A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Új ismeretek az autoimmun betegségekről

#autoimmun betegség #diagnózis
2012.01.24. Módosítva: 2016.10.04.

Újabb információ az autoimmun betegségek biológiai hátteréről: az Arthritis & Rheumatism orvois folyóirat legutóbbi számában bemutatott vizsgálat szerint az Egyesült Államokban mintegy 32 millió ember rendelkezik autoantitestekkel, mely immunfehérjék képesek megtámadni a saját szöveteket, így hozva létre olyan autoimmun betegségeket, mint a szisztémás lupusz (SLE), az 1-es típusú cukorbetegség, vagy a reumatoid artritisz.

Hirdetés

A kutatók a 4800 önkéntesre kiterjedő felmérésben 1994 és 2004 között vérmintából határozták meg a leggyakoribb autoantitest, az antinukleáris antitest (ANA) szintjét. A vizsgálati csoport mintegy 14 százalékában volt jelen ilyen autoantitest, az arány nőkben magasabb volt, mint férfiakban, és az előfordulás csúcsa a 40-49 éves életszakaszra tehető. Dr. Linda Birnbaum és az Amerikai Nemzeti Környezetegészség-tudományi Intézet munkatársai szerint ez azt látszik alátámasztani, hogy a női nemi hormonoknak, az ösztrogénnek és a progeszteronnak valamilyen szerepe lehet az autoimmun folyamatokban.

A vizsgálat megállapította továbbá, hogy fekete bőrűekben gyakoribbak az autoantitestek, mint fehérekben, az arány alacsonyabb túlsúlyosakban, mint elhízottakban. Ez Dr. Minoru Satoh (Floridai Egyetem) jelentheti azt, hogy elhízottakban a zsírszövet előállíthat olyan anyagokat, melyek gátolják az autoantitestek kialakulását. Ezen megállapítást azonban még újabb vizsgálatoknak kell megerősítenie.

Azon egyéneknél, akik szervezetében jelen vannak autoantitestek, magasabb az autoimmun betegségek kockázata. Autoantitestek képződésében az ismert okok között gyógyszerek, daganat, és fertőzés szerepelnek.

Forrás: Medipress
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.