Jelenlegi hely

Hirdetés
epekő szövődményei

A legtöbb epeköves betegnél soha semmilyen szövődmény nem alakul ki. Mindezek ellenére azonban a kezeletlen epekövesség sárgasághoz vezethet (a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése), hasnyálmirigy-, epehólyag- vagy epevezeték-gyulladást okozhat bizonyos esetekben.

epekő

Mitől alakulnak ki epekövek és milyen tünetek figyelmeztetnek rá?

epekő

Az epekő meglehetősen gyakori probléma, és bár a legtöbb érintettnél nem okoznak a kövek kellemetlen tüneteket, esetenként igen komoly fájdalmakat okozhatnak. Természetesen, az epeköveket általában könnyebb megelőzni, de a kezelése is rutinfeladatnak számít.

Akár évtizedeken keresztül is lehetnek epeköveink, anélkül, hogy bármi problémát okoznának. Ha azonban "működésbe lépnek", elviselhetetlenné válhat a fájdalom. Hogyan fáj az epekő?

Az epekő legtöbbször semmilyen tünetet nem okoz, a legtöbben nem is tudnak a létezéséről. Időnként azonban előfordulhat, hogy elzárja az epevezetőt, ez pedig rendkívül erős fájdalommal jár együtt. 

Az epeköves emberek nagyobb valószínűséggel halnak meg 20 éven belül a diagnózist követően, mint azok, akiknek nincsenek epeköveik - közölték amerikai kutatók.

A néma, azaz panaszt nem okozó epekövek jelenlétére gyakran véletlenül derül fény, pl. egy más okból végzett ultrahang, röntgen-, vagy CT-vizsgálat során. Ezek a kövek általában nem igényelnek orvosi kezelést vagy sebészeti beavatkozást.

Néhány mintaétrendet adunk közre a dietetikus jóvoltából: az egyik az akut roham, ill. epeműtét vagy epehólyag gyulladás utáni étrend, a másik pedig a krónikus epebetegségben ajánlott. Olvassák figyelemmel, és hasznosítsák a kedves betegek!

 

Sokat beszélnek az epekőről… nem véletlen mert az epeúti kövesség sajnos gyakori betegség, mondhatnánk, hogy oldalunkon is az egyik legnépszerűbb téma. Cikkeink mellett most közreadunk egy kis gyorskeresőt epebetegeknek – és minden érdeklődőnek.

Drasztikusan csökkenti a fájdalmas epekövek kialakulásának kockázatát, ha sokat mozog valaki - közölte brit kutatók megállapítását hétfőn a BBC hírportálja (http://newsvote.bbc.co.uk).