Hirdetés

Betegségek és diéták: vérképzőrendszeri és onkológiai betegségek

Diétás sorozatunk új cikke e két igen nehéz kérdést próbálja körüljárni, van-e és lehet-e a hematológiai és onkológiai betegek számára valamilyen speciális étrendeket előírni, amellyel táplálkozásuk – és egyben életminőségük is javítható.

Betegségek és diéták: vérképzőrendszeri és onkológiai betegségekHematológia

  • Vérszegénység (anémia)
  • Csökkent fehérvérsejtszám (neutropénia)
  • Mielo-proliferatív betegségek és leukémiák
  • Malignus limfómák


Onkológia
Általában az onkológiai betegségekkel (solid tumorok), kezelésekkel kapcsolatos étrendek, diéták.

Rövid definíciók a hematológiai betegségekhez

Anémiák: férfiakban <40% (hemoglobin <135 g/l), nőkben <37% (hemoglobin <120 g/l) alatti hematokrit érték esetén állnak fenn. Két útjuk: 1. csökkent vörösvértest-képzés, 2. fokozott vörösvértest-pusztulás. Más beosztások is vannak. Az anémia leggyakoribb oka a vashiány.
Neutropéniák: a szervezetben 1000/mm3 alá csökken a fehérvérsejtszám. Számos csontvelőbetegség, immunrendszeri betegség, szepszis vezethet ide. Nagy veszélye a fenyegető fertőzések kialakulása.
Mielo-proliferatív betegségek és leukémiák: a vérsejtképző őssejt zavariból alakulnak ki, tehát bármelyik szenved zavart (vörösvértest-, fehérvérsejt-, vérlemezke képzés) az mind ide sorolandó. Az egyes betegségek más-más terápiát igényelnek, de sok esetben jellemző, hogy súlyos neutropénia alakulhat ki, tehát a szervezet igen fogékonnyá válik az újabb fertőzésekre.
Malignus limfómák: a nyirokrendszerből induló daganatos elváltozások. Két fő csoportjuk a Hodgkin-kór, és a non-Hodgkin-limfóma. Kemoterápiával, sugárkezeléssel, csontvelőátültetéssel folynak terápiák.

Onkológia: kezelés, életmód

Rosszindulatú daganatos betegségek esetében a teendők minden esetben egyedileg meghatározandóak, a betegség kiterjedésétől és a daganat stádiumától függően főként. A legfontosabb kezelési módok: kemoterápia, műtét, besugárzás, hormonkezelés, immunterápia, génterápia, szupportív (támogató) terápia.

A kezelések egy része (főként a kemoterápia) számos, esetenként súlyos mellékhatással jár, amelyek a szervezet egységét, működőképességét rontják (pl. allergia, csontvelő bántalom, hajhullás, gyulladások, szervi károsodások).
Ezért is egyre fontosabb az életmód szerepe, melyben – a megelőzés szintjén is – lényeges a táplálkozás, az étrend.

Vérszegénység, vaspótlás diétája

Vaspótlás lehetőségei
A normál vasszükséglet napi 15 mg, ennél többet kell elfogyasztani, mert nem mind szívódik fel.
Magas vastartalmú élelmiszerek: húsok, húskészítmények, halak, zöldség- és főzelékfélék, gabonafélék, száraz hüvelyesek. (A növényekben lévő vas felszívódása csekély!) A növényi C-vitamintartalom segíti a felszívódást.
B-vitaminhiányos vérszegénység: húsok, húskészítmények, tej, tejtermék, tojás.
Folsavhiány is kialakulhat, ekkor: máj, élesztő, zöldségek, főzelékek, olajos magvak, diófélék, csokoládé.
Az étrend lényege a növényi vasforrások bőséges fogyasztása.

Mintaétrend vaspótlás céljából

  • Reggeli: 2,5 dl kakaó, 1 lágy tojás, kenyér
  • Tízórai: tojáskrém, kenyér, paradicsom
  • Ebéd: húsleves, zöldséges pulykamell ragu, párolt rizs, cékla
  • Uzsonna: 1 pohár kefir, zsemle, paradicsom
  • Vacsora: sült csirkemáj, paradicsom, kenyér


Betegségek és diéták: vérképzőrendszeri és onkológiai betegségekHematológiai és onkológiai kemoterápiában alkalmazható étrend

Ahogy említettük, a kezelés számos, nem ritkán súlyos mellékhatással jár. Ebből jellemző a nem befolyásolható súlyvesztés, a fájdalmak, depresszió, ízérzési zavarok, szájszárazság.

