Hirdetés

Oldalak

E-szám Adalékanyag
E100 Kurkuminok (Kurkumin,Turmeric)
E101 Riboflavinok (Riboflavin,Riboflavin-5'-foszfát)
E102 Tartrazin
E104 Kinolinsárga
E110 Narancssárga S, Gelborange S
E1103 Invertáz
E1105 Lizozim
E120 Kárminsav, kárminok
E1200 Polidextróz
E1201 Polivinilpirrolidon
E1202 Polivinilpolipirrolidon
E122 Azorubin
E123 Amarant
E124 Neukokcin, Ponszó 4R
E127 Eritrozin

Az Európai Unióban engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok kódjai az ún. E-számok. Leginkább a feldolgozott ételek címkéin találkozunk velük az EU területén. A számozási rendszer az International Numbering System (INS) alapján készült, amelyet a Codex Alimentarius bizottság állít össze. Nem minden INS adalékanyag engedélyezett az EU területén.
Az E-számok csoportjai az alábbiak: színezékek, tartósítószerek, antioxidánsok és savasságot/lúgosságot szabályozó anyagok, sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgeátorok, savasságot szabályozó és csomósodást gátló anyagok, ízfokozók, antibiotikumok, egyebek, kiegészítő anyagok. Egy-egy anyagnak (jellemzően az E400-499 között) több felhasználási módja is lehet.