A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Az ekcéma és a fürdőolajok: barát vagy ellenség?

#bőrápolás #fürdőolaj #száraz bőr
2018.09.10. Módosítva: 2018.09.11.

Az atópiás dermatitis, amit a köznyelvben sokan ekcémaként emlegetnek, sok ember életét keseríti meg. A legfőbb problémát a bakteriális vagy a gombás felülfertőződés kockázata jelenti. És mi a helyzet azzal, hogyha fürdőolajat használunk az ekcémás bőrre?

Hirdetés

A gyermekek közül körülbelül minden ötödiknél és sok felnőttnél is jelen vannak az atópiás dermatitis tipikus tünetei: a száraz, viszkető, kivörösödő, alkalmanként hámló, gyulladásban lévő bőr. A bőrgyógyászati kórkép legfőbb oka és jellemzője az, hogy a bőr legkülső rétege, az úgynevezett epidermisz, nem képes ellátni kellőképpen a védő feladatát, annak az áteresztőképessége, integritása megváltozik. A jelenleg rendelkezésre álló terápiás megoldások a sérült, gyulladt bőr épségét hivatottak helyreállítani.

Ősszel és télen gyakrabban jelentkeznek az atópiás dermatitises panaszok

Az ekcémás panaszok a hűvösebb őszi és téli hónapokban fokozottabban jelentkeznek, hiszen a lakások fűtése általában alacsony páratartalommal jár együtt, ami még inkább hozzájárul a bőr kiszáradásához, a panaszok romlásához. Nem árt tehát a megfelelő páratartalomról gondoskodni, és a levegő relatív páratartalmát 40-60 % közötti értéken tartani!

A bőr szárazságának és a következményes viszketésének a leküzdése az egyik legfontosabb feladat. Ezt a cél szolgálják a gyógyszertárakban kapható visszazsírozó, vízvesztést megakadályozó kenőcsök és krémek, illetve súlyosabb esetekben a glükokortikoidos "szteroidos", gyulladásgátló készítmények.

Fürdés helyett zuhanyozás javasolt

A bőrpanaszokban érintetteknek tudniuk kell, hogy a fürdés helyett célszerű a zuhanyozást választaniuk, ugyanis az kevésbé vezet a bőr kiszáradásához. Furcsának tűnhet, de a vízben való áztatás, különösen, ha az meleg vagy nagyon meleg vízben történik, a bőr kiszáradásához vezethet.

Sokan mégis fürdenek, és olajos fürdőadalékokat alkalmaznak a panaszaik orvoslására. Az olajos fürdőadalékok alkalmazását egyébként – szakmai körökben – az atópiás dermatitis bázisterápiájának egyik eszközeként tekintik. Tény azonban, hogy terápiás hatásukat eddig nagy esetszámú kontrollált vizsgálatokban nem számszerűsítették.

Hiábavaló az olajos fürdőadalékok használata

Nemrégiben jelent meg egy tudományos vizsgálat eredménye, ami az olajos fürdőadalékok hatását vette górcső alá, gyermekeknél. Ez alapján az olajos fürdetők nem hoznak jelentős javulást az atópiás dermatitiseseknél.

A 16 héten keresztül olajos fürdőadalékokkal (különböző szója- vagy paraffinolaj alapú szerekkel) fürdetett gyermekeknél sem javultak nagyobb mértékben a bőrpanaszok, mint a "normál" fürdető készítménnyel fürösztötteknél. Statisztikai elemzések alapján mindössze az öt év alatti gyermekeknél hozott enyhe pozitív hatás az olajos fürdőadalékok használata. Összességében azonban a fürdőadalékokkal elért terápiás eredmény mértéke a klinikailag releváns szint alatt maradt.

A stressz is okozhat ekcémát - kattintson tovább a részletekért!

Vigyázat, csúszásveszély!

Tekintve azt, hogy az olajos fürdőadalékok alkalmazása jelentős költségvonzattal bír, továbbá használatuk során – az olajos fürdőkád és padlózat miatt – a csúszásveszély fokozott, továbbá a törölközők és a ruházat zsírossá válásával is számolni kell, az imént említett vizsgálatot végző kutatók nem ajánlják, hogy olajos vízben fürödjenek az atópiás ekcémás gyermekek. Felnőttekre vonatkozóan a hasonló vizsgálatok elvégzése a jövő feladata.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.