A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Betegségem története (egy immunrendszeri beteg írása)

#egészség
2015.06.04. Módosítva: 2015.11.04.

Tizenhat éves koromig intenzív sportolóként éltem az életem. Atlétika, kézilabda és tenisz sportágakban egyénileg és csapatban is kimagasló eredményeket értem el. A gimnázium második osztályában kezdődtek panaszaim, melyek egyre gyakoribbá, később szinte folyamatossá váltak. Fejfájással, órákon át tartó tüsszögéssel, bőséges orrváladékozással, hőemelkedéssel kerültem először orvoshoz Vásárosnaményban.

Hirdetés

A háziorvos fül-orr-gégészhez küldött, majd ideggyógyászhoz. A gégészeten 2-3 alkalommal átmosták az arcüregeimet. Az ideggyógyász negatív eredménnyel visszaküldött a fül-orr-gégészhez, aki közölte, ha panaszaim nem szűnnek, szedjek Algopyrint és valószínűsíti, hogy van egy kis "iskolaundorom".

Ezt követően sportteljesítményem fokozatosan romlott, panaszaim erősödtek, majd 1986 húsvétján súlyosan befulladtam. Mentőautó szállított a nyíregyházi sóstói tüdőosztályra, ahol hörgőtükrözést végeztek, végül asthmát diagnosztizáltak. Ennek megfelelően 3 hetes kórházi kezelésben részesültem, majd otthonomba bocsátottak asthmaellenes spray-kkel.

A sporttevékenységektől teljesen eltiltott az orvos, mondván, hogy nem egyszerű asthmáról van szó, mert nem váltam a spray-kkel teljesen tünetmentessé.

Panaszaim nem szűntek meg, folyamatos fej- és arcfájdalmak, tüsszögési rohamok, bőséges orrváladékozás, köhögés, fulladás kísérte életemet, az orvosok által felírt és előírás szerint alkalmazott gyógyszerek ellenére. Állapotomon a később elvégzett garatmandula eltávolítás és orrsövényműtét sem javított.

Huszonegy évesen szültem gyermekemet a szegedi klinikán vákuummal, akkor vért is kaptam. Felső- és alsó légúti panaszaim egyre gyakoribbá váltak, végül folyamatos antibiotikum és gombaölő kezelés mellett sem enyhültek. Az ezt követő másfél évben 33 műtéten estem át, melyek során az arcüregből, a rostasejtekből cisztákat és polipokat távolítottak el.

Budapesten felfedezték, hogy a gyakori arcüreg-gyulladások hátterében részben az arcüregbe benőtt 3 őrlőfog áll, melyeket Luc-Caldwell műtéttel távolítottak el 4,5 óra alatt. Ezt egy hónapos kórházi tartózkodás követte, mely alatt jelentősen lesoványodtam, legyengültem. A polipok, ciszták többet nem tértek vissza, de a felső- és alsó légúti panaszok nem szűntek meg, állandó hőemelkedéssel és fájdalommal jártak továbbra is. Számos (kb. 14) alkalommal végeztek ezután hörgő-mosást, utoljára a hörgőmosó folyadékból Candida gomba tenyészett ki.

Ekkor kerültem kapcsolatba Zeher Margit Professzornővel, aki megállapította immunhiányos betegségemet és havonkénti immunglobulin terápiát indított. Gyulladásos panaszaim ezután szépen csökkentek és egyre kevésbé voltak intenzívek. Tizenegy éve, havi rendszerességgel kapom ezt a kezelést, eredményesen.

Négy évvel ezelőtt sajnos ízületi problémáim jelentkeztek, melynek hátterében Professzornő rheumatoid arthritist igazolt, de erre is kapom a megfelelő kezelést. Két éve külföldön dolgozom, nem leányálom, sok fizikai nehézséggel jár, de a fiam

taníttatásához szükséges. Nem mondhatom azt, hogy fájdalom nélkül élek, de hogy teljes értékű életet, azt igen.

Örök hálával és köszönettel tartozom Zeher Margit Professzornőnek, hiszen az egyetlen orvos volt az egész országban, aki diagnosztizálta a betegségemet és koordinálja azt. Köszönet és hála illeti az Immunológiai Tanszék munkatársait is kezelésem során nyújtott segítségükért.

Bordásné Kovács Gabriella

forrás:

2014/2. szám

A Debreceni III. Belgyógyászati Klinika kiadványa

Forrás: Sajtóközlemény
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.