Hirdetés

Vulva rák

A vulva (szeméremtest) rákos betegsége az összes nőgyógyászati rákos megbetegedések kb. 4%-át teszik ki. Az Egyesült Államokban évente kb. 3.700 új eset kerül felismerésre és 880 haláleset következik be vulva karcinóma miatt. A betegség tehát hosszú ideig hatékonyan gyógyítható. A későn felismert esetek azonban beszűrik a hólyagot és a végbelet, először a lágyéki nyirokcsomókba, később távolabbi szervekbe is áttéteket képezve halálos lehet.

vulvaA vulva rákja az esetek döntő többségében laphámrák, melyet sok esetben rákmegelőző állapotok (kraurosis, leukoplakia, Paget-kór, Bowen-kór, Queyrat-féle eritroplázia – ld. prékancerózisok) előzik meg.

A vulva rák előfordulása

A vulva rákja elsősorban idős nők betegsége. Korábban akár gyermekkorban is előfordult magzati ártalom következtében. Ez utóbbi ma már nem fordulhat elő.
A vulva rákja az esetek 5%-ában festékes rák (melanoma), mely jóval fiatalabb korban is előfordul.

Egyéb típusú rosszindulatú daganat a női szeméremtesten ritka.

A vulva rák okai

A vulva rákjának oka az esetek többségében ismeretlen. Hajlamosító tényező lehet a humán papillómavírus fertőzés, bizonyos hormonhatások (akár gyermekkorban a méhen belül elszenvedett dietilstilbösztrol expozíció – erre utaltunk pár sorral feljebb), a szeméremtest autoimmun eredetű sorvadása (kraurosis). A többi prékancerózis valójában már hámra lokalizálódó valódi ráknak felel meg.

A vulva rák tünetei

A tünetek legtöbbször csak akkor nyilvánvalóak, amikor már a tájéki nyirokcsomókban áttétek találhatók. A vulva rákja lehet „fungózus” (karfiolszerű növedék), „exulceratív” (fekély), vagy a kettő kombinációja (kifekélyesedő karfioszerű növedék). A rák, mint általában, porckemény, környezetével összekapaszkodott, alapján el nem mozdítható növedék.

Késői stádiumra jellemző az akaratlan vizeletcsorgás vagy széklettávozás. Ez akkor következik be, ha a vulva karcinómája már mélyen beszűrte a környezetét és sipolyokat képezett.

A vulva rák lefolyása

A vulva rákjának lefolyását klinikai stádiumok meghatározása útján lehet nyomon követni. A vulvarák stádiumai:I. A daganat nagysága a 2 cm-t nem haladja meg, nyirokcsomóáttét nincs
I/A A kötőszöveti invázió mértéke 1 mm-nél kisebb
I/B A kötőszöveti invázió mértéke 1 mm-nél nagyobb
II. A daganat nagysága a 2 cm-t meghaladja
III. A daganat ráterjed a húgycsőre, a hüvelyre vagy a végbélnyílásra és/
vagy egyoldali regionális nyirokcsomó áttétet okozott
IV/A A daganat ráterjed a hólyag nyálkahártyájára, a húgycső felső
szakaszára, a medencecsontra, a végbélnyálkahártyára, és/vagy
kétoldali regionális áttéteket okozott
IV/B A daganat távoli áttéte(ke)t okozott


Mint a többi női rák esetén itt is elmondható, hogy valódi gyógyulást a II. stádiumig lehet elérni, a III. stádiumban a betegség végzetes.

A vulva rák diagnózisa

A diagnózis céljai

 1. A rák diagnózisának felállítása
 2. Szövettani típusának meghatározása
 3. A klinikai stádium meghatározása – jellemzően ettől függ a kezelés megválasztása.


 • A 1-2. pontnak eleget tenni a daganat kimetszésével és szövettani vizsgálatával lehetséges.

 • A stádium meghatározásában leghatékonyabb az MRI, mellyel az egész szervezet feltérképezhető az áttétek felismerése végett.

 • A nyirokcsomó áttétek kimutatására ma még gyakorta végzik a nyirokerek kontrasztanyaggal való feltöltését és röntgenvizsgálatát (limfográfia) is.


 • A vulva rák terápiája

 • A terápia gerincét a szeméremtest teljes eltávolítása adja a kötőszövetekkel, bőr alatti zsírszövettel és lágyéki nyirokcsomókkal együtt. A jellemzően előrehaladott életkor miatt a hashártya mögötti és kismedencei összes nyirokcsomó eltávolítására általában nincs lehetőség.

 • A műtétet külsőmezős sugárkezeléssel és citosztatikus kemoterápiával egészítik ki.

 • A betegség teljes ötéves túlélési aránya 75% körül van. I-es stádiumban ez a 90%-ot is meghaladja, nyirokcsomó áttétek esetében a várható ötéves túlélés azonban legfeljebb 20%. Mindez a korai diagnózis és mielőbbi beavatkozás fontosságát támasztja alá.


 • A vulva rák megelőzése

 • Megelőzéshez nagyon fontos idős korban is a rákszűrő vizsgálat a rákot megelőző állapotok korai felismerése érdekében. A legkisebb gyanú is szövettani vizsgálatot indokol.

 • A megelőzés fontos eleme a kraurosis szakszerű gondozása.

 • A vulva a testfelületnek mindössze 1%-a, míg az összes melanoma 5% erről a területről indul ki. Ennek oka az, hogy a szeméremtest VALAMENNYI festékes anyajegye a magas kockázatú szövettani csoportba tartozik. A festékes anyajegyeket tehát a szeméremtestről el kell távolítani, olyan szakintézetben, ahol ennek szabályait jól ismerik és a beavatkozást naponta gyakorolják.
 • Aktuális hírek

  Mikor és miként szükséges fogamzásgátlót váltani?

  A fogamzásgátló módszerek közül a tabletták igen nagy népszerűségnek örvendenek, ám érdemes tudni, hogy vannak olyan esetek, amikor célszerű más gyógyszerre váltani. Hogy mikor és hogyan, arról...

  Így lesz dús, egészséges a szakállunk!

  Szexisnek találják a hölgyek a szakállat? Bizonyos kultúrákban a hatalom, az erő vagy a kifinomultság jelképe, az elmúlt években pedig kifejezetten divatos lett még a fiatalabbak körében is....

  Kötelezően a legolcsóbb rákgyógyszert kell választani

  Novembertől korlátozzák a daganatellenes gyógyszereket az onkológiákon. Két ugyanolyan hatóanyagú gyógyszer közül az olcsóbbat kell választania az orvosnak. Mit gondolnak erről a bennfentesek?

  Állandó orrdugulást okozhat a reflux

  Az elhúzódó krónikus orrmelléküreg-gyulladás kialakulásában szerepet játszhat a mára népbetegséggé lett reflux is. Az orrdugulás kezeléséhez ilyen esetben a kiváltó okot, a gyomorsav nyelőcső felé...

  Rheumatoid artritisz is okozhat reggeli ízületi merevséget

  A mozgásszervi megbetegedések közül a legtöbb és legnagyobb kellemetlenséget a rheumatoid artritisz okozza, mely szinte az egész életre komoly hatással van. Tudjon meg mindent a probléma...

  Mennyire fertőző az övsömör?

  Az övsömör egy meglepően gyakori, igen fájdalmas fertőző betegség, mely az idegeket, illetve a bőrt érinti, és jellegzetes kiütésekkel jár.  Hátterében ugyanaz a vírus áll, mely a bárányhimlőt is...

  további cikkek >>