A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

A szépség is lehet veszélyes...

#bőrbetegség #égés #fertőző betegség #szépségápolás
2017.03.07. Módosítva: 2017.03.07.

A brit Egészségvédelmi Hivatal néhány hete tette közzé figyelmeztetését, miszerint a szigetországban egyre divatosabb halas lábfürdő – amely során kis halak rágják le az elhalt bőrt az ügyfél lábáról – hepatitist vagy HIV-vírust is terjeszthet. A nem megfelelő higiénia azonban a fodrásznál és a kozmetikusnál is okozhat kellemetlenségeket.

Hirdetés

Még a legdrágább fodrászüzletekben is előfordul, hogy ugyanazt a hajkefét használják egész nap, így a hajmosás ellenére akár fejtetűt is szerezhetünk. Megoldást jelenthet, ha a saját fésűnket visszük magunkkal.

Ennél komolyabb következményei is lehetnek azonban a kényelmetlen hajmosótálcáknak: van, akinek csak a nyaka fájdul meg tőlük, más szédül, elzsibbad az arca, szélsőséges esetben pedig akár vérrög is keletkezhet az agyban – ezt nevezi a szakirodalom szépségszalon stroke szindrómának.

A kozmetikusnál sem árt résen lenni. Egy liverpooli ügyvédi iroda, a Bartletts Solicitors a gyantázás közben elszenvedett égési sérülésekre specializálódott, volt olyan ügyfelük, aki 4500 fontot (közel 1,6 millió forintot) nyert a szépségszalontól egy félresikerült lábgyanta miatt. A fazongyanta pedig akár MRSA-vírust is terjeszthet, főleg, ha többeknél is ugyanazt a masszát használják.

Sokan szeretik esztétikai okokból a körmük alsó részére nőtt bőrt levágatni, pedig ennek szerepe a baktériumoktól való védelem. Fokozhatja a gyulladás veszélyét, ha a manikűrös nem sterilizálja az eszközeit, ahogyan történt ez Paula Abdul popénekessel is. Ha pedig a pedikűrös nem tartja megfelelően tisztán a lábfürdőjét, gyakran jelennek meg a vendégek lábán piros kiütések, amelyekből akár kelések is kialakulhatnak.

Időnként előfordul, hogy a fodrász vagy a kozmetikus belevág ollójával a bőrünkbe. Ez, ha nincs az olló sterilizálva, hepatitis-C-t is terjeszthet. "A hepatitis-C igen ellenálló vírus, hosszú ideig képes a testen kívül is életben maradni. Miután megkaptuk, gyakran akár évtizedekig is tünetmentesek maradhatunk, ám ezalatt is nő a májzsugor és a májdaganat kialakulásának kockázata. Rendkívül fertőző, és nem szűrik rutinszerűen" – fogalmazott Mike Comins, a Brit Kozmetikai Orvosok Szövetségének elnöke.

Sőt a manikűrösnél használt UV-lámpa akár bőrrákot is okozhat. Dr. Nick Lowe bőrgyógyász szerint hiába alacsony ilyenkor a káros sugarak mennyisége, ennyi is elég a bőr károsodásához és gyorsabb öregedéséhez.

Forrás: Medipress
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.