2015. augusztus 4. kedd, Domonkos, Dominika napja van
Nyitólap  >  Egészségtár  >  Baba-mama  >  Gyermeknevelés
Továbbküldés
Tartalom címe: Egy csepp, két csepp, öt csepp... gyermekeink vízfogyasztása

  Egy csepp, két csepp, öt csepp... gyermekeink vízfogyasztása

  Cseppenként fejlődik a gyerek... A gyermekek nem fogyasztanak annyi vizet, amennyire szükségük lenne, ez pedig súlyos hosszútávú következményekhez vezethet.

  Egy csepp, két csepp, öt csepp... gyermekeink vízfogyasztása

  "Már az enyhe kiszáradás is befolyásolja az élettani folyamatokat és fáradékonyságot, izomgyengeséget, fejfájást és szájszárazságot okozhat" – mondta el Samantha Heller dietetikus, aki nem vett részt a vizsgálatban. A nem megfelelő hidráltság emellett a kognitív- és a szellemi teljesítőképességet is ronthatja.

  Az American Journal of Clinical Nutrition folyóirat októberi számában közzétett tanulmány szerint mindössze a fiúk 15-60, a lányok 10-54 százaléka iszik elegendő vizet az érvényes javaslatokhoz képest. A legtöbb gyermek nem vizet, hanem főleg cukrozott üdítőitalokat fogyaszt, azonban akik főként vizet isznak, kevesebb üdítőt és magas kalóriatartalmú ételt vesznek magukhoz.

  Ashima K. Kant, a New York Városi Egyetem kutatója munkatársaival összesen 3978, 2 és 19 év közötti fiú és lány vízfogyasztását vizsgálta 2005 és 2006 között. A 2-5 év közöttiek átlagosan 1,35 liter, a 6-11 évesek 1,56 liter, a 12-19 évesek 2,32 liter folyadékot fogyasztottak naponta, a lányok rendszerint kevesebbet, mint a fiúk. Étkezésekhez gyakrabban fogyott üdítő, mint víz, a folyadékbevitel nagy része az étkezés mellé megivott italokból származott, míg a tiszta víznek csak egyharmadát itták meg étkezéskor.

  "A sima víz mellé gyakrabban választottak egészséges ételeket" – írták a kutatók. "Minden olyan próbálkozás, amellyel mérsékeljük az üdítők fogyasztását és elősegítjük a vízivást arra is kellene irányuljon, hogy az étkezések mellé a tápértéket nem hordozó cukrozott üdítők helyett vizet igyanak a gyermekek."

  Az életkor előrehaladtával a napi folyadékfogyasztás egyre nagyobb részét tette ki a tiszta víz, míg a tápértéket képviselő italok, például a tej fogyasztása csökkent.

  A víz a testsúly 55-75 százalékát teszi ki. Víz nélkül néhány nap alatt elpusztulnánk, mert szervezetünk nem képes tárolni azt, ezért az elvesztett vizet minden nap pótolni kell. "Adjunk a gyermekeknek cukrozott üdítők helyett vizet napközben az étkezések között" – tanácsolja Heller. "Ízesítésnek tehetünk bele uborkaszeletet, narancsot, citromot vagy epret."

   
  Megjelent: 2010. október 6.
  Forrás: Medipress
  Legutóbb frissítve: 2014. március 20.
  Hirdetés