Jelenlegi hely

Hirdetés

A Nemzeti Rákellenes Nap alkalmából figyeljünk a nőket érintő legveszélyesebb betegségre: a mellrákra. A betegség korai stádiumában még teljes mértékben gyógyítható! Lássuk!

Az orvostudomány még mindig nem tudja pontosan, hogy mitől alakul ki a mellrák, de a közéletben sok tévhit kering a betegséggel kapcsolatban. 

Felfedezték, hogyan lehet harcolni a rák ellen a szervezetünk immunrendszere segítségével – éppen ezért 2018-ban a két tudós joggal nyerhette el a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat.

Egy olyan diagnosztikai rendszert fognak kifejleszteni, mellyel a részletes rákos szövetek vizsgálata a műtét közben elvégezhető, és az így kapott információk már ott helyben, a műtét alatt segíthetik a sebész döntéseit.

Négy transzplantált beteg rákos lett, miután ugyanattól a donortól kaptak szerveket. Az esetet vizsgáló kutatók szerint az ilyesmi rendkívül ritka, mivel csak nagyon alapos vizsgálat után ültetik át egy donor szerveit.

Az Egyesült Királyságban lévő Merseyside kórház az, amely jelenleg világelső azokban a kísérletekben ahol genetikailag módosított herpeszvírust használnának a bőrrák gyógyítására – igen jó eredményekkel.

Magyarország a világelső a vastagbélrák előfordulásában, évente mintegy 5000 ember hal bele a betegségben. Cikkünkből kiderül, hogyan lehet megelőzni a betegség kialakulását!

Meglepő helyről érkezhet gyógyszer a petefészek daganatos megbetegedéseinek kezelésére: egy új kutatás szerint a koleszterincsökkentő sztatinok hatékony, olcsó és könnyen elérhető terápiát jelenthetnek.

Az évente elvégzett anyajegyszűrés fontosságát egyre többen ismerik fel. Aki ebben az évben határozta el magát, hogy hosszabb kihagyás után újra, vagy az idén először ellenőrizteti az anyajegyeit, még nem tudja, hogy mire számíthat, hogyan zajlik egy ilyen vizsgálat. Számukra lehet hasznos olvasmány dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, az Anyajegyszűrő Központ főorvosának összefoglalója.

A melanoma anyajegyek formájában, méretében és színében eltéréseket okoz, de a bőrön újonnan jelentkező elváltozás formájában is kialakulhat.