Hirdetés

Székrekedés

A székletürítés normális gyakorisága egyéntől függő, és a napi három alkalomtól a három nap alatti egy alkalomig változhat. Ezért székrekedésről csak akkor beszélhetünk, ha az illető személynél a székletürítés gyakorisága a nála szokásos alá süllyed. Az alkalmankénti székrekedés igen gyakori, és semmi komolyat nem jelent, de igen fontos elkülöníteni a normális emésztési tevékenység folyamatos és világosan elkülöníthető megváltozásától, amely olyan komoly betegségek jele lehet, mint a végbél-és a vastagbélrák.

A székrekedés tünetei

A székletürítési gyakoriság megszokott alá süllyedése.
Székelési nehézségek, erőlködés.
Kismennyiségű, száraz, kemény széklet (darabos, golyószerű).
Puffadás (a bélgázok túltermelődése) és gyakori bélgázürítés.
Folyás/álhasmenés (mely esetben a bélüreget elzáró kemény székletdarabok miatt csak a folyékony formában lévő béltartalom tud kiürülni).

A székrekedés kiváltó okai

Folyadék és/vagy rosthiányos étrend.
A fizikai munka/testgyakorlás hiánya, mely a bélfal gyenge összehúzódását, és ezáltal a széklet bélüregben való előrehaladásának nehézségeit eredményezi.
A megállapodott ürítési rend hiánya, vagyis a természetes székelési inger munka vagy egyéb közösségi tevékenység miatti elfojtása.
Terhesség, mely állapot a belek összenyomódásával jár.
Nagykiterjedésű, az ürítés akadályozását okozó aranyér.
Bizonyos fájdalomcsillapító gyógyszerek (melyek ópiátokat tartalmaznak) és vastabletták.

Mit tehet Ön székrekedés esetén

Igyon 6-8 csésze folyadékot, és egyen 3-4 alkalommal rostokban gazdag ételeket (gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek) minden nap!
Sétáljon naponta, végezzen hetente három alkalommal 15-60 percen át aerobic gyakorlatokat!
Szedjen egyszerű hashajtót! (A hashajtók csak néhány napon át szedhetők. Hosszútávú használatuk bélrenyheséghez és még súlyosabb székrekedéshez vezethet.)
Menjen el orvosához, ha a fenti módszerek nem segítenek, vagy ha a székrekedés folytatódik, illetve szokatlan jelleget ölt!

Mit tehet az orvos székrekedés esetén

Erős hashajtót ír fel.
Kizárja az aranyeret és a székrekedés egyéb komoly okait, mint a végbél-/vastagbélrák.
Kezeli az esetleges komplikációkat.

A székrekedés megelőzése

Igyon elegendő mennyiségű folyadékot, egyen rostos ételeket és rendszeresen mozogjon!
Alakítson ki rendszerességet a székelési szokásokban, kerülje a természetes székletürítési inger elfojtását, az ürítés elhalasztását!

Aktuális hírek

Az anyatej életmentő lehet a koraszülötteknek

Magyarországon évente nyolcezer csecsemő jön világra koraszülöttként. Ma már korszerű eszközök segítenek megteremteni a koraszülöttek fejlődéséhez szükséges körülményeket, azonban a 6 hónapig...

Ingyenes influenza elleni oltás járhat a pedagógusoknak

Más rizikócsoportok mellett az idei évtől ingyenesen kaphatnak influenza elleni védőoltást a pedagógusok is. Kinek javasolják még az ingyenes védőoltást? Mutatjuk!

Feketelistára kerültek népszerű gyulladáscsökkentők

 Franciaországban 62 db, vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő, megfázásra használható gyógyszert vizsgáltak meg. Majd a fele, közülük 28 db nem ment át a rostán - sőt ezeket inkább kerülni kell...

Candida pusztító, tisztító diéta: garantáltan beválik

Ez a diéta nemcsak Candida ellen hatásos. Ajánlható mindazoknak, akiknek gomba fertőzésük van, gyenge az immunrendszerük, folyamatosan fogam­zásgátló tablettát szednek, vagy tartós antibiotikumos...

A magas vérnyomás 3 M-je: Mérj! Mozdulj! Monitorozz!

A magas vérnyomás „lesből támad”, vagyis a legtöbbször tünetmentesen van jelen, és csak a következményei hívják fel rá a figyelmet.A kezelés lépéseiről, és az életmód gyógyító szerepéről is többet...

Az arcüreggyulladás tünetei

Az arc- és homloküreg-gyulladás során az orr, a homlok és az orcák környékén található üregek, illetve az azok belsejét borító nyálkahártya gyullad be. Az arc- és homloküreg-gyulladás a legtöbb...

további cikkek >>