Jelenlegi hely

Hirdetés!

Autoimmun betegség - és rákkockázat

Magasabb az emésztőrendszeri rákbetegségek kialakulásának veszélye olyan embereknél, akik autoimmun betegségek bizonyos válfajaiban szenvednek - állapították meg a német rákkutató központ (DKFZ) tudósai.

Hirdetés

Autoimmun betegség - és rákkockázatA szakemberek szorgalmazzák, hogy ezek a betegek rendszeresen vegyenek részt a rák korai felismerését szolgáló szűrővizsgálatokon. Kutatók régóta gyanítják, hogy kapcsolat van az emésztőrendszeri daganatok és az autoimmun betegségek között.

Az autoimmun betegségek jellemzője, hogy az immunrendszer a szervezet saját alkotóelemeit idegen testnek érzékeli, és elpusztításukra törekszik. A tudósok szerint a daganatos betegség magasabb kockázatának lehetséges oka ezeknél a betegségeknél a kezelésre adott gyógyszer lehet.

Sok autoimmun betegséget ugyanis olyan szerekkel kezelnek, amelyek elfojtják az immunrendszer működését, a szervezet védekező rendszere ezért képtelenné válik a tumorsejtek elleni hatásos küzdelemre, a daganatkockázat pedig nő.

Ezzel szemben a gyulladásgátló szerek - amelyeket például ízületi gyulladások, reumatoid artritsz, stb. esetén kapnak - csökkentik a daganatos betegségek veszélyét. Az ilyen gyógyszereket szedőknél 30 százalékkal alacsonyabb a kockázata annak, hogy pl. vastagbélrákban megbetegszenek, mint a lakosság többi részénél.

A Kari Hemminki epidemiológus vezette kutatók a svéd ráknyilvántartásban szereplő adatokat elemezték. Az elemzések alapjául azok a betegek szolgáltak, akiket 1964 után autoimmun betegség miatt kezeltek és 2008-ig rák alakult ki náluk. A szakemberek az autoimmun betegségek összesen 33 és a daganatos betegségek 11 válfaját - beleértve a szájüregben, a nyelőcsőben, a májban, a gyomor- és emésztőrendszerben előforduló fajtákat - vizsgálták.

A kutatók szerint például a vészes vérszegénységben szenvedőknél átlagosan négyszer magasabb a gyomorrák kockázata. A bélben jelentkező Crohn-betegségben vagy szisztémás lupusban (SLE) szenvedőknél a tudósok az emésztőrendszerben jelentkező rák több változatának magasabb kockázatát észlelték.

A szakemberek az Annals of Oncology című folyóiratban ismertették eredményeiket.Hirdetés