Jelenlegi hely

Hirdetés

Ismert, hogy a dohányzás az egyik legfontosabb rizikófaktor a szívinfarktus, a szélütés és az érszűkület kialakulásában, de bebizonyosodott az is, hogy a passzív dohányzás is növeli a szív-és érrendszeri megbetegedések arányát. 

Nemcsak a figyelmeztetés és az elijesztés lehet hatékony a dohányzás elleni küzdelemben: a leszokással járó pozitív következmények tudatosítása is. Mert ezekből is van bőven!

dohanyzas_leszokas

Nézzük, mivel lehet feloldani a nikotinfüggőséget, melyik elvonási tünet meddig tart és melyek a leszokás buktatói, amire viszont jó hír: előre fel tudunk készülni!

Régóta ismert, hogy a dohányzás megnöveli a szájüregi daganatok kialakulásának kockázatát, a füst által kiváltott rákok kialakulásának pontos mechanizmusa azonban nem ismert.

A dohányzás sokkal inkább felelős a fej-nyak rákok kialakulásáért, mint az alkoholfogyasztás, de mindkettő káros - derül ki a Journal of the National Cancer Institute friss számából.

Ugyan világszerte  egyre kevesebb ember cigarettázik (hazánkban ez sajnos nem igaz), új dohányzási trend terjed a fiatalok között. A Pediatrics című folyóiratban közölt tanulmány szerint tavaly a montreali fiatalok negyede használt vízipipát, más néven sisát.

A dohánygyárak több évtizede forgalmazzák az ún. light cigarettákat, amelyek nikotin és kátránytartalma ugyan alacsonyabb a többi dohányterméknél, de egészségkárosító hatásuk ugyanolyan erős.

Régóta köztudott tény, miszerint a dohányzás számos betegség kialakulásának kockázatát megnöveli - köztük az artériás trombózisét is -, ám kutatások szint a vénás rendszerre is komoly befolyást gyakorol. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája ezért a dohányosok trombózis rizikóbecslésének és genetikai szűrésének fontosságát hangsúlyozza.

Újból igazolódott az közvetlen összefüggés az anya dohányzása és a bölcsőhalál között. A csecsemőjüket bölcsőhalál következtében elvesztett anyák csaknem 90 százaléka dohányzott a terhesség ideje alatt - többek közt ezt mutatták ki a Bristoli Egyetem kutatói.

Közismert tény, hogy a cigarettázás komoly veszélyt jelent elsősorban a tüdőre, de áttételesen a szívre is. Egy kanadai kutatás nemrégiben igazolta, hogy a dohányzás gyakorlatilag bármilyen formája emeli a szívbetegség kockázatát - ideértve a passzív dohányzást és a dohánylevél rágását is.