Hirdetés

Aludni szeretne? Ezeket a bogyókat cserélje le!

Tudta, hogy bizonyos gyógyszerek – közvetlen vagy közvetett – mellékhatásaként is jelentkezhet alvászavar? Milyen gyógyszerekről lehet szó?

Sokféle alvászavar létezik: van, amely egy másik, akut vagy krónikus betegséggel, például alvási apnoéval, nyugtalan láb szindrómával vagy éppen szénanáthával van kapcsolatban, de előfordulhat, hogy komolyabb pszichés problémák (pl. depresszió) állnak a háttérben. 

Természetesen azt is jól ismerjük, amikor az izgatottság, a stressz, a feszültség vagy a frusztráció okozza az álmatlan éjszakákat. Emellett pedig az is nagy hatással van az éjszakai pihenésünkre, hogy milyen ételeket, italokat fogyasztunk. 

Azonban arról se feledkezzünk el, hogy gyógyszerek mellékhatásaként (közvetlenül vagy közvetetten) is jelentkezhetnek alvászavarok.

Ha tehát úgy érezzük, hogy egyre nehezebben alszunk el, hosszú ideig álmatlanul forgolódunk, és nem tudjuk kipihenni magunkat, érdemes megvizsgálni, milyen gyógyszereket szedünk. 

Nyereményjáték! Vigye haza az értékes ajándékcsomagok egyikét - Kattintson!

Milyen gyógyszerhatóanyag okozhat alvászavart?

Álmatlanságot és alvászavarokat okozhatnak a szívbetegségek kezelésére alkalmazott gyógyszerek, a vérnyomáscsökkentők és a koleszterinszint kezelésére alkalmazott szerek is (béta-blokkolók).

Bizonyos asztma elleni szerekben élénkítő hatóanyagok is lehetnek.  A fogyasztószerek közül az amfetaminszerű hatással rendelkező, illegálisan hozzáférhető hatóanyag, a fentermin szedése is vezethet álmatlansághoz.

A figyelemhiányos/hiperaktivitás zavar kezelésére alkalmazott szerek (pl. atomoxetin) szintén okolhatók az alvászavarokért.

Az antidepresszánsokat szedők közel egyötödénél jelentkezhetnek alvászavarok (paroxetin). A MAO-gátló hatóanyagok közül a lítium és a szelegilin is hasonló hatással bír.

A pajzsmirigyproblémák fokozott álmosságot okozhatnak, így az ez ellen alkalmazott gyógyszerek is okozhatnak mellékhatásként alvászavarokat, éjszakai nyugtalanságot (L-tiroxin).

Tudta, hogy az altatószedésnek is vannak veszélyei? Olvasson tovább!

A vény nélkül kapható gyógyszerek közül is jó néhány okozhat alvászavarokat. Bizonyos fájdalomcsillapítókban, a megfázás kellemetlen tüneteit enyhítő komplex szerekben élénkítő hatóanyagok, például koffein is lehet. 

A diuretikumok vagyis vízhatjók hatóanyagai (pl. furoszemid) a gyakori vizelési inger miatt okozhatnak zavart alvást.

alvászavar
A vény nélkül kapható gyógyszerek közül is jó néhány okozhat alvászavarokat

Hogyan aludjak jól, ha gyógyszert szedek?

Elsősorban azt kell kideríteni, hogy valóban a gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik-e az alvászavar, esetleg valamilyen más betegség vagy pszichés ok áll-e annak hátterében.

Mindenképpen beszéljünk az orvosunkkal vagy a gyógyszerésszel, ha álmatlanságot tapasztalunk. Előfordulhat, hogy a gyógyszereink cseréjére van szükség, de az is, hogy csak az adagot kell csökkenteni. 

Nemcsak a gyógyszer típusa vagy adagolása lehet a „felelős” az alvászavarokért, hanem az is, hogy mikor vesszük azt be: lehetséges, hogy a probléma gyorsan megoldódhat, ha egyszerűen máshogy időzítjük a gyógyszerszedést.

Nem tud elaludni? Alvászavara van? Segíthet a melatonin, nézze meg, hogyan kell szedni!

További tartalmak alvászavar témában

Aktuális hírek

A vesekő típusától függ az étrend

Vesekő esetén az életmódra vonatkozóan vannak általános szabályok, például a bőséges vízfogyasztás, a helyes étrend azonban nagyban függ attól, mitől képződött a nemkívánt kő. Ezeket tekintjük...

Pásztortáska legyen otthon, ha túl erős a menstruáció

Mire jó a híres gezemice, avagy pásztortáska?

Cukorbetegség teszt: nézze meg, Ön érintett-e!

Nem tudja, mi okozza a tüneteit? Megnézné, hátha cukorbetegségről van szó? Töltse ki ezt a rövid tesztet!

 

Ha ilyen a sütőolaja, azonnal dobja ki!

Zsír vagy olaj? Vaj vagy margarin? Hogy és meddig süssünk ezekben? Miért jó tudni a zsiradékok füstölési pontját és miért nem elég leszűrni és friss olajjal frissíteni a használt sütőolajat? Most...

Milyen bajokra gyógyír a bazsalikom?

A bazsalikom, mint fűszernövény hazánkban sem ismeretlen, de gyógynövényként mégis kevesen használják. Pedig ez a remek növény hatásos a megfázás, a köhögés és a migrén ellen is. 

Polip: hol alakulhat ki és hogy távolítható el?

Polip: rettentően hangzik, mégis ez a legjobb diagnózis, amit egy vizsgálat eredményeként kaphatunk. Minél előbb sikerül felfedezni és eltávolítani, annál kisebb az esély a további burjánzásra....

további cikkek >>