A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Tévhitek az elalvásról: a bortól sem alszunk jobban

#Alvászavar
2018.03.26. Módosítva: 2018.03.26.

Aki nehezen alszik el, minden tanácsra vevő: egy pohárka bor biztosan segít, de attól is jól alhatunk, ha sportolunk legalább egy órát alvás előtt. Ha pedig semmi más nem jön be, a báránykákat még mindig megszámolhatjuk. Van valóságtartalmuk ezeknek a tanácsoknak? Tévhitek az elalvásról.

Hirdetés

Alkohol segít az elalvásban

Az egyik legelterjedtebb tévhit, hogy jobban alszik az, aki lefekvés előtt iszik egy pohár bort. Az alkoholtól valóban elálmosodhatunk (és lefekvés után mélyebben is alhatunk), de ha a hosszú távú hatásokat nézzük, az alkohol éppen az alvászavarokhoz járulhat hozzá. Egyrészt az alkoholnak stimuláló, élénkítő hatásai is vannak, és különösen az éjszaka második felében sokkal nyugtalanabbul, felületesen alhatunk tőle.

Az alkohol hatására jobban izzadhatunk éjjel, ez pedig szintén zavaró lehet, akárcsak az, hogy többet és erőteljesebben horkolunk, sőt az alvási apnoé is erősebben jelentkezhet alkoholfogyasztás után.

A különböző alkoholtartalmú italoknak emellett vízhajtó hatása is van, vagyis gyakrabban kelhetünk fel éjjel vizelni (főleg, ha betartjuk azt a szabályt, hogy minden pohár ital mellé egy pohár vizet is megiszunk); az alkohol megváltoztathatja a vizelet savasságát is, ez pedig irritálhatja a hólyagot, ami még kellemetlenebbé teszi a gyakori vizelési ingert, és még nyugtalanabbá az éjszakáinkat. A mértékkel fogyasztott alkohol, például egy pohár vörösbor az ünnepi vacsora során, egyáltalán nem tabu, de azt, hogy jobban fogunk aludni, ne várjuk tőle.

Nyereményjáték! Vigye haza az értékes ajándékcsomagok egyikét - Kattintson!

Az elalvás előtti borozás nem hoz nyugodt álmot

Ha mozgunk, könnyebb elaludni

A rendszeres testmozgásnak számtalan előnye van, a vérkeringés és az emésztés javításától a krónikus betegségek megelőzéséig. A lelkünknek is jót tesz, ha naponta mozgunk legalább fél órát, mert ennek köszönhetően nő az önbizalmunk, kiegyensúlyozottabbak leszünk, sőt a depresszió rizikóját is jelentős mértékben csökkenthetjük.

Az intenzív mozgás a legtöbb embert alaposan kifárasztja, ezért logikusnak tűnik, hogy ha jól akarunk aludni, akkor lefekvés előtt érdemes sportolni menni. Mások viszont éppen ennek az ellenkezőjét tanácsolják, mert a mozgás felpörget, tele leszünk tőle energiával és lelkesedéssel.

Nem tud elaludni? Alvászavara van? Segíthet a melatonin, nézze meg, hogyan kell szedni!

A valóság azonban jóval összetettebb ennél.

A rendszeres mozgás összességében hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez, így közvetetten ahhoz is, hogy jobban aludjunk, a kutatások szerint ráadásul ez a hatás független attól, hogy mikor sportolunk. Azonban a sportolás hatására megemelkedhet a testhőmérsékletünk, ez pedig megnehezítheti az elalvást! Az intenzívebb mozgásformák és a lefekvés között tehát teljen el legalább 4-5 óra, és közvetlenül elalvás előtt csak lágyabb, gyengédebb gyakorlatokat végezzünk.

Az elalvás előtti borozás nem hoz nyugodt álmot

A bárányok számolgatásától könnyebben alszunk el?

Mi a helyzet a régi jó bárányszámolgatós módszerrel? Vagyis, ha nehezebben alszunk el, csak képzeljük el, hogy báránykák ugrálnak el előttünk, és számoljuk meg őket. Ez a "feladat" pedig olyan lehet, mint egy kellemes altatódal. A valóság azonban más – ez derült ki legalábbis egy pszichológiai kutatásból.

Az oxfordi egyetem szakemberei arra kértek önkénteseket, hogy vizualizáljanak különböző képeket vagy történéseket (például egy megnyugtató tengerpartot, vagy próbáljanak meg bárányokat számolni), és úgy találták, hogy a bárányszámolós módszer nemhogy megrövidítette az elalvás idejét, de húsz perccel meg is hosszabbította!

Ha fáradtan ébred, íme néhány tipp a jó alvásra. Olvasson tovább!

A pszichológusok szerint ennek oka, hogy a bárányok számolása túl unalmas és repetitív ahhoz, hogy elég sokáig lekösse a figyelmünket, és ez "megengedi", hogy a gondolataink elkalandozzanak, és olyan problémák is eszünkbe jussanak, amelyek napközben stresszt, nyugtalanságot vagy feszültséget okoznak. Így még nehezebben lazulunk, illetve alszunk el.

Tévé, mobil, tablet befolyása az alvásunkra

Sokan hagyják bekapcsolva a tévét, hogy annak halk zajára aludjanak el, de ez is egy rossz szokás, ugyanis a lefekvés előtt használt elektronikai eszközök (tévé, számítógép, okostelefon) szintén alvászavart okozhatnak. Ezek az eszközök kék fényt bocsátanak ki, amely visszafogja a melatonin termelődését és így késleltethetik az elalvást. Ma már ún. kékfényszűrő eszközöket (pl. szemüveg) illetve alkalmazásokat is kínálnak a kütyügyártó cégek azért, hogy az alvászavar kialakulásának elejét vegyék.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.