Hirdetés

Görcsös fájdalmak vacsora után: ilyen az eperoham

Az epekő legtöbbször semmilyen tünetet nem okoz, a legtöbben nem is tudnak a létezéséről. Időnként azonban előfordulhat, hogy elzárja az epevezetőt, ez pedig rendkívül erős fájdalommal jár együtt. 

Májzsugoros betegeken segítenek debreceni kutatók

A májbetegségek szövődményeit szeretnék megelőzni a Debreceni Egyetem kutatói, akik munkájukért hazánkban egyedüliként érdemelték ki az Európai Kiválósági Központ címet.

Jobb bordaív alatti fájdalom: mit jelez?

jobb_bordaiv_fajdalom

A hasi fájdalom meglehetősen gyakori tünet, mellyel a háziorvosokhoz fordulunk. Azonban nemcsak a fájdalom jellege lehet árulkodó, hanem a fájdalom helye is segíthet meghatározni, pontosan milyen problémával kell szembenéznünk. Összeszedtük ezek közül a leggyakoribbakat.

Így jelzi a hasnyálmirigy, hogy baj van

Hasnyálmirigy betegségei

Ez a falevél alakú szervünk „méltatlanul kisemmizett”, pedig feladata igen fontos: emésztőenzimeket választ el, másrészt ún. szigetsejtjei révén a szervezet cukoregyensúlyához szükséges inzulin és glukagon is itt termelődik. Ez utóbbit mindig a cukorbetegségnél tárgyalják – mi is ezt tesszük.

Májrák és a máj érbetegségei

Májbetegségek 3.: májrák, a máj érbetegségei

Ebben a cikkben az előző kettőből kimaradt májbetegségeket mutatjuk be, amelyek közül a portális véna trombózis, és a rettegett májrák lehet ismerősebb fogalom.

Műtét nélkül is eltávolítható az epekő?

epekő

Az epekő meglehetősen gyakori probléma, és bár a legtöbb érintettnél nem okoznak a kövek kellemetlen tüneteket, esetenként igen komoly fájdalmakat okozhatnak. Természetesen, az epeköveket általában könnyebb megelőzni, de a kezelése is rutinfeladatnak számít.

Májbetegségek: zsírmáj, májzsugor, alkoholos májártalom

Májbetegségek

A máj egy nagy rejtély? Mindenesetre a szervezet legnagyobb – és néhány szempontból talán legösszetettebb szerve is egyben. Számos feladata közül legfontosabb az ártalmas anyagok lebontása, átalakítása, majd azok kiválasztása.

Kiknél alakulhat ki az epekő?

Melyek az epekő kialakulásának a rizikófaktorai? Kinél van nagyobb esély arra, hogy epeköve alakuljon ki?

Oldalak

Aktuális hírek

Ez az 5 dolog fokozza a rosacea tüneteit

A napfény és a csípős ételek provokáló hatását már a legtöbb rosaceás beteg ismeri, és igyekszik is elkerülni annak érdekében, hogy ne lángoljanak fel újra a tünetei. Most olyan dolgokra is...

Miért viszket folyton a fejbőröm?

A viszkető fejbőr nemcsak kellemetlen – sőt időnként kifejezetten fájdalmas –, de kínos is lehet. Milyen betegségek okozhatják a viszketést, és mit tehetünk ellene?

Mediterrán diéta: még a csontritkulás ellen is?

Döbbenetes, hogy még a csontritkulás kialakulásást is meg lehet vele előzni - bizonyította egy nemrégen készült kutatás. A mediterrán diétát nem olyan nehéz követni: nézzen utána!

9 tényező, amik növelik a csontritkulás esélyét

Rengeteg tényező befolyásolja a csontritkulás kialakulását. Dohányzik, esetleg helytelenül étkezik, és még a családban is volt már példa csontritkulásban szenvedőre? Akkor mindenképp olvassa el...

Gátolhatják a növekedést a növényi tejek?

Azok a gyerekek, akik alternatív tejeket, például szója-,mandula-, vagy rizstejet fogyasztanak alacsonyabbra nőnek, mint azok a társaik, akik rendes tehéntejet isznak. Tényleg lehetséges lenne?

Ha meddőség, akkor PCOS és IR?

Azok a nők, akik szembesülnek a meddőség rémével, a legtöbb esetben ezeket a kifejezéseket hallják a nőgyógyászuk szájából: PCOS, inzulin rezisztencia. De mégis mit jelentenek ezek a betegségek?...

további cikkek >>
Feliratkozás Máj- és epebetegségek csatornájára