Hirdetés

Szívelégtelenség

A szívelégtelenség a szív nem megfelelő pumpafunkciója miatt következik be. Ez azt jelenti, hogy a szív nem képes a különféle szervek felé elegendő vért pumpálni. Másképp pangásos szívelégtelenségnek is nevezik a betegséget, amiből a pangás a testben felhalmozódó folyadékmennyiségre utal.

SzívelégtelenségA szívelégtelenség előfordulása

A szívelégtelenség előfordulása az össznépességben 3%-ra tehető, azonban 65 éves kor felett akár a népesség 6-10%-a is szenvedhet ettől az állapottól. A szívelégtelenség okai között majd minden szívet érintő betegség előfordul, melyek végállapotaként szívelégtelenség alakulhat ki.

A szívelégtelenség okai

A leggyakoribb okok a következőek:

 • Szívinfarktus utáni szívizom-átalakulás
 • Koszorúér meszesedés
 • Kezeletlen magasvérnyomás-betegség
 • Szívbillentyű elváltozások
 • Szívizomgyulladás és szívizombetegségek (cardiomiopathiák)
 • Veleszületett szívfejlődési rendellenességek
 • Szívritmuszavarok (túl szapora szívverés)
 • Hormonális elváltozások (pajzsmirigy túlműködés)
 • Mérgező anyagok (alkohol, daganatellenes szerek)
 • A szívelégtelenség tünetei közül a következők a leggyakoribbak:
 • Nehézlégzés (főként terheléskor, ill. éjszaka lefekvés után)
 • Étvágytalanság
 • Állandósult fáradtságérzés és a terhelhetőség csökkenése
 • A lábak és a bokák duzzanata
 • Gyors súlygyarapodás (a folyadék felhalmozódás miatt)
 • Gyors és szabálytalan szívverés
 • Koncentrációs zavar, aluszékonyság

A szívelégtelenség lefolyása

Jól kezelhető, azonban nehezen gyógyítható betegség. Főként mivel leggyakrabban a súlyos más rizikóbetegségekkel (cukorbetegség, magas koleszterin szint, elhízás, korábbi szívinfarktus) is terhelt idős betegek szenvednek benne.

A szívelégtelenség diagnózisa

A betegség diagnózisához elengedhetetlen az alapos kardiológiai kivizsgálás, mivel fényt kell deríteni a szívelégtelenség kiváltó okára. Elengedhetetlen a beteg vér- és vizeletvizsgálata, mellkasröntgen és EKG készítése és mindenképp szükséges a szív ultrahangos vizsgálata is. Kiegészítő vizsgálatként szükséges lehet a szív koszorús ereinek állapotfelmérésére, mely történhet szív-katéterezéssel vagy KardioCT vizsgálattal. A szív pontos szerkezetének vizsgálatára ma már a mágneses-rezonancia (MRI) képalkotás is rendelkezésre áll.

A szívelégtelenség terápiája

A szívelégtelenség kezelésében széleskörű gyógyszeres paletta áll rendelkezésre.

A gyógyszeres kezelés főbb gyógyszercsoportjai a következők:

 • ACE-gátlók: gyakori vérnyomáscsökkentő szerek, amelyek jelentősen javítják a szívelégtelenségben szenvedők állapotát
 • vízhajtók: a felgyülemlett folyadék eltávolításában segítő szerek, melyek csökkentik a lábak dagadását és a nehézlégzést
 • béta-blokkolók: Lassítják a szívverést, csökkentik a vérnyomást és gátolják életveszélyes szívritmuszavarok kialakulását
 • digoxin-digitálisz: A szívizom összehúzódási erejét növelő szer, mely jelentősen csökkenti a betegek tüneteit, azonban mellékhatásai miatt szoros megfigyelést követel a kezelőorvostól.

Az utóbbi tíz-húsz évben szívelégtelenség sebészi kezelése alatt csak a szívátültetésről beszélhettünk, amely a betegség tulajdonképpeni gyógymódja. Azonban az utóbbi pár évben számos más kezelési mód került felfedezésre.

Forradalmi újítások történtek a szívritmus-zavarok műszeres kezelése terén. Rendelkezésre áll szívelégtelen betegek bőre alá ültethető defibrillátor készülék (ICD), mely életveszélyes ritmuszavarokat képes áramimpulzus leadásával megszüntetni. Emellett pedig egyre nagyobb a esély olyan műszív felfedezésére, amely meghosszabbíthatja a transzplantációs listán várakozó,súlyos szívelégtelen betegek életét, reményt adva a végleges gyógymódot jelentő szív transzplantáció elvégzésére.

Egyéb tudnivalók a szívelégtelenségről

A gyógyszeres és sebészi kezelés mellett elengedhetetlen az életmódváltoztatás! Kerülni kell a túlzott só- és zsírbevitelt. Emellett abszolút alkoholtilalmat kell tartani és mindenképpen ajánlatos könnyű, nem megerőltető testmozgás végzése. A szívelégtelenség megelőzésének legfontosabb lépése a kardiológiai alapbetegség megfelelő karbantartása, így elkerülve a későbbi súlyos állapot kialakulását. A már szívelégtelenségben szenvedő betegeknek rendszeres kardiológiai szakorvosi vizsgálatra van szüksége, azonban a háziorvos és a szakorvos megfelelő együttműködése nélkülözhetetlen a betegek követése során.

Forrás:

http://familydoctor.org/online/famdocen/home/common/heartdisease/basics/...
http://www.heartfailure.org/eng_site/hf.asp
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/tutorials/congestiveheartfailure/ct12...

Aktuális hírek

A vesekő típusától függ az étrend

Vesekő esetén az életmódra vonatkozóan vannak általános szabályok, például a bőséges vízfogyasztás, a helyes étrend azonban nagyban függ attól, mitől képződött a nemkívánt kő. Ezeket tekintjük...

Pásztortáska legyen otthon, ha túl erős a menstruáció

Mire jó a híres gezemice, avagy pásztortáska?

Cukorbetegség teszt: nézze meg, Ön érintett-e!

Nem tudja, mi okozza a tüneteit? Megnézné, hátha cukorbetegségről van szó? Töltse ki ezt a rövid tesztet!

 

Ha ilyen a sütőolaja, azonnal dobja ki!

Zsír vagy olaj? Vaj vagy margarin? Hogy és meddig süssünk ezekben? Miért jó tudni a zsiradékok füstölési pontját és miért nem elég leszűrni és friss olajjal frissíteni a használt sütőolajat? Most...

Milyen bajokra gyógyír a bazsalikom?

A bazsalikom, mint fűszernövény hazánkban sem ismeretlen, de gyógynövényként mégis kevesen használják. Pedig ez a remek növény hatásos a megfázás, a köhögés és a migrén ellen is. 

Polip: hol alakulhat ki és hogy távolítható el?

Polip: rettentően hangzik, mégis ez a legjobb diagnózis, amit egy vizsgálat eredményeként kaphatunk. Minél előbb sikerül felfedezni és eltávolítani, annál kisebb az esély a további burjánzásra....

további cikkek >>