Hirdetés

Betegségek és diéták: vérképzőrendszeri és onkológiai betegségek

Diétás sorozatunk új cikke e két igen nehéz kérdést próbálja körüljárni, van-e és lehet-e a hematológiai és onkológiai betegek számára valamilyen speciális étrendeket előírni, amellyel táplálkozásuk – és egyben életminőségük is javítható.

Betegségek és diéták: vérképzőrendszeri és onkológiai betegségekHematológia

  • Vérszegénység (anémia)
  • Csökkent fehérvérsejtszám (neutropénia)
  • Mielo-proliferatív betegségek és leukémiák
  • Malignus limfómák


Onkológia
Általában az onkológiai betegségekkel (solid tumorok), kezelésekkel kapcsolatos étrendek, diéták.

Rövid definíciók a hematológiai betegségekhez

Anémiák: férfiakban <40% (hemoglobin <135 g/l), nőkben <37% (hemoglobin <120 g/l) alatti hematokrit érték esetén állnak fenn. Két útjuk: 1. csökkent vörösvértest-képzés, 2. fokozott vörösvértest-pusztulás. Más beosztások is vannak. Az anémia leggyakoribb oka a vashiány.
Neutropéniák: a szervezetben 1000/mm3 alá csökken a fehérvérsejtszám. Számos csontvelőbetegség, immunrendszeri betegség, szepszis vezethet ide. Nagy veszélye a fenyegető fertőzések kialakulása.
Mielo-proliferatív betegségek és leukémiák: a vérsejtképző őssejt zavariból alakulnak ki, tehát bármelyik szenved zavart (vörösvértest-, fehérvérsejt-, vérlemezke képzés) az mind ide sorolandó. Az egyes betegségek más-más terápiát igényelnek, de sok esetben jellemző, hogy súlyos neutropénia alakulhat ki, tehát a szervezet igen fogékonnyá válik az újabb fertőzésekre.
Malignus limfómák: a nyirokrendszerből induló daganatos elváltozások. Két fő csoportjuk a Hodgkin-kór, és a non-Hodgkin-limfóma. Kemoterápiával, sugárkezeléssel, csontvelőátültetéssel folynak terápiák.

Onkológia: kezelés, életmód

Rosszindulatú daganatos betegségek esetében a teendők minden esetben egyedileg meghatározandóak, a betegség kiterjedésétől és a daganat stádiumától függően főként. A legfontosabb kezelési módok: kemoterápia, műtét, besugárzás, hormonkezelés, immunterápia, génterápia, szupportív (támogató) terápia.

A kezelések egy része (főként a kemoterápia) számos, esetenként súlyos mellékhatással jár, amelyek a szervezet egységét, működőképességét rontják (pl. allergia, csontvelő bántalom, hajhullás, gyulladások, szervi károsodások).
Ezért is egyre fontosabb az életmód szerepe, melyben – a megelőzés szintjén is – lényeges a táplálkozás, az étrend.

Vérszegénység, vaspótlás diétája

Vaspótlás lehetőségei
A normál vasszükséglet napi 15 mg, ennél többet kell elfogyasztani, mert nem mind szívódik fel.
Magas vastartalmú élelmiszerek: húsok, húskészítmények, halak, zöldség- és főzelékfélék, gabonafélék, száraz hüvelyesek. (A növényekben lévő vas felszívódása csekély!) A növényi C-vitamintartalom segíti a felszívódást.
B-vitaminhiányos vérszegénység: húsok, húskészítmények, tej, tejtermék, tojás.
Folsavhiány is kialakulhat, ekkor: máj, élesztő, zöldségek, főzelékek, olajos magvak, diófélék, csokoládé.
Az étrend lényege a növényi vasforrások bőséges fogyasztása.

Mintaétrend vaspótlás céljából

  • Reggeli: 2,5 dl kakaó, 1 lágy tojás, kenyér
  • Tízórai: tojáskrém, kenyér, paradicsom
  • Ebéd: húsleves, zöldséges pulykamell ragu, párolt rizs, cékla
  • Uzsonna: 1 pohár kefir, zsemle, paradicsom
  • Vacsora: sült csirkemáj, paradicsom, kenyér


Betegségek és diéták: vérképzőrendszeri és onkológiai betegségekHematológiai és onkológiai kemoterápiában alkalmazható étrend

Ahogy említettük, a kezelés számos, nem ritkán súlyos mellékhatással jár. Ebből jellemző a nem befolyásolható súlyvesztés, a fájdalmak, depresszió, ízérzési zavarok, szájszárazság.

Kóros lesoványodás esetén: fehérje- és energiabevitel növelés, gyakori kis mennyiségű étkezés.

Ízérzési zavar: kellemes, kímélő fűszerek alkalmazása, a húsételek kihagyása

Szájszárazság: nagy nedvességtartalom, az ételek csúszóssá tétele (több folyadék, vaj, margarin, tej, tejszín, tejföl, olaj).

