2015. szeptember 3. csütörtök, Hilda napja van
Továbbküldés
Tartalom címe: Szénanátha tünetei és okai

  Szénanátha tünetei és okai

  Szénanátha (allergiás rhinitis)

  A szénanátha (allergiás rhinitis) oka leggyakrabban a virágzó fák, füvek, gyomok levegőbe került pollenje

  A szénanátha, vagy allergiás rhinitis megfázásszerű tünetekkel jár: orrfolyás, nyálkahártya duzzanat, tüsszentés, arcüreg fájdalom. A náthával ellentétben ezt nem vírusok okozzák, hanem a környezetünkben található különböző anyagokkal szembeni túlérzékenység. Az allergiás tünetek akkor jelentkeznek, amikor a szervezet ezekkel az anyagokkal kapcsolatba kerül.

  forrás: www.freepress24.tv

  Az allergia lehet szezonális, ami az év bizonyos időszakaiban jelentkezik, illetve rosszabbodik. Ennek oka leggyakrabban a virágzó fák, füvek, gyomok levegőbe került pollenje. Ha valaki a lakásban található allergénekre érzékeny – ezek leggyakrabban a poratka, penészgomba, háziállatok szőre – annak akár egész évben lehetnek tünetei.

  A szénanátha az egyik leggyakoribb allergiás állapot, kb. 5 emberből egy érintett benne, s ezeknek az embernek a betegség nagyon kellemetlen tüneteket tud okozni. A tüneteket gyakorlatilag soha nem lehet teljesen megszüntetni, de bizonyos kezeléssel és megelőzéssel sokat segíthetünk.

  Az enyhe szénanátha kezelésére elegendőek lehetnek a recept nélkül kapható gyógyszerek. Ha a szénanátha tünetei súlyosabbak, vagy egész évben allergiás panaszok jelentkeznek, jobb, ha a beteg felkeres egy allergológust, aki segít a megfelelő gyógymód kiválasztásában. A szénanátha, megfelelő kezelés nélkül, jelentősen ronthatja az életminőséget, álmatlansághoz, fáradékonysághoz, irritábilitáshoz vezet ami rontja az iskolai és munkahelyi teljesítményt.

  A súlyosabb allergiás betegségek, mint az asztma és ekcéma, kialakulásának esélyét is növeli a kezeletlen szénanátha.
  A betegség jelei és tünetei

  A betegség tünetei az enyhétől a súlyosig változhatnak. Ha a betegség enyhe, ritkán és rövid ideig tartó orrfolyás, viszketés és könnyezés jelentkezhet. A skála másik végén a súlyos betegség, folyamatosan fennálló, súlyos tünetekkel járó állapotot jelent, mely hetente legalább 4 napon keresztül, illetve több, mint négy héten át tart. Az idült nyálkahártya duzzanat arcfájdalmat és nyomásérzékenységet okoz, megváltoztatja az ízlelést, a szaglást és rontja a megjelenést is. A szem alatti területen duzzanat jelentkezik, mely néha kékesen színezett, ezt allergiás monoklinak is nevezik néha.
  A szénanátha tünetei gyakorlatilag az allergénnel történt találkozás után azonnal kialakulnak. A leggyakoribb allergének a házipor atka, a penészgomba, a háziállatok szőre és a pollenek. Néhány irritáló anyag, pl. a dohányfüst vagy parfümök kiválthatják, vagy ronthatják a tüneteket.
  A betegség jelei és tünetei az alábbiak lehetnek:

  • orrfolyás, könnyezés
  • nyálkahártya duzzanat
  • köhögés
  • tüsszentés, viszkető érzés a szemben, orrban, torokban, szájpadláson
  • duzzadt, kékesen színezett bőr a szem alatt
  • arcüregi fájdalom és nyomásérzékenység.


  A szénanátha okozhat még:

  • álmatlanságot
  • fáradtságot
  • ingerlékenységet
  >

  1 2 3
  1. 1. Szénanátha tünetei és okai (1. oldal)
  2. 2. (2. oldal)
  3. 3. (3. oldal)
   
  Megjelent: 2008. április 29.
  Legutóbb frissítve: 2014. március 20.
  Hirdetés

  Ha ezt Kleopátra tudta volna!

  Tegye fel a kezét, aki ragyogó, feszes és fiatalosan üde arcbőrre vágyik! Az Önök számára fantasztikus hírünk van! A TIENS két olyan innovatív arcmaszkot hozott a piacra, amely a SPA kényeztető simogatását nyújtja az otthoni környezet nyugalmában. 15 perc relaxáció és bőre ujjá éled. Járjon bőre kedvében és helyezzen fel egy TIENS Time Shadow Arcmaszkot!

  Tovább a cikkre