Hirdetés

Vashiány

A vashiány a leggyakoribb hiánybetegségek közé tartozik. A vas az emberi szervezet valamennyi sejtjében jelen van, az élet szempontjából nélkülözhetetlen elem.

VashiányA vas legfontosabb feladatai

 1. A vérfesték (hemoglobin) részét képezve megköti az oxigént és a sejtekhez szállítja
 2. A citokróm enzimek részeként az energianyerő és -tároló biokémiai reakciók létfontosságú eleme
 3. Részt vesz az agyi ingerületátvivő anyagok (neurotranszmitterek) szintézisében
 4. Felszívódása a vékonybélből történik, C-vitamin segítségével. A vékonybél hámjában ferritin enzimhez kötődik, majd a vérben a transzferrin nevű fehérje szállítja a raktárakhoz, melyekben ismét ferritinhez kötődve tárolódik. A felszívódásának és szállításának szigorú élettani kontrolljára azért van szükség, mert a vasnak erős oxidatív kapacitása van, vagyis a szabad vas súlyos sejtkárosodásokat okoz (ld. hemokromatózis). A szervezet teljes vastartalma 2-4 gramm. Legfontosabb raktárai a vér, a csontvelő, a máj, a lép és az izmok. Az izmokban a mioglobin részét képezve az oxigén raktározásában vesz részt.
 5. A kisgyermekek kb. harmada, a nők negyede és a férfiak 10%-a szenved a vashiány valamelyik formájától.

A vashiány előfordulása és okai

 1. Idült vérzés (pl. gyomorfekély miatt)
 2. Nőknél rendszertelen és erős méhvérzések, cikluszavarok
 3. Elégtelen vasfogyasztás (főként vegetáriánusokra jellemző)
 4. Vasfelszívódást akadályozó gyógyszerek tartós szedése
 5. Vasfelszívódást akadályozó ételek tartós és nagy mennyiségű fogyasztása (fitátok, oxalátok, pl. sóska, spenót, stb. komponenseként)
 6. Felszívódási zavart okozó gyomor-bélbetegségek (Crohn-betegség, Peutz-Jeghers-kór, stb.)
 7. A szervezetből a vasat kiszorító idült nehézfém mérgezés (ólom, kadmium)

A vashiány tünetei

A vashiány vezető tünetei lehetnek:

Nem specifikus tünetek: fizikai és szellemi teljesítőképesség csökkenése, fertőző betegségekkel szemben csökkent ellenálló képesség, energiahiány stb.

Vashiányos vérszegénység tünetei:

 • Sápadtság
 • Fáradtság, gyengeség
 • Hajhullás
 • Vékony, törékeny körmök
 • Szapora szívverés, ritkán szívizom-károsodás

A vashiányhoz vezető alapbetegség tünetei

Csecsemőknél utólagos vaspótlással nem korrigálható IQ-hiány.

A vashiány lefolyása

A vashiány lefolyása a kiváltó ok függvénye. Egyszerű diétahiba komoly következményekkel nem jár, de pl. idült vérvesztést okozó béldaganat végzetes lehet.

A vashiány diagnózisa

A vashiányos vérszegénységre a kicsi és vashiányos vörösvérsejtek jellemzőek. Így csökken a vörösvérsejtek átlagos térfogata (MCV), az átlagos hemoglobintartalma (MCH, az átlagos hemoglobin koncentrációja (MCHC). Ez közönséges laboratóriumi analízissel könnyen igazolható. Természetesen csökken a szérum vastartalma, de vashiányra a legspecifikusabb laboratóriumi paraméter a megnövekedett ún. látens vaskötő kapacitás (= a vérben keringő vasmentes transzferrin vaskötő kapacitása, ill. telítettsége). Enélkül a vaspótlás értelmetlen, sőt, veszélyes is lehet.

A diagnózis felállítás orvosilag nem elfogadható a vashiányt okozó alapbetegség megnevezése nélkül, ami részletes belgyógyászati kivizsgálást tesz szükségessé.

A vashiány terápiája

A legfontosabb az alapbetegség felkutatása és gyógyítása.

A második legfontosabb a vas pótlása, ami nem könnyű, mert:

A vas a gyomor-bélrendszerből nehezen szívódik fel, a kezelésre használt ásványi sói legtöbbször gyomor-bélpanaszokat okoznak a vasháztartás befolyásolása nélkül.

A vas felszívódását számos gyógyszer, tápanyag gátolja (ld. fentebb).

Az injekció formájában történő pótlás a szervezet fokozott oxidációs károsodásával járhat.

A vas könnyen felszívódó formái az ún. természetes kelátok (legkönnyebben a hemoglobin "hem" kötéséből szívódik fel – vörös húsok, máj, stb.). Hatékonyan adagolható huminsavas kelát formájában is. A huminsav a cellulóz 9-10.000 éves bomlásterméke, mely legnagyobb koncentrációban a tőzegben található. Az ásott kutak vizének huminsav tartalma mellett táplálkozási eredetű vashiány nem fordul elő. A vaspótlás szájon át is hatékony bármilyen vaspótló gyógyszer és huminsav táplálékkiegészítő együttes fogyasztásával. Ily módon már napi 15 mg vas teljesen kielégítő az emberi szervezet számára.

Egyéb tudnivalók a vashiányról

Mivel a vas húsféleségekből szívódik fel leghatékonyabban, és a csecsemő számára, az agyfejlődés szempontjából a vasbevitel nagyon fontos, terhesség és szoptatás alatt vegetáriánus életmód nem javasolt. Az anyatej egyébként is meglehetősen vasszegény, ezért a 4. hónaptól a szoptatás mellé (és nem helyett) kiegészítő táplálás is indokolt.

Aktuális hírek

Fájó ízületek, emésztési gondok: ez is cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség gyakran lappangva, tünetek nélkül alakul ki, ám ahogy egyre több ideig esnek a referencia tartományon kívül a glükóz értékek, annál több panasz jelentkezhet. Milyenek...

Természetes dopping: a céklalé!

A cékla jótékony hatásairól ódákat lehetne zengeni, nemrég az is kuderült, hogy sportolóknak is tökéletes természetes teljesítményfokozó.

Anyajegye miatt jár orvoshoz a Barátok közt sztárja

 Mára ez lett a védjegye, ugyanakkor orvosnak is legalább évente megmutatja. Miért aggódik R. Kárpáti Péter?

Trombózis vagy embólia: melyik a veszélyesebb?

A rossz keringéssel és a vénás betegségekkel kapcsolatban gyakran lehet hallani a trombózis, illetve az embólia fogalmakat. Melyik mit jelent? Mi a különbség közöttük? Melyik a veszélyesebb? 

Új szívgyógyszereket fejlesztenek Debrecenben

Ironheart: ez a projekt neve, amelynek keretében új gyógyszereket és diagnosztikai eljárásokat fejlesztenek a Debreceni Egyetem szív- és érrendszeri betegségek kutatásával foglalkozó központjában...

Mi a tüdőfibrózis?

A napokban megjelent hírekből sokan felfigyelhettek rá, hogy évről évre nő az ismeretlen eredetű tüdőfibrózisos esetek száma Magyarországon. Melyek a betegség tünetei és hogyan ismerhetjük fel?

további cikkek >>