Kóros lesoványodás esetén: fehérje- és energiabevitel növelés, gyakori kis mennyiségű étkezés.

Ízérzési zavar: kellemes, kímélő fűszerek alkalmazása, a húsételek kihagyása

Szájszárazság: nagy nedvességtartalom, az ételek csúszóssá tétele (több folyadék, vaj, margarin, tej, tejszín, tejföl, olaj).

Mintaétrend súlycsökkenés ellensúlyozására

  • Reggeli: tejszínes kakaó, vajas fehér kenyér
  • Tízórai: madártej
  • Ebéd: csurgatott tojásleves, húsrolád, alma mártás, főtt burgonya
  • Uzsonna: gyümölcsjoghurt
  • Vacsora: húsgombóc, gombakrém mártás, tea


Mintaétrend szájpanaszok, tapadós, sűrűbb nyál oldására

  • Reggeli: citromos tea, lágytojás, kenyér
  • Tízórai: vaníliasodó
  • Ebéd: erőleves, párolt vagdalt, zöldborsópüré főzelék, enyhe ásványvíz
  • Uzsonna: reszelt alma és sárgarépa
  • Vacsora: sajtos omlett, tökfőzelék püré


Mintaétrend nyelőcsőgyulladásban (pépes, folyékony étrend)

  • Reggeli: karamellás tej, kockasajt, héj nélküli kenyér
  • Tízórai: gyümölcsjoghurt
  • Ebéd: zellerkrém leves, párolt zöldséges darált hús
  • Uzsonna: túrófelfújt
  • Vacsora: húspuding, zöldbabpüré főzelék


Hasmenés esetén tejcukormentes étrend. A felszívódási zavarok miatt speciális gyógytápszerek is adandóak. Ezeket meg kell beszélni orvossal, dietetikussal.

Étrend és az onkológiai kemoterápia

Utalunk arra, hogy ha az előző mellékhatások kevéssé jellemzőek, akkor is épp a neutropénia miatt, csökken a szervezet ellenállóképessége, több a fertőzés. Veszélyforrás: a táplálékkal elfogyasztott baktériumok, gombák is fertőző forrássá válhatnak.

Néhány egyszerű szabály

  • Húsok: csak hőkezelve, frissen sütve, párolva
  • Felvágottak: csak frissen szeletelt, v. frissen felbontott állapotban
  • Tej, tejtermékek: dobozos, tartós tej, ill. forralás. Sajtok: kemény, nem penésszel érlelt sajt, kockasajt.
  • Zöldség és főzelék: csak és kizárólag főtt, párolt állapotban!
  • Gyümölcs: folyóvizes, alapos mosás után, meghámozva. Ami nem ajánlott: mogyoró, pisztácia, datolya, füge, aszalt gyümölcs – ezekben sok lehet a gombaspóra.
  • Italok: általában forralt vízzel készült italok, limonádé, tea, gyógyteák, dobozos szénsavmentes üdítők, palackozott ásványvizek.
  • Fűszerek: sütés-főzés előtt kell beletenni, tehát a fűszer is legyen hőkezelt.


Mintaétrend onkológiai kezelés mellett

  • Reggeli: 2 dl dobozos tej, dobozos májkrém, csomagoltból szelt kenyér
  • Tízórai: banán
  • Ebéd: húsleves, töltött csirke, főtt vegyes zöldségek
  • Uzsonna: cseresznyekompót
  • Vacsora: poharas kakaó, csomagolt kenyér, csomagolt margarin, vákuumozott felvágott


Forrás: Szalka-Lindwurm-Nógrádi: A képzett beteg nagy diétáskönyve

További tartalmak diéta témában

További tartalmak daganatos betegségek témában

További tartalmak vérképzőszervi betegségek témában

További tartalmak életmód témában

További tartalmak recept témában