Hirdetés

Az aranyérbetegség

Az aranyér gyógyítása, a belső aranyér műtét nélküli kezelése manapság már bevált módszereken alapul, amelyek sokkal kevésbé kellemetlen előkészítéssel, beavatkozással és utóhatásokkal járnak, mint az aranyér műtétje.

Az aranyérbetegségDe biztos, hogy aranyér okozza aranyeres panaszaimat?

Az aranyér a végbél tökéletes zárásáért felelős belső aranyeres párnákban található visszér-fonatok és az azt fedő nyálkahártya kóros mértékű kitágulását, a kötőszövet megnyúlását jelenti.

Kiváltó oka kinek ne lenne?

Az aranyér kialakulhat örökletes tényezők (veleszületett kötőszöveti gyengeség), ülő, mozgásszegény életmód, túlzott székletvisszatartás, székelési inger elnyomásakor létrejövő szorulás, székrekedés, hasmenés miatti kemény vagy gyakori híg széklet, rost- és folyadékszegény étrend, túlsúly, terhesség, betegségek, úgymint májbetegség, a végbélgyulladás és –daganat (rák) miatt. A felnőtt lakosság harmada tapasztalta már az aranyér tüneteit.

Az aranyérbetegség

Panaszok, tünetek

Az aranyérpárna kitágulása miatt fájdalom, elődomborodás, a nyákos, nyálkás székletet okozó váladékozás, viszketés, gyulladás, az érfal és az azt fedő nyálkahártya elvékonyodásával, megpattanásával a nyomás időszakos emelkedésekor vérzés, véres széklet alakulhat ki. Az aranyér a végbélbe kiszorulva kizáródhat, kifekélyesedhet, vagy gyulladás, fertőzés hatására polipszerű növedékek jelenhetnek meg rajta.

Az aranyérnek tulajdonított panaszokat sokszor más végbélbetegségek okozzák, mint pl. a végbélrepedés, a különböző gyulladások. Ilyenkor az esetleg valóban meglévő aranyér gyógyítása -akár gyógyszeresen, akár sebészileg- a beteg panaszait nem szüntetik meg, sőt fokozhatják is azokat. Ezért is fontos a probléma okának szakszerű felderítése, a teljes proktológiai szakvizsgálat.

Külső aranyér, ami egy kicsit más

A külső aranyeres fájdalom, kitüremkedés, mely a vérrög felszívódásával meggyógyulhat, de begyulladhat, ki is fekélyesedhet, vérző aranyér képzetét keltheti. Maradványaként legtöbbször bőrkitüremkedés marad, mely sok esetben fájhat, begyulladhat, esztétikai, higiéniai panaszt is okozhat.

Megelőzés, amit jobb előbb elkezdeni

Az aranyeres panaszok és az aranyérbetegség kialakulását megelőzheti, késleltetheti, az aranyér elleni kezelésnek is része lehet: a nővényi rostban, folyadékban gazdag diéta (zöldség-, gyümölcs-, müzli- és korpafélék), mely laza, lágy székletet okoz, rendszeres testmozgás (dinamikus sportok), a túlsúly csökkentése, az alkohol- és csípős ételek fogyasztásának elhagyása, egészséges székelési szokások kialakítása.

További tartalmak bélbetegség témában

További tartalmak aranyér témában

További tartalmak terápia témában

További tartalmak érrendszer betegségei témában

Forrás: 

Aktuális hírek

Igazolódott a zöld tea memóriajavító hatása!

A zöld teával kapcsolatosan sok a népgyógyászatból ismert jótékony hatás. Egy újabb kutatás megerősítette, hogy a zöld tea kivonata javítja az agyműködést: a kognitív funkciókat, főleg az ún....

Kanyaró és szövődményei: kit veszélyeztet leginkább?

Bár a kanyaró ellen rendkívül hatékony védőoltás áll a rendelkezésünkre, az elmúlt időszakban hazánkban is megnőtt a kanyarós esetek száma. Kell-e félnünk ettől a fertőző betegségtől? Kiket...

Szenzációs felfedezés: visszafordítható a májkárosodás

Visszafordítható az a károsodás, amit a fehérjeszegény étrend okoz a májban. Vagyis ha elegendő fehérjét viszünk be újraépítheti magát a májunk.  

 

Rejtélyes fájdalmak - forduljunk orvoshoz! (1. rész)

Gyakran előfordul, hogy a semmiből titokzatos fájdalom tör ránk. Általában nem tulajdonítunk ezeknek nagy jelentőséget, esetleg beveszünk valami gyógyszert, és a fájdalom amilyen hirtelen jött,...

Infarktus utáni depresszió: végzetes is lehet

Azt eddig is tudtuk, hogy az infarktust gyakran követi  depresszió, mostanra azonban az is bebizonyosodott, hogy a szívbetegség utáni lehangoltság jelentősen növeli a halálozási kockázatot.

7 jó tipp az álmatlanság ellen

Ha hajnali háromkor még a plafont bámulod, és a gondolataid pénzügyi problémáid körül forognak, jobb ha tudod, hogy ezzel nem vagy egyedül. Egy amerikai felmérés szerint a lakosság egyharmada...

további cikkek >>