Hirdetés

Szén-monoxid mérgezés

Szén-monoxid mérgezésA szén-monoxid a levegőnél valamivel könnyebb, színtelen, szagtalan gáz, amely tökéletlen égés során keletkezik (pl: földgáz égése során). Könnyen áthatol a falakon, mennyezeten vagy földrétegen.

 

A szén-monoxid mérgezés előfordulása

A leggyakrabban előforduló gázmérgezések egyike.

A szén-monoxid mérgezés okai

Bármilyen koncentrációban belélegezve mérgezést okoz, mivel affinitása a hemoglobinhoz az oxigén affinitásának 250-300-szorosa. Emellett különböző enzimeket is gátol (katalázokat, oxidázokat, transzaminázokat).

A szén-monoxid mérgezés tünetei és lefolyása

A mérgezésnek négy szakasza ismert.

- Kábulási szak: halántéktáji lüktető fejfájás, fülzúgás, szédülés, hányinger, hányás, kábultság, zavartság és esetleg izgatottság jellemző. Esetenként megfigyelhető a bőr cseresznyepiros színe. Szívbetegeknél anginás panasz, szívinfarktus is jelentkezhet. Az alsó végtag kifejezetté váló izomgyengesége jellemző még erre a szakaszra.

- Görcsöléses szak: a szénmonoxid mérgezett beteg elveszti az eszméletét, a felső végtagok hajlító izmai görcsbe rándulnak, majd szájzár alakul ki, végül az egész testre kiterjedő görcsroham jelentkezik. Ritmuszavarok léphetnek fel, a vérnyomás leesik. A hányás, a hányadék belégzése (aspiráció) és a szájzár együttesen a későn megtalált beteg biztos halálát jelentik.

- Fulladásos szak: eszméletlenség, a reflexek totális hiánya, tónustalan izomzat, légzésbénulás és végül halál jellemzi.

- Gyógyulási szak: erre csak akkor lehet számítani, ha időben észlelik a mérgezést. Ha a beteg már kómába esett, és a kezelés ellenére 1-2 nap alatt sem tér magához, akkor maradandó agyi károsodásokkal kell számolni.

A szén-monoxid mérgezés diagnózisa

A jellegzetes tünettan mellett a vér szénmonoxid tartalma utal a beteg állapotára (50-60% COHb-től kóma, 80%-tól halál).

A szén-monoxid mérgezés terápiája

A beteget azonnal szabad levegőre kell vinni (egy óra alatt a belélegzett szénmonoxid kb. 50%-a távozik)! Szabaddá kell tenni a légutakat (hányadék, nyák eltávolítása), majd mesterséges lélegeztetést kell kezdeni, lehetőleg tiszta oxigénnel. Ha az ellátás ellenére 15-20 perc alatt nem tér magához a beteg, akkor a háttérben a már kialakult agyödéma lehet. A beteg mindenképp kórházba szállítandó megfigyelésre és vagy további kezelésre!

A szén-monoxid mérgezés megelőzése

Mivel a legtöbb mérgezést a helytelenül használt fűtőrendszer okozza, ezért fontos, hogy rendszeresen karban tartsák a kéményeket. A gépjárművek kipufogógázában is van szénmonoxid, ezért tilos az üzemeltetésük olyan zárt légtérben, ahol nincs megoldva a kipufogó gáz elszívása és a szellőztetés.

Forrás:

Dr. Gőbl Gábor: Oxiológia

Aktuális hírek

Az anyatej életmentő lehet a koraszülötteknek

Magyarországon évente nyolcezer csecsemő jön világra koraszülöttként. Ma már korszerű eszközök segítenek megteremteni a koraszülöttek fejlődéséhez szükséges körülményeket, azonban a 6 hónapig...

Ingyenes influenza elleni oltás járhat a pedagógusoknak

Más rizikócsoportok mellett az idei évtől ingyenesen kaphatnak influenza elleni védőoltást a pedagógusok is. Kinek javasolják még az ingyenes védőoltást? Mutatjuk!

Feketelistára kerültek népszerű gyulladáscsökkentők

 Franciaországban 62 db, vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő, megfázásra használható gyógyszert vizsgáltak meg. Majd a fele, közülük 28 db nem ment át a rostán - sőt ezeket inkább kerülni kell...

Candida pusztító, tisztító diéta: garantáltan beválik

Ez a diéta nemcsak Candida ellen hatásos. Ajánlható mindazoknak, akiknek gomba fertőzésük van, gyenge az immunrendszerük, folyamatosan fogam­zásgátló tablettát szednek, vagy tartós antibiotikumos...

A magas vérnyomás 3 M-je: Mérj! Mozdulj! Monitorozz!

A magas vérnyomás „lesből támad”, vagyis a legtöbbször tünetmentesen van jelen, és csak a következményei hívják fel rá a figyelmet.A kezelés lépéseiről, és az életmód gyógyító szerepéről is többet...

Az arcüreggyulladás tünetei

Az arc- és homloküreg-gyulladás során az orr, a homlok és az orcák környékén található üregek, illetve az azok belsejét borító nyálkahártya gyullad be. Az arc- és homloküreg-gyulladás a legtöbb...

további cikkek >>