Hirdetés

C-vitamin hatása a szív-érrendszeri betegség és korai halálozás alakulásában

A Koppenhágai Egyetem és a Herlev és Gentofte Kórház közös kutatásának eredménye szerint a gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának következtében megemelkedett C-vitamin vérszint összefüggésbe hozható a kardiovaszkuláris betegségek és a korai halál kockázatának csökkenésével. Azt eddig is tudtuk, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása egészséges, és ez egy újabb jó ok arra, hogy sokat együnk belőlük.

Hirdetés

A kutatás során körülbelül 100 000 dán lakos zöldség- és gyümölcsfogyasztási szokásait, valamint orvosi adatait vizsgálták meg. „Azt tapasztaltuk, hogy a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó emberek csoportjában 15%-kal kisebb az esélye a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának, és 20%-kal kisebb az esélye a korai halálnak, azokhoz képest, akik a legkevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztják. Egyúttal az is látható, hogy a kockázatcsökkenés egyértelműen a zöldségekből és gyümölcsökből származó magas C-vitamin vérszinttel áll összefüggésben” mondta Camilla Kobylecki, a Herlev és Gentofte kórház Klinikai Biokémiai Osztályának orvosa és PhD hallgatója.

Sok más dolog mellett a C-vitamin segít felépíteni a kötőszöveteket, melyek támogatják és összekötik a szervezet különböző szöveteit és szerveit. Emellett a C-vitamin egy nagyon erős antioxidáns is, amely megvédi a károsodástól a sejteket és a biológiai anyagokat, mielőtt azok betegségeket tudnának okozni.

„Tudjuk, hogy a zöldségek és gyümölcsök egészségesek, de a mi kutatásunk pontosan megmutatja azt is, hogy ez miért van így. A sok zöldség és gyümölcs fogyasztása a C-vitamin vérszintjének természetes emelkedéséhez vezet, ami hosszú távon csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek és a korai halál kockázatát. Étrend-kiegészítőket is lehet fogyasztani, de sokkal hasznosabb egy egészséges diéta részeként növelni a C-vitamin bevitelt, mert az egyúttal hozzájárul egy egészségesebb életmód kialakításához is, ami hosszú távon az általános egészségi állapotnak is jót tesz” – tette hozzá Boerge Nordestgaard, a Koppenhágai Egyetem Egészségügyi és Orvostudományi Karának professzora és a Herlev és Gentofte Kórház tanácsadója.

A kutatók most azt keresik, hogy a C-vitamin mellett milyen további tényezők vannak még hatással a szív- és érrendszeri betegségre és a halálozásra.

További tartalmak C-vitamin témában

További tartalmak vitaminhiány témában

További tartalmak szív- érrendszeri betegségek témában

Forrás: 

Aktuális hírek

Hasra hízik? Ez az oka!

A hason megjelenő zsírpárnák nemcsak esztétikai problémát okoznak, egyre több tudományos bizonyíték van arra, hogy a hasi típusú elhízás jelentősen növeli néhány súlyos betegség rizikóját is....

Milyen gyógytorna jó fájó, sérült térdre?

Egy térdsérülés után, ha az alsó végtagot rögzítésbe teszik, legyen az gipsz, brace vagy csak fáslis támasztás, a rögzítési idő letelte után elengedhetetlenül fontos, hogy ne csak a hétköznapi...

A vesekő típusa mondja meg, mi a helyes étrend

Vesekő esetén az életmódra vonatkozóan vannak általános szabályok, például a bőséges vízfogyasztás, a helyes étrend azonban nagyban függ attól, mitől képződött a nemkívánt kő. Ezeket tekintjük...

Ez a fekély a bokáról indul

Fájdalmas, nehezen gyógyul és nemcsak az életminőségen ront, hanem az egész szervezet számára veszélyt jelent a lábszárfekély, amely továbbterjedéssel megfertőzhet más testrészt is. A betegség,...

Ha eldugul a vese: az kávéfőzés filter nélkül

A vesék szerepe létfontosságú: a szervezet szűrőjeként kiválasztják a salakanyagokat és fontos szerepük van a szervezet só- és folyadékegyensúlyának fenntartásában. A vesebetegségek eleinte nagyon...

Lassan, biztosan gyilkolnak a vérrögök

Akár az artériában, akár a vénában alakulnak ki vérrögök, mindkét esetben életveszélyes állapotról van szó, melynél nagy hangsúly van mind az akut ellátáson, mind pedig a prevención. A...

további cikkek >>