedése.
Székelési nehézségek, erőlködés.
Kismennyiségű, száraz, kemény széklet (darabos, golyószerű).
Puffadás (a bélgázok túltermelődése) és gyakori bélgázürítés.
Folyás/álhasmenés (mely esetben a bélüreget elzáró kemény székletdarabok miatt csak a folyékony formában lévő béltartalom tud kiürülni).

A székrekedés kiváltó okai

Folyadék és/vagy rosthiányos étrend.
A fizikai munka/testgyakorlás hiánya, mely a bélfal gyenge összehúzódását, és ezáltal a széklet bélüregben való előrehaladásának nehézségeit eredményezi.
A megállapodott ürítési rend hiánya, vagyis a természetes székelési inger munka vagy egyéb közösségi tevékenység miatti elfojtása.
Terhesség, mely állapot a belek összenyomódásával jár.
Nagykiterjedésű, az ürítés akadályozását okozó aranyér.
Bizonyos fájdalomcsillapító gyógyszerek (melyek ópiátokat tartalmaznak) és vastabletták.

Mit tehet Ön székrekedés esetén

Igyon 6-8 csésze folyadékot, és egyen 3-4 alkalommal rostokban gazdag ételeket (gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek) minden nap!
Sétáljon naponta, végezzen hetente három alkalommal 15-60 percen át aerobic gyakorlatokat!
Szedjen egyszerű hashajtót! (A hashajtók csak néhány napon át szedhetők. Hosszútávú használatuk bélrenyheséghez és még súlyosabb székrekedéshez vezethet.)
Menjen el orvosához, ha a fenti módszerek nem segítenek, vagy ha a székrekedés folytatódik, illetve szokatlan jelleget ölt!

Mit tehet az orvos székrekedés esetén

Erős hashajtót ír fel.
Kizárja az aranyeret és a székrekedés egyéb komoly okait, mint a végbél-/vastagbélrák.
Kezeli az esetleges komplikációkat.

A székrekedés megelőzése

Igyon elegendő mennyiségű folyadékot, egyen rostos ételeket és rendszeresen mozogjon!
Alakítson ki rendszerességet a székelési szokásokban, kerülje a természetes székletürítési inger elfojtását, az ürítés elhalasztását!Hirdetés