A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

A diabétesz és a depresszió összefügg

#Cukorbetegség #depresszió
2009.01.01. Módosítva: 2015.11.04.

A 2-es típusú, felnőttkori diabétesszel kezelt embereknek nagyobb az esélye a depresszióra, és a depressziósok esetében valamelyest nagyobb a kockázata a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának - állítja egy amerikai tanulmány.

Hirdetés

A diabétesz és a depresszió összefügg

A 2-es típusú, felnőttkori diabétesszel kezelt embereknek nagyobb az esélye a depresszióra, és a depressziósok esetében valamelyest nagyobb a kockázata a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának - állítja egy amerikai tanulmány.

A diabétesz és a depresszió közti kapcsolatot Sherita Hill Golden, a Johns Hopkins Egyetem baltimore-i orvosképző intézetének kutatója tanulmányozta. Munkatársaival 6814 olyan ember egészségügyi adatait elemezték, akik 2000 és 2005 között három vizsgálaton estek át.

A tanulmány kezdetén 4847 személy nem volt depressziós. A követéses vizsgálatok során a depresszió tünetei hasonló arányban fordultak elő ebben a csoportban, mint a nem diabéteszes, vagy kezeletlen 2-es típusú diabétesszel élő emberek körében. A 2-es típusú cukorbetegséggel kezelt embereknél azonban mintegy kétszer gyakoribb volt e tünetek aránya.

"A diabétesz kézben tartásával együtt járó pszichés stressz a depresszív tünetek erősödéséhez vezethet" - közli feltételezését Golden csoportja a Journal of the American Medical Association című szakfolyóirat júniusi számában.

A depressziós tünetekkel élőknél pedig mintegy 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel fejlődött ki diabétesz a követés időtartama alatt, mint a nem depressziós embereknél.

A depresszió és a diabétesz kialakulása közti összefüggést részben az életmód okozhatja, a megváltozott kalóriabevitel és fizikai aktivitás. Annak megválaszolására, hogy a depresszióval összefüggő magatartási tényezők módosítása hozzájárulhat-e a kettes típusú diabétesz megelőzéséhez, még további vizsgálatok szükségesek.

"A kezelőorvosoknak tudatában kellene lenniük, hogy a 2-es típusú diabétesszel kezelt egyéneknél nagyobb a depresszió kockázata" - írja a tanulmány.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.