A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Gyors megoldások allergia ellen

#allergének #allergia #tünetek enyhítése
2018.06.12. Módosítva: 2018.06.12.

A nyári időszak sok ember számára nemcsak a napozásról, strandolásról és kerti sütögetésről szól: ezekben a hónapokban tetőzhet a rendkívül kellemetlen allergia. Hogyan enyhíthetjük a tüneteket, a köhögést, tüsszögést, orrfolyást és szemviszketést?

Hirdetés

Allergiás reakciót számos dolog kiválthat, a portól, állatszőrtől kezdve a penészig, de a tavasztól őszig tartó időszakban a leggyakoribb a pollenallergia, szénanátha. A szénanátha tünetei között találhatjuk az orrdugulást és orrfolyást, a köhögést vagy tüsszögést, a szemviszketést és könnyezést (esetleg az allergiás kötőhártya-gyulladást is). Bár a szénanátha és a pollenallergia nagyon ritkán okoz életveszélyt, de a kellemetlenségek befolyásolhatják az életminőségünket, például megzavarhatják az éjszakai pihenésünket.

Az allergia kezelésénél természetesen nagyon fontos a megfelelő diagnózis és a szükség szerinti gyógyszerszedés. A betegség intenzitása ugyanis egyénenként igen különböző lehet. Előfordulhat, hogy valakinek elegendő egy-két kisebb változtatás az életmódjában, másoknak viszont a gyógyszerek és a házi módszerek egyaránt szükségesek ahhoz, hogy elviselhetőbbek legyenek számára a nyári hónapok.

Kerüljük az allergéneket!

A tünetek enyhítésénél a legfontosabb természetesen az, hogy minél kevesebb kontaktusunk legyen az allergiát kiváltó részecskékkel, vagyis a pollenekkel: kerüljük azokat a helyeket, ahol sok nő a problémát okozó növényből! Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az allergiás tüneteket más allergének is kiválthatják, intenzívebbé tehetik. A legismertebb a kapcsolat bizonyos növényi pollenek és zöldségek, gyümölcsök között: azoknál, akik a fafélék pollenjére allergiásak, kellemetlen tüneteket válthat ki az alma, a cseresznye, a barack, a zeller vagy az olajos magvak fogyasztása, míg a fűfélékre érzékenyek allergiás reakcióval válaszolhatnak a dinnyére, a narancsra, a paradicsomra.

Azokat az ételeket is érdemes kerülni (vagy legalábbis kevesebbet enni belőlük), amelyek gyakran túlérzékenységi reakcióval válaszol az emberi szervezet. Ezek közé tartozhatnak például a tejtermékek, a gluténtartalmú péksütemények, az adalékanyagokat tartalmazó félkész fogások.

A füst is tovább fokozhatja a tüneteket, ezért mellőzzük a dohányzást, illetve a passzív dohányzást, és kerüljük a tábortüzeket (vagy legalábbis igyekezzünk úgy helyezkedni, hogy minél kevésbé érjen minket a füst).

Allergiás a kozmetikumokra? Így zajlik a vizsgálat - kattintson tovább!

Ügyeljünk a tisztaságra!

A pollenek sajnos a ruhánkra, hajunkra, bőrünkre is rátapadhatnak, onnan pedig könnyen bejuthatnak a szervezetünkbe, ezért érdemes minél kevesebb lehetőséget adni erre. Naponta zuhanyozzunk és mossunk hajat (a legpraktikusabb ezt lefekvés előtt megtenni), cseréljük gyakrabban az ágyneműnket, és hetente többször is porszívózzunk és mossunk fel. Ha háziállataink vannak, akkor őket is rendszeresen fürdessük meg, mert a szőrükben is könnyen megtapadhatnak a pollenek. Takarításkor viseljünk maszkot, hogy a felkavart por ne tudjuk belélegezni! Allergiaszezonban lehetőleg csak hajnalban (esetleg késő este) szellőztessünk, napközben tartsuk zárva az ablakokat.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.