Hirdetés

Betegségem története (egy immunrendszeri beteg írása)

Tizenhat éves koromig intenzív sportolóként éltem az életem. Atlétika, kézilabda és tenisz sportágakban egyénileg és csapatban is kimagasló eredményeket értem el. A gimnázium második osztályában kezdődtek panaszaim, melyek egyre gyakoribbá, később szinte folyamatossá váltak. Fejfájással, órákon át tartó tüsszögéssel, bőséges orrváladékozással, hőemelkedéssel kerültem először orvoshoz Vásárosnaményban.

Betegségem története (egy immunrendszeri beteg írása)A háziorvos fül-orr-gégészhez küldött, majd ideggyógyászhoz. A gégészeten 2-3 alkalommal átmosták az arcüregeimet. Az ideggyógyász negatív eredménnyel visszaküldött a fül-orr-gégészhez, aki közölte, ha panaszaim nem szűnnek, szedjek Algopyrint és valószínűsíti, hogy van egy kis „iskolaundorom”.

Ezt követően sportteljesítményem fokozatosan romlott, panaszaim erősödtek, majd 1986 húsvétján súlyosan befulladtam. Mentőautó szállított a nyíregyházi sóstói tüdőosztályra, ahol hörgőtükrözést végeztek, végül asthmát diagnosztizáltak. Ennek megfelelően 3 hetes kórházi kezelésben részesültem, majd otthonomba bocsátottak asthmaellenes spray-kkel.

A sporttevékenységektől teljesen eltiltott az orvos, mondván, hogy nem egyszerű asthmáról van szó, mert nem váltam a spray-kkel teljesen tünetmentessé.

Panaszaim nem szűntek meg, folyamatos fej- és arcfájdalmak, tüsszögési rohamok, bőséges orrváladékozás, köhögés, fulladás kísérte életemet, az orvosok által felírt és előírás szerint alkalmazott gyógyszerek ellenére. Állapotomon a később elvégzett garatmandula eltávolítás és orrsövényműtét sem javított.

Huszonegy évesen szültem gyermekemet a szegedi klinikán vákuummal, akkor vért is kaptam. Felső- és alsó légúti panaszaim egyre gyakoribbá váltak, végül folyamatos antibiotikum és gombaölő kezelés mellett sem enyhültek. Az ezt követő másfél évben 33 műtéten estem át, melyek során az arcüregből, a rostasejtekből cisztákat és polipokat távolítottak el.

Budapesten felfedezték, hogy a gyakori arcüreg-gyulladások hátterében részben az arcüregbe benőtt 3 őrlőfog áll, melyeket Luc-Caldwell műtéttel távolítottak el 4,5 óra alatt. Ezt egy hónapos kórházi tartózkodás követte, mely alatt jelentősen lesoványodtam, legyengültem. A polipok, ciszták többet nem tértek vissza, de a felső- és alsó légúti panaszok nem szűntek meg, állandó hőemelkedéssel és fájdalommal jártak továbbra is. Számos (kb. 14) alkalommal végeztek ezután hörgő-mosást, utoljára a hörgőmosó folyadékból Candida gomba tenyészett ki.

Ekkor kerültem kapcsolatba Zeher Margit Professzornővel, aki megállapította immunhiányos betegségemet és havonkénti immunglobulin terápiát indított. Gyulladásos panaszaim ezután szépen csökkentek és egyre kevésbé voltak intenzívek. Tizenegy éve, havi rendszerességgel kapom ezt a kezelést, eredményesen.

Négy évvel ezelőtt sajnos ízületi problémáim jelentkeztek, melynek hátterében Professzornő rheumatoid arthritist igazolt, de erre is kapom a megfelelő kezelést. Két éve külföldön dolgozom, nem leányálom, sok fizikai nehézséggel jár, de a fiam
taníttatásához szükséges. Nem mondhatom azt, hogy fájdalom nélkül élek, de hogy teljes értékű életet, azt igen.

Örök hálával és köszönettel tartozom Zeher Margit Professzornőnek, hiszen az egyetlen orvos volt az egész országban, aki diagnosztizálta a betegségemet és koordinálja azt. Köszönet és hála illeti az Immunológiai Tanszék munkatársait is kezelésem során nyújtott segítségükért.

Bordásné Kovács Gabriella

forrás:

2014/2. szám

A Debreceni III. Belgyógyászati Klinika kiadványa

Aktuális hírek

Ótvar, orbánc, tályog: tünetek és kezelésük

Hogyan ismerjük fel a baktériumok okozta bőr- és lágyrész fertőzéseket, annak érdekében, hogy megelőzzük a vérmérgezést vagy a további szövődményeket?

Így mérjük meg a pulzusunkat

A pulzus, mint fogalom mindenki számára ismert, az eltérései pedig egyre gyakrabban kerülnek a kardiológusok fókuszába. Most megtudhat többet az erős szívdobogás vélhető okairól és a pulzus...

Fájó, zsibbadó kéz: ez a neuropátia tünete

A neuropátia a perifériás idegrendszer idegeinek működési zavarát jelenti. A működési zavar jelentkezhet fájdalom, zsibbadás, érzéketlenség vagy görcsök formájában is. Milyen problémák, betegségek...

Ezeket az ételeket sose tegye a hűtőbe!

A hűtőszekrény rendkívül praktikus találmány, hiszen nemcsak hosszabb ideig fogyaszthatóvá teszi az ételeinket, de gyakran az élvezeti értéküket is növeli. Bizonyos élelmiszereknél azonban a hűtés...

Övsömör vagy ekcéma?

Az övsömör és az ekcéma egyaránt kellemetlenül viszkető bőrkiütésekkel járó betegségek, ám a kiváltó ok, és így a megfelelő kezelés is nagyon eltérő. Hogyan különböztetheti meg a két problémát a...

Magas a vérnyomása? Ezzel a 6 élelmiszerrel vigyázzon!

A magas vérnyomás megelőzésében jelentős szerepe van a táplálkozásnak, sőt, a már kialakult betegség kezelésében is döntő szerepű az életmód. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont...

további cikkek >>