Hirdetés

Vénafalgyulladás (tromboflebitisz)

A felületes vénás rendszerben létrejövő vénafalgyulladás.

A vénafalgyulladás előfordulása

Leggyakrabban a láb felszínes vénáit érinti (90%-ban vena saphena magna vagy parva), de előfordulhat az ágyék vénáinál is. Általában visszeres (varicositasos) vénákon fordul elő, de megjelenhet egészséges vénákon is.

A vénafalgyulladás okai

Helyi sérülés, bakteriális és gombás fertőzések, intravénás gyógyszerbeadás okozhatja.

A vénafalgyulladás tünetei

Vénafalgyulladás (tromboflebitisz)Hidegrázás, hőemelkedés, rossz közérzet, az érintett véna lefutása mentén a bőr kipirosodott, duzzadt, nyomásérzékeny, valamint fájdalmas, kemény kötegezettség (megalvadt vér) tapintható. A mélyvénás trombózissal ellentétben az érintett végtag nem duzzadt.

A vénafalgyulladás diagnózisa

Az érintett terület fizikális vizsgálatával megállapítható.

A vénafalgyulladás terápiája

Rövidre nyújtható nagy munkanyomású, alacsony nyugalmi nyomású kompressziós pólya alkalmazása, fájdalomcsillapító-, gyulladáscsökkentő szerek (nem szteroid gyulladásgátlók) adása, fertőzéses eredet esetén szükség szerint antibiotikumok, gombaellenes szerek. Friss esetben a vérrög helyi érzéstelenítés mellett sebészileg eltávolítható; ez a beavatkozás sürgősséggel elvégzendő ágyéki tromboflebitisz esetén, mivel az ilyen vérrög átterjedhet a mély vénákba és tüdőembóliát okozhat.

A vénafalgyulladás gondozása

A beteget mobilizálni kell, mivel fektetés esetén nagyobb az esélye a mélyvénás elzáródásnak és a tüdőembóliának. Ágyhoz kötött beteg esetében szükséges lehet az alacsony dózisú heparinkezelés a mélyvénás trombózis megelőzésére.

A vénafalgyulladás megelőzése

A visszerek gondozása, injekciók adásakor, infúzió bekötésekor az előírások betartása, kanülök, branülök alkalmazása csak a lehető legrövidebb ideig.

Forrás:

Dobozy Attila, Farkas Beatrix, Horváth Attila, Hunyadi János, Schneider Imre: Bőrgyógyászat
Gerd Herold: Belgyógyászat
Mark H. Beers: MSD Orvosi kézikönyv a családban

Aktuális hírek

A vashiány 6 furcsa tünete

A vas a szervezet számára nélkülözhetetlen elem, mert biztosítja az oxigén eljutását a sejtekhez, vagyis a hiánya komoly problémákat okozhat. A vashiányt felismerni, amikor még a vérképen esetleg...

A hőhullámok a szívet is kikészítik

Egy új kutatás szerint összefüggés van a menopauza körüli hőhullámok és a szív- és érrendszeri betegségek közt, vagyis megdőlt az a nézet, hogy a szívbetegségek inkább a férfiakat sújtják.

Fehér foltok a körmön: ártalmatlan pöttyök?

A körmökön megjelenő fehér pöttyök, foltocskák nagyon gyakoriak, szinte minden ember észreveheti ezeket a kezén legalább egyszer. De érdemes ezekkel foglalkozni, esetleg bőrgyógyászati vizsgálatra...

Mekkora az ideális péniszméret? - Nők elmondták

Számtalan vicc forrása a kérdés, egy újabb kutatás szerint azonban végre megvan a megoldás, mit is mondanak erről a hölgyek. A PlOS One-ban megjelent tanulmány talán pontot tehet a talányra. 

Házi praktikák benőtt körmök ellen

A benőtt köröm tulajdonképpen azt jelenti, hogy a köröm éles, hegyes széle „belenő” a köröm mellett található, lágy, puha bőrrészbe, és ott nemcsak kellemetlenségeket, de erős fájdalmakat is...

Mikor kóros a menstruációs vér?

Bár nem a legkellemesebb, legesztétikusabb téma, a menstruációs vér meglepően sokat elárulhat a hölgyek egészségéről. Akárcsak a ciklus egyéb jellemzőit, ezt is érdemes figyelni, mert az esetleges...

további cikkek >>