Hirdetés

C-vitamin hatása a szív-érrendszeri betegség és korai halálozás alakulásában

A Koppenhágai Egyetem és a Herlev és Gentofte Kórház közös kutatásának eredménye szerint a gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának következtében megemelkedett C-vitamin vérszint összefüggésbe hozható a kardiovaszkuláris betegségek és a korai halál kockázatának csökkenésével. Azt eddig is tudtuk, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása egészséges, és ez egy újabb jó ok arra, hogy sokat együnk belőlük.

A kutatás során körülbelül 100 000 dán lakos zöldség- és gyümölcsfogyasztási szokásait, valamint orvosi adatait vizsgálták meg. „Azt tapasztaltuk, hogy a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó emberek csoportjában 15%-kal kisebb az esélye a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának, és 20%-kal kisebb az esélye a korai halálnak, azokhoz képest, akik a legkevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztják. Egyúttal az is látható, hogy a kockázatcsökkenés egyértelműen a zöldségekből és gyümölcsökből származó magas C-vitamin vérszinttel áll összefüggésben” mondta Camilla Kobylecki, a Herlev és Gentofte kórház Klinikai Biokémiai Osztályának orvosa és PhD hallgatója.

Sok más dolog mellett a C-vitamin segít felépíteni a kötőszöveteket, melyek támogatják és összekötik a szervezet különböző szöveteit és szerveit. Emellett a C-vitamin egy nagyon erős antioxidáns is, amely megvédi a károsodástól a sejteket és a biológiai anyagokat, mielőtt azok betegségeket tudnának okozni.

„Tudjuk, hogy a zöldségek és gyümölcsök egészségesek, de a mi kutatásunk pontosan megmutatja azt is, hogy ez miért van így. A sok zöldség és gyümölcs fogyasztása a C-vitamin vérszintjének természetes emelkedéséhez vezet, ami hosszú távon csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek és a korai halál kockázatát. Étrend-kiegészítőket is lehet fogyasztani, de sokkal hasznosabb egy egészséges diéta részeként növelni a C-vitamin bevitelt, mert az egyúttal hozzájárul egy egészségesebb életmód kialakításához is, ami hosszú távon az általános egészségi állapotnak is jót tesz” – tette hozzá Boerge Nordestgaard, a Koppenhágai Egyetem Egészségügyi és Orvostudományi Karának professzora és a Herlev és Gentofte Kórház tanácsadója.

A kutatók most azt keresik, hogy a C-vitamin mellett milyen további tényezők vannak még hatással a szív- és érrendszeri betegségre és a halálozásra.

További tartalmak C-vitamin témában

További tartalmak vitaminhiány témában

További tartalmak szív- érrendszeri betegségek témában

Aktuális hírek

Veszélyesebb a fogkő, mint a szuvas fog?

Sokan nem tudják, hogy a fogkő és az ínygyulladás szívbetegséget, gócbetegségeket (hajhullást, bőrgyulladásokat, nőgyógyászati gyulladásokat, szembetegségeket, stb.) és koraszülést is okozhat....

Vastagbélrák: ezek az árulkodó tünetek

A vastagbél rákmegelőző állapotának felismerése nagyon fontos: minél korábbi a daganatos elfajulás kimutatása, annál jobbak a gyógyulás esélyei. Milyen jelekre figyeljünk?

Életet menthet az anyajegyszűrés? Igen!

A  bőrgyógyász-kozmetológus szerint a daganatáttétek kockázata miatt ne halogassuk a szűrővizsgálatot, hiszen akár hónapok alatt is kialakulhat a melanóma. Mikor és milyen időközönként...

Fertőzhet is a fülzsír: így pucoljuk ki

A hallójárati fülzsír sokak életét keseríti, sőt betegségek melegágya, de nem mindegy hogyan, milyen eszközökkel távolítjuk el.

Pattanást és rosaceát is okozhat a bőratka

A pattanásoktól, rosaceától szenvedők közül sokan már beazonosítani vélték, hogy bőratka okozza a problémájukat, esetleg már be is szerezték az otthoni kezelésre alkalmas szereket. Miért veszélyes...

Így jelzi a szervezete, ha vashiányos

Úgy érzi nincs elég energiája a napi feladatokhoz? Fáradékony, gyenge, gyakran fázik ok nélkül? Valószínűleg a vashiány kellemetlen tüneteitől szenved. Íme a legfontosabb tudnivalók a nők...

további cikkek >>