Mintaétrend súlycsökkenés ellensúlyozására

  • Reggeli: tejszínes kakaó, vajas fehér kenyér
  • Tízórai: madártej
  • Ebéd: csurgatott tojásleves, húsrolád, alma mártás, főtt burgonya
  • Uzsonna: gyümölcsjoghurt
  • Vacsora: húsgombóc, gombakrém mártás, tea


Mintaétrend szájpanaszok, tapadós, sűrűbb nyál oldására

  • Reggeli: citromos tea, lágytojás, kenyér
  • Tízórai: vaníliasodó
  • Ebéd: erőleves, párolt vagdalt, zöldborsópüré főzelék, enyhe ásványvíz
  • Uzsonna: reszelt alma és sárgarépa
  • Vacsora: sajtos omlett, tökfőzelék püré


Mintaétrend nyelőcsőgyulladásban (pépes, folyékony étrend)

  • Reggeli: karamellás tej, kockasajt, héj nélküli kenyér
  • Tízórai: gyümölcsjoghurt
  • Ebéd: zellerkrém leves, párolt zöldséges darált hús
  • Uzsonna: túrófelfújt
  • Vacsora: húspuding, zöldbabpüré főzelék


Hasmenés esetén tejcukormentes étrend. A felszívódási zavarok miatt speciális gyógytápszerek is adandóak. Ezeket meg kell beszélni orvossal, dietetikussal.

Étrend és az onkológiai kemoterápia

Utalunk arra, hogy ha az előző mellékhatások kevéssé jellemzőek, akkor is épp a neutropénia miatt, csökken a szervezet ellenállóképessége, több a fertőzés. Veszélyforrás: a táplálékkal elfogyasztott baktériumok, gombák is fertőző forrássá válhatnak.

Néhány egyszerű szabály

  • Húsok: csak hőkezelve, frissen sütve, párolva
  • Felvágottak: csak frissen szeletelt, v. frissen felbontott állapotban
  • Tej, tejtermékek: dobozos, tartós tej, ill. forralás. Sajtok: kemény, nem penésszel érlelt sajt, kockasajt.
  • Zöldség és főzelék: csak és kizárólag főtt, párolt állapotban!
  • Gyümölcs: folyóvizes, alapos mosás után, meghámozva. Ami nem ajánlott: mogyoró, pisztácia, datolya, füge, aszalt gyümölcs – ezekben sok lehet a gombaspóra.
  • Italok: általában forralt vízzel készült italok, limonádé, tea, gyógyteák, dobozos szénsavmentes üdítők, palackozott ásványvizek.
  • Fűszerek: sütés-főzés előtt kell beletenni, tehát a fűszer is legyen hőkezelt.


Mintaétrend onkológiai kezelés mellett

  • Reggeli: 2 dl dobozos tej, dobozos májkrém, csomagoltból szelt kenyér
  • Tízórai: banán
  • Ebéd: húsleves, töltött csirke, főtt vegyes zöldségek
  • Uzsonna: cseresznyekompót
  • Vacsora: poharas kakaó, csomagolt kenyér, csomagolt margarin, vákuumozott felvágott


Forrás: Szalka-Lindwurm-Nógrádi: A képzett beteg nagy diétáskönyve

További tartalmak diéta témában

További tartalmak daganatos betegségek témában

További tartalmak vérképzőszervi betegségek témában

További tartalmak életmód témában

További tartalmak recept témában

Aktuális hírek

Ótvar, orbánc, tályog: tünetek és kezelésük

Hogyan ismerjük fel a baktériumok okozta bőr- és lágyrész fertőzéseket, annak érdekében, hogy megelőzzük a vérmérgezést vagy a további szövődményeket?

Így mérjük meg a pulzusunkat

A pulzus, mint fogalom mindenki számára ismert, az eltérései pedig egyre gyakrabban kerülnek a kardiológusok fókuszába. Most megtudhat többet az erős szívdobogás vélhető okairól és a pulzus...

Fájó, zsibbadó kéz: ez a neuropátia tünete

A neuropátia a perifériás idegrendszer idegeinek működési zavarát jelenti. A működési zavar jelentkezhet fájdalom, zsibbadás, érzéketlenség vagy görcsök formájában is. Milyen problémák, betegségek...

Ezeket az ételeket sose tegye a hűtőbe!

A hűtőszekrény rendkívül praktikus találmány, hiszen nemcsak hosszabb ideig fogyaszthatóvá teszi az ételeinket, de gyakran az élvezeti értéküket is növeli. Bizonyos élelmiszereknél azonban a hűtés...

Övsömör vagy ekcéma?

Az övsömör és az ekcéma egyaránt kellemetlenül viszkető bőrkiütésekkel járó betegségek, ám a kiváltó ok, és így a megfelelő kezelés is nagyon eltérő. Hogyan különböztetheti meg a két problémát a...

Magas a vérnyomása? Ezzel a 6 élelmiszerrel vigyázzon!

A magas vérnyomás megelőzésében jelentős szerepe van a táplálkozásnak, sőt, a már kialakult betegség kezelésében is döntő szerepű az életmód. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont...

további cikkek >>