A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Így kezelhető a kirepedezett bőr!

#ekcéma #pszoriázis #Stressz
2017.11.15. Módosítva: 2017.11.15.

A kéz, illetve az ujjak bőrének kirepedezése nemcsak zavaró látvány, de igen kellemetlen, sőt kifejezetten fájdalmas is lehet, mely a hétköznapjainkat is megnehezítheti. Mit tehetünk a bőr kirepedezése ellen? Esetleg meg is lehet előzni valahogy ezt a problémát?

Hirdetés

A hidegebb, őszi-téli hónapokban még azok is gyakrabban tapasztalhatják meg a bőrük szárazságát, viszketését vagy húzódását, akiknek egyébként nincsenek bőrproblémáik. Azoknál azonban, akiknek a bőre egyébként is érzékenyebb vagy kiszáradásra hajlamos, ez az időszak kifejezetten fájdalmas is lehet.

Különösen a kezünk lehet kitéve a környezeti hatásoknak, a szélnek, a hidegnek (illetve a hőmérséklet ingadozásának), és a gyakori kézmosás is tovább száríthatja a bőrünket, akárcsak a naponta használt kemikáliák, például a mosogatáshoz vagy takarításhoz használt szerek. Az "egyszerűbb" kellemetlenségek mellett sajnos sokan vannak olyanok is, akiknek a bőre nagyon kiszárad, akár ki is sebesedhet, ki is repedezhet, erősen viszkethet, húzódhat.

Óvjuk bőrünket,alaposan krémezzük be

Elég a kézkrém?

Sajnos, nem minden esetben elegendő az egyszerű kézkrém a kirepedezett bőr kezelésére. Előfordulhat ugyanis, hogy a bőr súlyos kiszáradása, kisebesedése egy komolyabb bőrbetegség kísérőtünete. A pszoriázis, az ekcéma vagy a kontakt dermatitisz tünete egyaránt lehet a különösen száraz, húzódó, viszkető, akár kisebesedő, kirepedező bőr. Ha ezek a tünetek hosszú időn, akár több héten keresztül jelentkeznek, vagy ha a múltban már voltak hasonló tüneteink, esetleg még a legtáplálóbb krémek alkalmazásával sem javul a bőrünk állapota, mindenképpen keressünk fel szakorvost.

A krónikus bőrbetegségek ugyanis nemcsak speciális ápolószereket igényelhetnek, de az életmód megváltoztatását is: tisztában kell lennünk például azokkal a külső és belső tényezőkkel, melyek hatására "fellángolhatnak" a tünetek. Ezek közé tartozhat többek között a stressz is, de az étrendünk is befolyásolhatja a bőrünk állapotát (pl. bizonyos vitaminok nélkülözhetetlenek a bőr egészségének megérzéséhez, így ezen tápanyagok hiánya súlyosbíthatja a tüneteinket).

Egyszerű módszerek a kirepedezett bőr ellen

Érdemes több irányból is felvenni a harcot a kirepedezett, túlságosan száraz bőr ellen. Egyrészt igyekezzünk csökkenteni azokat a hatásokat, melyek tovább száríthatják, irritálhatják a bőrünket; másrészt fontos helyreállítani a bőrünk hidratáltságát és védelmező lipidrétegét.

Kezünk ápoltsága sokat elárul rólunk. Kattintson!

Védjük a bőrünket a hidegtől és a széltől, valamint a száraz levegőtől: alaposan krémezzük be a bőrünket, ha kimegyünk a szabadba, viseljünk jól szellőző, a nedvességet elvezető, természetes anyagból készült ruhákat. Arra is ügyeljünk, hogy a ruháink ne legyenek túlságosan szorosak, és ne irritálják a bőrt (a gyapjú például igen népszerű alapanyag, de van, akinél viszketést, bőrirritációt okoz). A hosszú, forró fürdőket is mellőzzük, inkább zuhanyozzunk. Tisztálkodás, kézmosás után pedig alaposan krémezzük be a bőrünket!

Lehetőleg csökkentsük azoknak a kemikáliáknak a számát, amelyekkel a bőrünk kapcsolatba kerül. Mosogatáshoz, takarításhoz viseljünk gumikesztyűt! Részesítsük előnyben a hipoallergén, színezék- és illatanyagmentes tisztítószereket, kozmetikumokat, mosószereket.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.