A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Fájó dudor a bőrön? Még cisztás akné is lehet

#akne #bőrápolás
2018.08.10. Módosítva: 2018.08.11.

A cisztás akné a pattanásosság legsúlyosabb, de szerencsére legritkább típusa, melyre a fájdalmas, nehezen gyógyuló, nagy méretű bőrhibák a jellemzőek. A cisztás akné kezeléséhez mindenképpen szakorvos segítsége szükséges.

Hirdetés

A legtöbb ember számára a pattanások csak múló kellemetlenségek, melyek nem okoznak sem komolyabb fizikai fájdalmat, és az önbizalmukra, önbecsülésükre sincsenek nagyobb hatással ezek a bőrhibák. A pattanások tulajdonképpen bárki bőrén megjelenhetnek, a leggyakrabban a tinédzserek, illetve a fiatal felnőttek az érintettek. Esetenként azonban előfordulhat, hogy a bőrön cisztás pattanások alakulnak ki, melyek jóval nagyobbak, fájdalmasabbak, mint az "egyszerű" akné, ráadásul nehezen gyógyulnak, és igen nagy annak az esélye is, hogy heg vagy bőrelszíneződés marad utánuk.

Nagy, érzékeny "pukli" a bőrön - ez lehet cisztás akné

A cisztás akné a leggyakrabban az arcon, a nyakon, a mellkason, a háton, esetleg a fülek mögött alakul ki. A "hagyományos" pattanásoknál jóval nagyobb méretűek, érintésre fájdalmasak vagy érzékenyek – ez akár olyan mértékű is lehet, hogy az érintett nehezen tud aludni, pihenni a pattanásoktól. Az egyszerű pattanásokkal szemben a cisztás akné jóval mélyebben található a bőr felszíne alatt.

A bőr kipirosodása is jellemző, és némyel esetekben nagy, fehér vagy sárgás színű közepe is van a pattanásnak. Sokkal valószínűbb azonban, hogy nincs ilyen közepe, ez pedig az eltávolítását és a gyógyulását is jelentősen megnehezítheti. A cisztás pattanásoknál a legnagyobb az esélye a hegesedésnek, illetve a bőr lokális hiperpigmentációjának (vagyis annak, hogy a pattanás helyén barnás folt marad meg).

A cisztás akné sokszor csak egy dudor formájában jelentkezik a bőrön.

Kinél alakulhat ki a cisztás akné?

Akárcsak az egyszerű pattanások esetében, a cisztás pattanások is bárkit érinthetnek, azonban jóval nagyobb a kialakulásuk esélye a zsíros bőrűeknél, a tindézsereknél és a fiatal felnőtteknél. Azoknak is a megnövekedett kockázattal kell szembenézniük, akiknek a családjában, például a szüleinél, korábban előfordult már ilyen típusú akné. A cisztás pattanások hátterében sokszor a hormonrendszer zavarai, vagy a hormonális egyensúly felborulása áll, így a hölgyeknél a pattanások kialakulása gyakran a menstruációs ciklustól függ.

Ne nyomkodjuk, ne piszkáljuk a cisztás aknét!

A cisztás akné esetében a legrosszabb, amit tehetünk, ha megpróbáljuk kinyomni a pattanást, vagy ha folyamatosan piszkáljuk az arcunkat. Ezzel ugyanis csak megsértjük a bőrünket, ami kisebesedhet, sőt akár el is fertőződhet, ráadásul nagyon valószínű, hogy a pattanás valódi okát, a mélyben összegyűlt gennyes faggyút nem tudjuk eltávolítani. Minél többet piszkálja valaki a cisztás pattanásokat, annál nagyobb a rizikója annak, hogy maradandó hegeket szerez!

Tudja, mi az a "veszély háromszög"? Olvasson tovább, és megmutatjuk, mely részennem szabad kinyomni a pattanásokat!

Nem érdemes az illatszerboltokban kapható szárító hatású szappanokkal, arctisztítókkal vagy arctonikokkal kísérletezni, mert ezek csak fokozott faggyútermelésre serkentik a bőrt, emellett pedig irritálhatják is azt. Szintén ne használjuk durva arcradírokat, zsíros arckrémeket vagy olyan kozmetikumokat, melyekben irritáló anyagok (pl. illatanyagok) találhatóak.

A cisztás aknéval érdemes bőrgyógyászt felkeresni, aki nemcsak megfelelő kozmetikumokat javasolhat, de azt is segíthet kideríteni, hogy mi okozza a pattanásokat és hogyan lehet ezeket megelőzni.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.