Hirdetés

Székrekedés

A székletürítés normális gyakorisága egyéntől függő, és a napi három alkalomtól a három nap alatti egy alkalomig változhat. Ezért székrekedésről csak akkor beszélhetünk, ha az illető személynél a székletürítés gyakorisága a nála szokásos alá süllyed. Az alkalmankénti székrekedés igen gyakori, és semmi komolyat nem jelent, de igen fontos elkülöníteni a normális emésztési tevékenység folyamatos és világosan elkülöníthető megváltozásától, amely olyan komoly betegségek jele lehet, mint a végbél-és a vastagbélrák.

A székrekedés tünetei

A székletürítési gyakoriság megszokott alá süllyedése.
Székelési nehézségek, erőlködés.
Kismennyiségű, száraz, kemény széklet (darabos, golyószerű).
Puffadás (a bélgázok túltermelődése) és gyakori bélgázürítés.
Folyás/álhasmenés (mely esetben a bélüreget elzáró kemény székletdarabok miatt csak a folyékony formában lévő béltartalom tud kiürülni).

A székrekedés kiváltó okai

Folyadék és/vagy rosthiányos étrend.
A fizikai munka/testgyakorlás hiánya, mely a bélfal gyenge összehúzódását, és ezáltal a széklet bélüregben való előrehaladásának nehézségeit eredményezi.
A megállapodott ürítési rend hiánya, vagyis a természetes székelési inger munka vagy egyéb közösségi tevékenység miatti elfojtása.
Terhesség, mely állapot a belek összenyomódásával jár.
Nagykiterjedésű, az ürítés akadályozását okozó aranyér.
Bizonyos fájdalomcsillapító gyógyszerek (melyek ópiátokat tartalmaznak) és vastabletták.

Mit tehet Ön székrekedés esetén

Igyon 6-8 csésze folyadékot, és egyen 3-4 alkalommal rostokban gazdag ételeket (gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek) minden nap!
Sétáljon naponta, végezzen hetente három alkalommal 15-60 percen át aerobic gyakorlatokat!
Szedjen egyszerű hashajtót! (A hashajtók csak néhány napon át szedhetők. Hosszútávú használatuk bélrenyheséghez és még súlyosabb székrekedéshez vezethet.)
Menjen el orvosához, ha a fenti módszerek nem segítenek, vagy ha a székrekedés folytatódik, illetve szokatlan jelleget ölt!

Mit tehet az orvos székrekedés esetén

Erős hashajtót ír fel.
Kizárja az aranyeret és a székrekedés egyéb komoly okait, mint a végbél-/vastagbélrák.
Kezeli az esetleges komplikációkat.

A székrekedés megelőzése

Igyon elegendő mennyiségű folyadékot, egyen rostos ételeket és rendszeresen mozogjon!
Alakítson ki rendszerességet a székelési szokásokban, kerülje a természetes székletürítési inger elfojtását, az ürítés elhalasztását!

Aktuális hírek

A vesekő típusától függ az étrend

Vesekő esetén az életmódra vonatkozóan vannak általános szabályok, például a bőséges vízfogyasztás, a helyes étrend azonban nagyban függ attól, mitől képződött a nemkívánt kő. Ezeket tekintjük...

Pásztortáska legyen otthon, ha túl erős a menstruáció

Mire jó a híres gezemice, avagy pásztortáska?

Cukorbetegség teszt: nézze meg, Ön érintett-e!

Nem tudja, mi okozza a tüneteit? Megnézné, hátha cukorbetegségről van szó? Töltse ki ezt a rövid tesztet!

 

Ha ilyen a sütőolaja, azonnal dobja ki!

Zsír vagy olaj? Vaj vagy margarin? Hogy és meddig süssünk ezekben? Miért jó tudni a zsiradékok füstölési pontját és miért nem elég leszűrni és friss olajjal frissíteni a használt sütőolajat? Most...

Milyen bajokra gyógyír a bazsalikom?

A bazsalikom, mint fűszernövény hazánkban sem ismeretlen, de gyógynövényként mégis kevesen használják. Pedig ez a remek növény hatásos a megfázás, a köhögés és a migrén ellen is. 

Polip: hol alakulhat ki és hogy távolítható el?

Polip: rettentően hangzik, mégis ez a legjobb diagnózis, amit egy vizsgálat eredményeként kaphatunk. Minél előbb sikerül felfedezni és eltávolítani, annál kisebb az esély a további burjánzásra....

további cikkek >>