Hirdetés

C-vitamin hatása a szív-érrendszeri betegség és korai halálozás alakulásában

A Koppenhágai Egyetem és a Herlev és Gentofte Kórház közös kutatásának eredménye szerint a gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának következtében megemelkedett C-vitamin vérszint összefüggésbe hozható a kardiovaszkuláris betegségek és a korai halál kockázatának csökkenésével. Azt eddig is tudtuk, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása egészséges, és ez egy újabb jó ok arra, hogy sokat együnk belőlük.

A kutatás során körülbelül 100 000 dán lakos zöldség- és gyümölcsfogyasztási szokásait, valamint orvosi adatait vizsgálták meg. „Azt tapasztaltuk, hogy a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó emberek csoportjában 15%-kal kisebb az esélye a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának, és 20%-kal kisebb az esélye a korai halálnak, azokhoz képest, akik a legkevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztják. Egyúttal az is látható, hogy a kockázatcsökkenés egyértelműen a zöldségekből és gyümölcsökből származó magas C-vitamin vérszinttel áll összefüggésben” mondta Camilla Kobylecki, a Herlev és Gentofte kórház Klinikai Biokémiai Osztályának orvosa és PhD hallgatója.

Sok más dolog mellett a C-vitamin segít felépíteni a kötőszöveteket, melyek támogatják és összekötik a szervezet különböző szöveteit és szerveit. Emellett a C-vitamin egy nagyon erős antioxidáns is, amely megvédi a károsodástól a sejteket és a biológiai anyagokat, mielőtt azok betegségeket tudnának okozni.

„Tudjuk, hogy a zöldségek és gyümölcsök egészségesek, de a mi kutatásunk pontosan megmutatja azt is, hogy ez miért van így. A sok zöldség és gyümölcs fogyasztása a C-vitamin vérszintjének természetes emelkedéséhez vezet, ami hosszú távon csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek és a korai halál kockázatát. Étrend-kiegészítőket is lehet fogyasztani, de sokkal hasznosabb egy egészséges diéta részeként növelni a C-vitamin bevitelt, mert az egyúttal hozzájárul egy egészségesebb életmód kialakításához is, ami hosszú távon az általános egészségi állapotnak is jót tesz” – tette hozzá Boerge Nordestgaard, a Koppenhágai Egyetem Egészségügyi és Orvostudományi Karának professzora és a Herlev és Gentofte Kórház tanácsadója.

A kutatók most azt keresik, hogy a C-vitamin mellett milyen további tényezők vannak még hatással a szív- és érrendszeri betegségre és a halálozásra.

További tartalmak C-vitamin témában

További tartalmak vitaminhiány témában

További tartalmak szív- érrendszeri betegségek témában

Forrás: 

Aktuális hírek

A hasnyálmirigy betegségei

Ez a falevél alakú szervünk „méltatlanul kisemmizett”, pedig a hasnyálmirigy feladata igen fontos: emésztőenzimeket választ el, másrészt ún. szigetsejtjei révén a szervezet cukoregyensúlyához...

Agyvérzés: egy pillanat alatt végez óriási pusztítást

Az egyik leggyakoribb központi idegrendszeri betegség a „stroke” („gutaütés”), amely vérkeringési zavar által okozott agykárosodás. Legtöbbször bénulással jár. A megelőzés illetve a kezelés sikere...

Hasznos tippek, tanácsok reflux esetén

A reflux indőnként szinte minden embernél jelentkezhet, egy bizonyos mértéket ill. gyakoriságot meghaladóan azonban kórosnak tekintjük. A betegség oka, hogy a nyelőcső és a gyomor határán...

Ősi énünk felé: amit a tantrikus szex tanít

Bár a szexuális forradalom már évtizedekkel ezelőtt lezajlott, a bűntudat, a gátlások és a frusztráció a szexszel kapcsolatban továbbra sem csökkent. Bizonyítják ezt az Orvos válaszol rovatba...

Az antibiotikumok csoportosítása

Mielőtt beszednénk az antibiotikumot, nézzük meg, melyik, milyen hatóanyagú és mi ellen hatásos.

Ki oltassa be magát kanyaró ellen?

Hogyan fertőződhetnek meg felnőttek a kanyaróval, és kinek ajánlott most beoltatnia magát? 

további cikkek >>