Jelenlegi hely

Hirdetés

A nyaralásra, utazásra való felkészülés része a nyaralóhely és az időpont kiválasztása, az útiterv, programok szervezése. Prof. Nékám Kristóf, a Budai Allergiaközpont allergológusának segítségével összegyűjtöttük mi az, amire allergiásként érdemes még figyelni, mielőtt útnak indulunk.

A nyári időszak sok ember számára nemcsak a napozásról, strandolásról és kerti sütögetésről szól: ezekben a hónapokban tetőzhet a rendkívül kellemetlen allergia. Hogyan enyhíthetjük a tüneteket, a köhögést, tüsszögést, orrfolyást és szemviszketést?

Önnek milyen az ideális nyár? Ülni a kertben, teraszon egy hideg sörrel vagy üdítővel, esetleg görögdinnyét eszegetni? A meleg időben azonban több rovarral is találkozunk, és ezekben a hónapokban sajnos a darazsak is nagyobb veszélyt jelenthetnek ránk.

Nyáron megnő a különböző rovarcsípések miatt orvoshoz forduló betegek száma. A legtöbb problémát a fájdalmasan duzzadt, vagy az elfertőződött csípések okozzák. Mikor nézessük meg orvossal?

Bizonyára kevesen tudják, de léteznek allergén szobanövények is, amely sokak számára okozhat kellemetlen tüneteket. Milyen növényeket tartsunk, ha allergiások vagyunk? Mire kell figyelnünk allergiásként, ha kertészkedünk? 

Méh- vagy darázsméreg allergia esetén nagyon fontos az azonnali orvosi segítség. Ha a csípést követően nagyméretű duzzanat jelentkezik, vagy a csípéstől távol jelenik meg a reakció, esetleg testszerte kiütések keletkeznek, forduljunk mielőbb orvoshoz! 

Az elkövetkező napokban a nyír pollenkoncentrációja továbbra is sokfelé elérheti a magas szintet - olvasható az Országos Közegészségügyi Intézet legfrissebb jelentésében. Mire számíthatnak az allergiások?

Végre megérkezett a tavasz: az allergiával küzdőknek nem feltétlenül a csodás napsütés, hanem sokkal inkább az orrfújás, a zsebkendők és a gyulladt szem jut eszükbe erről. Elkerülni ugyan nem lehet az allergiával járó kellemetlenségeket, de egy kis odafigyeléssel enyhíthetők a tünetek!

Gondoltunk-e már arra, hogy párnánk súlyának egyharmadát bogarak, elhalt bőrdarabkák, poratkák és azok ürülékei teszik ki? Tudósok szerint a párnák – valamint a hálószoba fülledt levegője – ideális táptalajul szolgálnak a nem kívánatos betegségek elszaporodásának, az influenzától kezdve a bárányhimlőn át egészen a lepráig.

 

Akármennyit szellőztet, újra és újra előjön a penész a lakása falain? Mivel lehet megelőzni vagy kiirtani? A szakértő elmondja.