Jelenlegi hely

Hirdetés!

Még az enyhe agyvérzés is okozhat komoly, de rejtett károsodást, mint például a depresszió, látászavar, gondolkodási problémák. 

Stroke, agyi infarktus, agyvérzés tünetek

Mi a különbség az agyi infarktus, az agyvérzés, agyi embólia között? Melyek az árulkodó tünetek és mihez kezdjünk, ha saját magunkon vagy hozzátartozónkon észleljük a tüneteket?

Afáziásoknak fejlesztette ki a Samsung új chatprogramját, amely karakterek helyett emojikban foglalja össze a mondanivalót.

Sokszor és sokat beszélünk a hétköznapokban is a stroke-ról, (szélütés, gutaütés) de még mindig ott tartunk, hogy csak az ijesztő képpel szembesülünk, ha egy kedves hozzátartozónk, vagy az utcán akár egy ismeretlen beteg kapott stroke-ot, akár a szemünk láttára... A vezető tünetek már ismertek, de fontos kérdés az is, hogy milyen szövődményekkel, egyéb betegségekkel járhat a stroke, amelyek későbben alakulnak ki - és főként: hogyan és milyen körülmények között lehet ezeket kezelni, ellátni.

A gyors emlékezetromlás agyi katasztrófa előjele lehet! Gyors és nagyfokú emlékezetzavar előzi meg időskorban az agyi katasztrófa bekövetkezését - mutatták ki amerikai kutatók egy nagyszabású tanulmányban.

Egy amerikai asszony tapasztalatai: „Két éve a férjem súlyos stroke betegségben szenvedett. Grady nem mondható idősnek (jelenleg 59 éves) és egészen jó általános egészségi állapotban volt. Néhány kilós súlyfelesleg ugyan volt rajta, de nem dohányzott, sőt ilyenfajta betegség a családban még csak elő sem fordult, így fogalmunk sem volt, mi történhetett vele. Szerencsére átvészelte és bár maradt néhány tartósan fennálló tünete, de napról-napra jobb állapotba került, még két év elteltével is."

Stroke-ot okozhat a kávé és a szex... (?) Holland kutatók szerint a kávé, a szex és az orrfújás is megnövelheti a stroke egyik típusának kockázatát.

Sokan mondták már, hogy olyan zajos utcában élnek, hogy a lárma miatt előbb-utóbb megüti őket a guta; most a világ első tudományos tanulmánya is azt bizonyítja, hogy a veszély valódi. Dán kutatók vizsgálatának eredményeit az Európai Kardiológus Társaság folyóirata közölte.

A TIA a stroke-hoz hasonló állapot, mely bár közvetlenül nem veszélyezteti az életet, ám a stroke előrejelzője lehet. A probléma egyik fő rizikófaktora a magas vérnyomás, így annak kordában tartásával a kockázat lényegesen lecsökken. A prevencióról dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája beszélt.

A stroke-hoz hasonló TIA félelmetes állapot annak ellenére, hogy tünetei viszonylag rövid időn belül megszűnnek. Vizsgálatok szerint a magas vérnyomás jelentősen hozzájárul kialakulásához, és ha továbbra sem kezelik megfelelően a kiugró értékeket, akár végzetes szélütés is bekövetkezhet. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája a hipertónia és a TIA közti kapcsolatra hívja fel a figyelmet.